Olutarvio: Finlandia Sahti

0 kommenttia
 

Finlandia Sahti

Panimo: Finlandia Sahti, Suomi (Sastamala)
Oluttyyli: Sahti
Alkoholipitoisuus: 8,0%
Saatavuus: Alkon tilausvalikoima (7,61€ / 0,75l)

Vietetään hetki puhumalla lähestulkoon siitä ainoasta oluesta, jonka takia Suomi ylipäätään mainitaan olutkirjallisuudessa - sahdista. Sahti on suomalainen perinteikäs juhlajuoma ja uniikki oluttyyli. Se on pullahiivalla käytetty pintahiivaolut, joka perinteisesti maustetaan humalan sijaan katajalla. Monet suomalaiset eivät arvosta eivätkä kunnioita sahtia, koska he eivät tunne sitä  ja ovat ennakkoluuloisia sitä kohtaan. Annetaan se anteeksi heille. Parhaiten sahtia ja sen perinteitä arvostaa tietysti nauttimalla sahtia, kertomalla siitä ja tarjoamalla sitä tutuille ja miksei tuntemattomillekin. Illan hämärässä rappukäytävässä tai kadulla viattomalle (nais)henkilölle heitetty "tuutko meille sahdille" ei tosin toimi, älkää käyttäkö sitä. Hienovaraisempi lähestyminen on suositeltavaa. 

Nykyisin Sastamalassa operoiva Finlandia Sahti on kenties Suomen helpoiten saatavissa oleva sahti, sillä se kuuluu Alkon tilausvalikoimaan ja sitä löytyy monesta Alkosta hyllystäkin. Tai ei varsinaisesti hyllystä, vaan kylmäkaapista. Kyseessä kun on kylmässä säilytettävä tuoretuote. Tarkkaa saatavuutta ei näe Alkon sivuilta, mutta Olutoppaasta näkee. Tästä linkistä Finlandia Sahdin omalle sivulle, sieltä yhdellä klikkauksella saatavuus välilehdelle ja näin listaus Sahtia myyvistä Alkoista on edessäsi. Halutessasi voit myös tilata Sahtia siihen Alkoon mihin haluat, mutta minimitilausmäärä on kolme pulloa. Jos se tuntuu paljolta, niin henkilökunnan kanssa (usein paikalle vaaditaan myymäläpäällikkö) voi yrittää neuvotella, että he tilaisivat kolme pulloa, sinä ottaisit yhden ja loput voisivat laittaa myyntiin. Sekin usein onnistuu. 

Finlandia Sahti toimi aiemmin Forssassa, mutta toiminta siirtyi alkuvuonna 2012 Sastamalan Putajaan Lähdeniemen kotitilalle, kun uusi yrittäjä osti laitteet ja reseptit. Kyse ei siis ole massiivisesta sahtitehtaasta, vaan kotitilalla operoivasta pienimuotoisesta toiminnasta. Tyrvään Sanomien uutisjutun mukaan Sahtia tehdään 400 litraa kerran tai kaksi viikossa, eli kyllähän menekkiäkin jonkin verran täytyy olla - hyvä niin! Finlandia Sahti valmistaa siis kahta sahtia, normaalia ja Strongia. Normiversiossa alkoholipitoisuus on 8% ja Strongissa 10%, molemmissa on katajan lisäksi käytetty humalaakin. Olen aiemmin arvioinut blogiin Strongin, se tapahtui elokuussa 2010 ja oli blogin kaikkien aikojen kuudes juttu. Tuo pala Reittausblogin historiaa löytyy tästä. Sittemmin olen nautiskellut tätä Sahtia useamminkin, mutta tämän perusversion arviota en ole vielä koskaan kirjoittanut, en edes olutoppaaseen. Nyt alkaa olemaan jo korkea aika korkata tuo ylväs muovipullo ja alkaa "töihin"...


Sameaa, tummahkon ruskeaa ja täysin vaahdotonta, kuten sahdin kuuluukin. Ei mikään kaunokainen, mutta missikilpailut onkin erikseen. Tuoksu on herkullisesti omanlaisensa - siinä on voimakasta ylikypsää banaanisuutta, hieman katajaa ja havuisuutta sekä sokerista ja lämmittävän alkoholin sävyttämää hieman ruismaista maltaisuutta. Maku on voimakkaan banaaninen. Banaanisuuden taso on vähintään weizenbock potenssiin kaksi. Lisäksi löytyy mansikkaista hedelmäisyyttä, katajan kirpeämpää otetta, havuisuutta ja lopusta myös hiivan tuottamaa mausteisuutta. Suussa olut on paksua, hieman siirappista ja täysin hiilihapotonta - mutta kyllä lopussa silti pieni puraisu on, se tulee katajasta ja ehkä hieman humalastakin, sitähän tässä on myös. Alkoholi on täysin piilossa maussa, mutta lämmittää toki ja vaikutuksen tuntee välittömästi. Jälkimakua kohti olut jo kuivuu mukavasti ja siirappisuus siirtyy taka-alalle, banaanisuus on edelleen kehissä ja katajan havumainen, kuivahkon puinen tuntuma nousee kielen päälle sokerisen makeuden takaa. Suu on nielaisun jälkeen hieman tahmea. Paksua, makeaa, banaanista - sitähän kunnon sahti on! Reittausblogi suosittelee.

Yhteenveto

Makea ja lähes pureskeltavan täyteläinen perinnejuoma
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.