Olutarvio: Harviestoun Ola Dubh Special Reserve 18

0 kommenttia
 
Ola Dubh Special Reserve 18
 • Panimo: Harviestoun
 • Maa: Skotlanti
 • Alkoholipitoisuus: 8,0% 
 • Saatavuus: Alko Arkadia (9,20€ / 0,33l)
 • Oluttyyli: Old Ale
 
Skotlantilaisten Harviestounin panimon ja viskitislaamo Highland Parkin yhteistyö on synnyttänyt sarjan Ola Dubh oluita. Harviestoun panee oluen ja Highland Park tarjoaa viskitynnyrit oluen tynnyrikypsytystä varten. Sarjaan kuuluu mm. Special Reservet 12, 16, 18, 30 ja lippulaivana Special Reserve 40. Nimen perässä oleva numero kertoo sen missä tynnyreissä olutta on kypsytetty. Special Reserve 12 on kypsynyt tynnyreissä joissa on aiemmin ikääntynyt Highland Parkin 12-vuotias single malt viski, Special Reserve 16 taas tynnyreissä joissa on aiemmin kypsynyt 16-vuotias viski jne. Tänään maistelussa on sarjan 18, jota ei enää Harviestounin kotisivuilta löydä, eli uutta erää ei tällä hetkellä taida enää olla tulossa. Olutopas.infossa näkyvien saatavuustietojen mukaan Alko Arkadiassa olisi vielä tuollaiset 150 pulloa tätä jäljellä, joten tuskin ihan heti pääsee loppumaan. Eihän se suuri määrä loppujen lopuksi ole, mutta tämä on ollut jo sen verran pitkään valikoimassa, että uutuuksia metsästävät tikkaajat ovat omansa jo hankkineet.

Siinä tulikin sivumennen mainittua, että nykyään olutoppaasta näkee myös Alkon saatavuustiedot, sekä perus-, erikois-, että tilausvalikoiman tuotteiden osalta (ja vieläpä Alkon luvalla). Alkon sivuista poiketen olutoppaassa on mahdollisuus myös nähdä jonkin tietyn yksittäisen Alkon koko olutvalikoima. Jos haluat esim. nähdä Rauman keskustan Alkon valikoiman, kirjoita oikeassa yläreunassa olevaan pikahakuun Rauma ja valitse tuloksista "Alko Rauma keskusta", sieltä sitten valikoima välilehti auki ja näet kaikki mitä saatavilla on. Varsin käytännöllinen ominaisuus ja paras uudistus jo ennestään loistavassa olutoppaassa pitkään aikaan. Kiitos siitä ylläpidolle.

Ola Dubhien pohjana on käytetty Harviestounin tunnetun Old Engine Oilin tyylistä alea, joka on sitten, kuten jo mainittua, kypsytetty viskitynnyreissä. Old Engine Oilia olen vuonna 2009 juonut yhden pullon, en kirjoitellut silloin juurikaan arvioita, mutta pisteitä olin antanut olutoppaaseen 36/50, eli varsin hyvä, muttei kuitenkaan timangi.  Kaikki Ola Dubh Special Reservet on numeroitu ja signeerattu panimomestarin ja seisokkimestarin (Master of Wood, heh heh) toimesta. Arkadian erä, tai ainakin oma pulloni, on pullotettu jo helmikuussa 2009, eli ikää on kertynyt Arkadian kirkkaiden ja lämpimien halogeenia alla (ja yllä) jo aika mukavasti. Pitää toivoa, että tuotetta olisi liikkunut, ettei oma pulloni aivan kahta vuotta olisi hyllyssä istunut, sillä oluelle parempi säilytyspaikka on pimeässä ja viileässä. Harrastajat ovat Arkadian valaistusratkaisua Alkon suuntaan kritisoineetkin, mutta ilmeisesti tuotteiden esillepanon näyttävyys ajaa laadun edelle.  En ole mikään suuri viskien ystävä, mutta muutamat maistamani tynnyrikypsytetyt oluet ovat olleet hyviä. Viskeihinkin en ole perehtynyt sen suuremmin, sillä väkeviä muutenkin tulee nautittua todella harvoin. Kenties jotain kunnon mallasviskiä voisi joskus kokeilla. Anyway, pullo on tuossa, mies on tässä ja ajankohta korkkaukseen oiva. Siirrymme siis vihdoin itse asiaan.


Syvän tummanruskea, lähes musta olut, jonka päälle muodostuu niukasti vaahtoa. Tuoksusta huomaa tynnyrikypsytyksen heti ensinuuhkaisulla, sillä runsas paahteinen maltaisuus ja suklaisuus saavat rinnalleen tammitynnyriä, vaniljaa ja selkeästi viskimäisen alkoholin potkun. Kerrassaan herkullinen ja houkutteleva tuoksu. Maku on hieman makeahko, paahteisen maltainen, kevyesti suklainen ja vaniljainen. Selkeitä viskimäisiä piirteitä löytyy ja luulenkin, että nyt tiedän mitä kuvaus "turpeinen" tarkoittaa, sillä sitä tässä mielestäni on. Jälkimaussa paahteisuus valtaa lisää alaa ja kitalaki kuivuu hieman liitumaiseksi ja puiseksi. Suutuntuma on miellyttävän pehmeä, matalahiilihappoinen ja keskitäyteläinen. Täyteläisyyttä voisi olla enemmänkin, mutta maistuu tämä näinkin. Monipuolinen, imperial stouteja muistuttava olut.

Yhteenveto: Selkeästi viskimäisiä piirteitä omaava Old Ale, joka kävisi myös kevyestä Imperial Stoutista. 

Nautintasuositukset: Lähes huoneenlämpöisenä.

KOULUARVOSANA: 9-

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.