Olutarvio: AleSmith IPA

1 kommenttia
 

AleSmith IPA

Panimo: AleSmith, Yhdysvallat
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 7,25%
Saatavuus: Alko Arkadian erikoisvalikoima (15,10€ / 0,65l)

Reittausblogin vuosi polkaistaan käyntiin tällä Alko Arkadian erikoisvalikoiman IPA:lla. Kyseessä on arvostetun jenkkipanimon IPA, jota on elokuusta asti saanut ostaa Helsingin Alko Arkadiasta. Arkadian Alkohan on, edelleen, ainut Alkon myymälä, jossa näitä erikoisvalikoiman oluita myydään. Tätä on Arkadiaan tullut ainakin kaksi erää, omani on uudempaa - sen parasta ennen on 09/2014. Edellinen erä oli ilmeisesti 04/2014. Voisin kuvitella päiväyksen olevan 2 vuotta pullotuksesta eteenpäin. Tämän tyyliset oluethan ovat tunnetusti parhaimmillaan mahdollisimman tuoreina. Tuttuun jenkkityyliin parasta ennen päivää ei ole pullossa, vaan se löytyy tässäkin tapauksessa maahantuojan pulloon lättäämästä tarrasta. 
 
AleSmith sijaitsee siis Kaliforniassa, lähellä Meksikon rajaa. Panimo on perustettu vuonna 1995. Sattumalta siis samana vuonna kuin moni suomalainen pienpanimo, jotka voitiin perustaakin vasta 1995, kun Suomi liittyi EU:n jäseneksi. Aiemmin ei moinen saatanallinen toiminta ollut mahdollistakaan. Panimon reseptivihosta löytyy aika monta Ratebeer-suosikkia - mm. tämä AleSmith IPA on tällä hetkellä tyylinsä ykkönen. Hurja hinta on siis tavallaan perusteltu ja toki myös rahdit jenkeistä maksavat, eikä pullo aivan pienikään ole. Onko tässä todellakin yksi maailman kovimmista tyylinsä edustajista? Sitä lähdemme seuraavaksi selvittämään. Tämä on meikäläisen ensikosketus AleSmithin tuotteisiin.Lasiin kaatuu kaunista, runsaasti vaahtoavaa oranssihtavan kultaista olutta. Vaahto kestää hyvän tovin ja jättää runsaasti pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on häikäisevä. Siinä on tuoretta, todella voimakasta mäntyistä ja greippisen sitruksista humalaa. Hieman myös sitruunan, ananaksen ja appelsiinin häivähdyksiä, mutta huh miten voimakas ja puhdas mäntyisyys ja greippi. Tässähän jenkit tuntuvat olevan koko ajan askeleen muita edellä - humalointi on puhdasta ja raikasta, ei vihanneksia, eikä mitään ylimääräistä. Hyvin kevyen karamellista maltaisuutta voi noteerata taustalla. Maku on tuoksun tavoin tasapainoinen ja lähentelee täydellistä. Siinä on runsaasti tuoksusta tuttua mäntyisen greippistä jenkkihumalan pitkäkestoista ja kovaa puraisevaa liukua, mutta myös runsaasti tasapainottavaa kevyen karamellista maltaisuutta. Maltaisuus on makeahkoa, mutta ei liiaksi, vaan humalat saavat tarvittavaa tilaa loistaa. Humalointi iskee heti kovaa ja sen jälkeen se jatkuu, jatkuu, jatkuu... ja lopussa löytyy vielä yksi vaihde lisää - hekuma on taattu! Jälkimaku on kuivahko, pitkän greippinen ja muutenkin sitrushedelmäinen. Suutuntuma on lähes täyteläinen, hieman nahkea ja keskirunsaan hiilihappoinen. Erittäin hyvää ja varmasti suosionsa ansainnutta olutta.

Maistamistani tyylin edustajista lähimmäksi pääsee Nøgne Ø India Pale Ale, joka on hyvin samantyylinen ja parhaimmillaan yhtä hyvää, tai ainakin lähellä. Toisaalta mahdotonhan tällaisia on suoraan vertailla jos ei molempia ole rinnakkain laseissa. Kyllä tästä sen yhden kerran raaskii maksaa.

Yhteenveto

Huumaavan puhtaan ja tuoreen humalainen jenkki
ARVOSANA: 10-

1 kommentti:

  1. Vajaan parin viikon päästä todennäköisesti ensimmäistä kertaa lippulaiva Alkossa lähden ohimennen käymään ja kyllä tätä pitää pullollinen ostaa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.