Alkon alkuvuoden uutuuksia

2 kommenttia
 
Alkoon on alkuvuoden ratoksi tulossa monia mielenkiintoisia oluita. Viime vuotinen Alkon 80-vuotisjuhlien kunniaksi valikoimiin tuotu pienpanimokattaus saa jatkoa helmikuun alussa, tällä kertaa joukossa on ilmeisesti muitakin kuin suomalaisoluita. Lisäksi luvassa on Alkon valikoimissa uusi trappist-olut ja tynnyrikypsytettyä Imperial Stoutia jenkeistä. Tarkemmat listaukset alla.

Ensi viikon uutuuksia ovat Ayinger Jahrhundertbier, joka on ollut Alkossa aiemminkin ja lisäksi Achel 8 Blond, joka on aito trappist. Achelia olen maistanut aiemminkin ja pidin todella paljon, siitä löytyy juttu tämän linkin takaa. Pienenä yllätyksenä tuli, että tuo Ayinger on jäänyt viimeksi maistamatta. Tällä kertaa ei jää, sen verran laadukkaasta panimosta on kyse. Näitä kahta voi siis löytää Alkoista jo ensi viikon loppupuolella.

Ehkä jo tämän kuun aikana saapuvaksi huhuillaan myös Sinebrychoffin maahantuomaa Brooklyn Black Opsia, joka on tynnyrikypsytetty 10,7% Imperial Stout. Olut on pakattu 0,75-litraiseen pulloon ja laatikoita on saapunut Suomeen 100 kpl. Pullo ei luultavasti ole "aivan ilmainen", joten ylimääräisiä roposia kannattaa alkaa jo nyt laittamaan sukan varteen.


Helmikuun alussa (4.2) saapuu tuo himoittu pienpanimokattaus ja tällä kertaa mukana on ilmeisesti muitakin kuin suomalaisoluita. Tässä listaus Olutoppaan foorumilta (linkit ratebeeriin tai olutoppaaseen oluen nimestä):


Aloitetaan läpikäynti listan järjestyksessä. Beer Hunter's Saison de Randonneur Kataja Edition lienee viime keväänä ihastuttaneen maitokauppaversion vahvempi veli (6,5%), jota on "tuunattu" katajalla. 6,5% versiota oli viime vuonna myös ravintolajakelussa. 

Stadin American Saison jatkaa Stadin American oluiden sarjaa. Aiemmin on Alkossakin nähty mm. American Amber Lager, Stadin American Amber IPA ja Stadin American Barley Wine. Ravintola- ja maitokauppajakelussa lisäksi useita muitakin. Odotettavissa on Saison tyylinen olut jenkkihumalilla.

Mikkeller Sort Gul on Black IPA tyylinen olut ja ensimmäinen sellainen Alkon vakiovalikoimassa. Mikkellerit kiinnostaa aina, siitä ei ole kahta sanaa.

Kukko Ale 5% on näistä ehkä se vähiten kiinnostavin, sillä se lienee vain tylsähkön maitokauppaversion hieman vahvempi versio.

Teerenpeli Vehnäväinö on mieluisa uutuus kaltaiselleni vehnäsiepolle. Olut on 6% vahvuinen ja edustaa Weizenbock-tyyliä. Teerenpelin oluet ovat yleensä olleet hyvin laadukkaita, mutta ehkä hieman tylsiä. Tsekkaan kuitenkin ehdottomasti.

Nørrebro Kings County Brown Ale, tanskalaista luomuruskeeta. Asettuu Kukon kanssa samalle viivalle, testataan jos testataan. 

Malmgård Huvila Oak Porter, ennakkoon hyvinkin mielenkiintoinen. On luultavasti Huvila X-porterin tammitynnyreissä tai tammilastuilla kypsytetty versio. X-Porteriin ihastuin viime vuonna ja tammikypsytetyt ovat ainakin aiemmin maistuneet hyvin. Odotettu tapaus!

Marsalkka Savu on Saimaan Panimon tarjonta tähän tämänvuotiseen mälliin. Testiin ehdottomasti.

Vakka-Suomen Prykmestar Schwarzbock on ennakolta hyvinkin odotettu, onhan panimo Suomen kiistaton kuningas näissä saksalaistyylisissä oluissa. 

Suomenlinnan Zander Winter Ale on ravintolajakelusta jo joillekin tuttu English Strong Ale (6,2%), jota ei nyt varsinaisesti ole arviosivustoilla kehuttu, jos ei lytättykään. Testiin menee, sillä maistamani Suomenlinnan oluet ovat pääsääntöisesti olleet maistuvia. Alkon vakiovalikoimassa on tällä hetkellä saatavilla Helsinki Portteri.

Nokian Tuplakeisari on täysi mysteeri, mutta veikkaisin kyseessä olevan jonkunlainen Doppelbock, eli saksalaistyylinen vahvempi lager. Voihan toki olla, että Nokia repäisee ässän hihasta ja puskee ulos jonkun Imperial Black Coffee Rye American-Belgo Farmhouse IPAn, mutta uskon ennemmin Doppelbockiin. Tätä odotan kuitenkin myös mielenkiinnolla, sillä Nokialta harvoin tulee näitä (oletettavasti) vahvempia uutuuksia.

Siinähän niitä, varsin hyvä kattaus varmasti, mutta ei hämäännytä tästä - vaikka herkkuja hetkeksi rahvaan saataville tuodaankin, niin muistetaan edelleen Alkon monopoliasema ja maamme kurja olutta sorsiva alkoholipolitiikka. Jutun voisi päättää tähän Olutoppaan foorumilla "kuultuun" heittoon: "tuollaisia oluita pitäisi olla joka päivä saatavissa paikallisesta maitokaupasta, Alkosta - tai vähintään panimolta."

2 kommenttia:

 1. Malmgårdin Oak Portterissa pohjana on juu heidän mainio x-portter ja tämä on tammilastujen kera kypsytetty versio. Kypsyttelyä n. 4 vko:a. Vahvuus 7%.

  Nokian Tuplakeisari on 8 %:n dobbelbock, jossa on käytetty humalina magnumia, perleä ja spalteria. Olutta on panimohlökunnan puolelta luonnehdittu alkuun sitrusmaisella potkulla varustetuksi bockiksi, jonka jälkimaku on siirappinen ja maltainen.

  Terv. Väiski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Väiskille näistä tiedoista. Nokian oluthan alkaa kuulostamaan aika hyvälle. Kunnon saksalainen winter warmer.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.