Olutarvio: Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter

4 kommenttia
 

Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter

Panimo: Nøgne Ø, Norja / Terrapin, Yhdysvallat
Oluttyyli: Imperial Porter
Alkoholipitoisuus: 9%
Saatavuus: Alko Arkadian erikoisvalikoima (10,14€ / 0,5l)

Norjalaisen Nøgne Ø:n ja jenkkiläisen Terrapinin yhteistyön tuloksena on syntynyt tällainen Imperial Rye Porter, eli vahva ruisportteri. Nøgnen nyt tuntevat kaikki, mutta Terrapin on Suomessa lähes tuntematon. Olutopas tuntee ainoastaan tämän yhteistyöoluen, eli Suomessa ei ilmeisesti ole ollut yhtään Terrapinin omaa olutta edes ravintolajakelussa. Ratebeer-tarkastelun perusteella Terrapin vaikuttaisi olevan perushyvää jenkkitasoa. Tämä yhteistyöolut on valmistettu Nøgnen panimolla Norjassa Terrapinin Brian "Spike" Buckowskin ja Nøgnen Kjetil Jikiunin toimesta. Valmistuspäivä on 10.02.12, eli ikää alkaa olemaan jo lähes vuoden verran. Se ei ole ongelma, sillä monesti kunnon kypsytys tekee tällaiselle vahvalle porterille hyvää. Oluessa on ohramaltaan lisäksi käytetty siis myös ruismallasta ja etiketin mukaan hiiva edustaa englantilaista kantaa. Olut on Nøgnelle tuttuun tapaan suodattamaton, pastöroimaton ja pullossa jälkikäyvä.


Läpinäkymättömän mustaa ja melko niukkavaahtoista olutta. Vaahto on väriltään mokkaisen beige ja pieni oluen päälle muodostunut kerros kestää pitkään. Tuoksu on mielenkiintoinen - siinä tumman suklaan ja voimakkaan lakritsaisuuden liitto yhtyy maanläheisen turpeiseen, rukiiseen, paahteiseen ja hieman happamaan tuntumaan. Alkoholin hehkuva lämpö ja tuoksusta huokuva sokerisuus niputtavat voimakkaan, mutta tasapainoisen kokonaisuuden. Ensivaikutelma on positiivinen - tuoksunkaltainen sopiva happamuus ja turpeisuus on maussakin ja se tasoittaa melko runsasta siirappisen sokerista makeutta. Myös ruis on hyvin esillä. Humalointi tuntuu voimakkaan ruohoisena greippivivahteineen ja se edelleen edesauttaa makeuden taka-alalle siirtymistä. Loppuliu'ussa ja jälkimaussa esille jälleen herkullista tummaa ja katkeraa suklaisuutta sekä kaakaomaisiakin piirteitä. Pitkän jälkimaun lopussa kielen päällä sinnittelee vielä yrttiseen suuntaan kääntynyt voimakas humalan tuntu. Konvehtien kanssa nautittuna kokonaisuus on entistä toimivampi. Suutuntuma on hieman yli keskitäyteläisen, aika maltillisen hiilihappoinen ja hivenen siirappinen - alkoholi on täysin piilossa. Hyvää. Suosittelen tietyin varauksin, sillä mikään helppo tapaus tämä ei ole, runsas humalointi pitää siitä huolen.

Yhteenveto

Voimakas, rukiisen maanläheinen ja runsaasti humaloitu olut.
ARVOSANA: 9-

4 kommenttia:

 1. Harmitti hetken, että uusia kommentteja näyttänyt plugari hajosi, mutta keksin siihen ratkaisun.
  Laitoin kommenttien RSS-feedin seurantaan, joten nyt pystyn seuraamaan kommentointia jopa entistä paremmin :)
  Feed: http://www.reittausblogi.info/feeds/comments/default

  VastaaPoista
 2. Hah, Reittausblogi todellakin heikkeni hitusen, kun tuo "pullopostia" -osio hävisi. Kerran luettuja blogipostauksia ei nimittäin välttämättä tule availtua uudestaan, ellei tiedä niihin tulleen uutta sisältöä, eli kommentteja. Tämän seurauksena vuoropuheluakin syntyy aiempaa vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perkule kun se bloggerin recent comments widgetti otti ja hajosi. Eiköhän sille löytyisi jonkun näppärän koodaama toimiva vastine, pitää yrittää katsella.

   Poista
  2. Uusi ja mahtava recent comments widget on nyt käytettävissänne :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.