Avoin kirje Alkolle - Reittausblogin vastaus I

4 kommenttia
 
Alla olevan vastauksen Alkon aiemmin minulle lähettämään sähköpostiin lähetin Alkolle palaute@alko.fi osoitteeseen klo. 21.47 tiistaina 22.2.2011. Mahdollinen ja todennäköinen Alkon vastaus julkaistaan myös blogissa, sitten kun sellainen sähköpostiini tipahtaa. 

Hei, 

Kiitos vastauksestanne. Valitettavasti vastauksenne ei täysin anna perusteluja nykyiselle toimintamallille, vaikka toki tietyllä tasolla ymmärrän syyt, joita sen takana on. Haluan kuitenkin vielä esittää jatkokysymyksen. Ensin faktoja: Alkon tilikauden liikevoitto vuonna 2009 oli 57,7 miljoonaa euroa. Paketointi- ja kuljetuspalvelun tarjoaa Itella, jonka osakkeista Suomen valtio omistaa 100%. Alkon arvot kertovat mm. seuraavaa "Asiakaslähtöisyys ohjaa toimintaamme. Takaamme korkeatasoisen palvelun ja tuotevalikoiman kaikille asiakkaillemme." 

Kysymykseni kuuluu: Onko paketointi- ja kuljetuspalvelun oltava voitollista / kulut kattavaa toimintaa? Eikö alkoholimonopoli voisi korkeatasoisen palvelun nimissä usean kymmenen miljoonan euron liikevoitosta osan käyttää paketointi- ja kuljetuspalvelun hintojen järkevöittämiseen (ottamalla kulut tai edes osan kuluista hoitaakseen), jotta arvojenne perusteella takaisitte korkealaatuisen tuotevalikoiman kaikille asiakkaillenne järkevämmin, eli toisinsanoen ilman "turhaa" reissua Helsinkiin ja Alko Arkadiaan tuotteita noutamaan. Nykyinen mahdollisuus tilausvalikoiman tuotteisiin on, kuten edellisessä viestissäni sanoin, Helsingin ulkopuolella asuville mielestäni näennäinen. Ymmärrän myös, että arvonne sanovat myös "Toimintamme on tehokasta ja taloudellisesti kannattavaa.", mutta olettaisin, että taloudellinen kannattavuus säilyisi "hyvällä" tasolla tällaisesta uudistuksesta huolimatta. 

Edellisessä sähköpostissani ehdotin mm. seuraavaa: 
a) Uutuustuotteen tulo erikoisvalikoimaan julkistetaan verkossa viikkoa ennen kuin tuote tulee myyntiin. Samalla hetkellä tuote voisi aueta viikoksi asiakkaan tilattavaksi mihin tahansa Alkon myymälään rajoitetulla määrällä, esim. maksimissaan 2 pulloa per tilaus ilmaisella toimituksella.
Jälkeenpäin keksin tuohon vielä parannuksen, uusi versio kuulostaa tältä: 
a) Uutuustuotteen tulo erikoisvalikoimaan julkistetaan verkossa viikkoa ennen kuin tuote tulee myyntiin. Samalla hetkellä 50% tilatusta erästä voisi aueta viikoksi asiakkaiden tilattavaksi mihin tahansa Alkon myymälään rajoitetulla määrällä, esim. maksimissaan 2 pulloa per tilaus ilmaisella toimituksella. Jäljelle jäävä 50% jää myyntiin Arkadian myymälään. Tilauksissa noudatettaisiin periaatetta "nopeat syövät hitaat".
Tämä takaisi sen,  että Arkadian myymälään jäisi myös pääkaupunkiseudun asiakkaille tuotetta ostettavaksi, vaikka toki myös pääkaupunkiseudun asiakas voisi halutessaan tilata tuotetta omaan "lähialkoonsa". Tätä voidaan myös varioida mm. niin, että tuote aukeaa tilattavaksi Arkadian ulkopuolelle vain, jos Alkon tilaama erä on kooltaan 100 kpl tai enemmän tai muuta sellaista. Toivottavasti tässä asiassa saadaan parannusta aikaan.

Ystävällisin terveisin,

Harri Metsäjoki
Raumalainen olutharrastaja4 kommenttia:

 1. Kyllä tuossa paketointipalvelun hinnoittelussa on pakko olla niin paljon ilmaa välissä, että sitä voi suoraan kutsua kusetukseksi. Tuollainen päätön kahdeksan euron maksu per pullo ei voi mitenkään olla perusteltavissa pelkillä kuljetus- ja paketointikustannuksilla. Ettei vain kyse olisi mahdollisen särkymistapauksen aiheuttamien kustannusten minimoimisessa ja riskin siirtämisessä suoraan kuluttajille? Kyllä siitä kuudensadan euron viinipullon hajoamisesta tulee kieltämättä melkoiset tappiot, mutta eikö senkin voi välttää kunnollisella pakkaamisella.

  VastaaPoista
 2. Jos puhutaan yhdestä tai kahdesta pullosta, ei tuo 8e ole mikään kummoinen hinta. Halvin (0-2 kg) postipaketti maksaa yksityiselle 8,50e ja särkyvänä 14,60e. Toki Alko saa palvelut halvemmalla, mutta pitää laskea myös pakkausmateriaalit ja työ kustannuksiin...

  VastaaPoista
 3. Olutharrastajien Arkadiasta tilaamien pullojen määrä taitaisi loppujen lopuksi jäädä suhteellisen pieneksi (puhutaan kuitenkin muutamasta sadasta ihmisestä vuosittain), joten Alko ei tekisi suurta euromääräistä tappiota vaikka suostuisikin silloin tällöin toimittamaan lähialkoon tavaraa suoraan Arkadian myymälästä. Mutta minkäs teet kun Alko ei osaa eikä ymmärrä palvelun merkitystä asiakkaan kokemassa "customer experiencessä".

  VastaaPoista
 4. Toki ehdottamani myymäläsiirtomenetelmä pätisi myös viineille ja muillekin juomille, en tiedä miten paljon niitä sitten tilailtaisiin. Arkadian halvin viini oli nopeasti katsottuna 21,50€ ja viinipullojen keskihinta näytti pyörivän jossain 50€ kiepeillä ja yli, joten ei siitäkään mitään koko kansan huvia muodostuisi.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.