Olutarvio: Goose Island Bourbon County Brand Stout 2009

1 kommenttia
 
Bourbon County Brand Stout 2009
 • Panimo: Goose Island
 • Maa: Yhdysvallat
 • Alkoholipitoisuus: 13,0%
 • Saatavuus: Alko Arkadia (10,00€ / 0,36l)
 • Oluttyyli: Imperial Stout

Tynnyrikypsytettyjen oluiden parissa puuhastellaan taas. Tämä jenkkiläinen Imperial Stout, joka on valittu olutopas.infon vuosiäänestyksissä vuonna 2009 vuoden tulokkaaksi olutravintoloissa ja vuoden 2010 tulokkaaksi Alko Arkadiassa on bourbontynnyreissä kypsynyt arvostelumenestys. Vitamiineja on rehvakkaat 13%, joten siemailuoluesta on kyse. Tällaiset vahvemmat imperial stoutit sopivat itseasiassa hyvin nautiskeltavaksi tummien suklaiden tai kunnollisen suklaajäätelön kanssa, jolloin suklaa tai jäätelö suorastaan sulaa suuhun, kun siemaisee olutta päälle. Itse nautin eilen tämän herkun ihan sellaisenaan ja vain kevyesti viilennettynä, en tainnut juuri varttia enempää jääkaapissa pitää ja se oli mielestäni riittävästi. Huoneenlämpökin on tälle täysin sopiva. Nauttimani pullo oli pullotettu 10.02.2009, eli parin vuoden ikään hän ehti ennen kuin siirtyi rakkoni kautta kiertoon. Parin vuoden ikäännytys tekee tämän kaltaisille oluille yleensä  vain hyvää, joten oluen ikää ei kannata ostohetkellä säikähtää. Päätin suorittaa ns. old-school arvioinnin ja kaivoin uskollisen reittausvihkon pitkästä aikaa esiin. Tässä viimeisen kuukauden tai kaksi olen arvioinut käytännössä kaikki maistamani uudet oluet suoraan sähköiseen muotoon, mutta nyt päätin kuitenkin sammuttaa himmeää valaistusta ja kevyttä taustamusiikkia lukuunottamatta kaikki sähkövempaimet ja antaa kaiken aikani tälle etukäteisodotuksilta erinomaiselle oluelle. Ja erinomainen se todellakin oli, meni nimittäin suoraan suosikkioluideni joukkoon. Onneksi raaskin törsätä ja hankkia kaksi pulloa kerralla, toinen saa nyt jokusen tovin ikääntyä kellarissa ennen nautiskelua. Tarvitseekohan erikseen sanoa... suosittelen!

Bourbon County Brand Stout on täysin musta olut, jonka niukka ruskea vaahto katoaa nopeasti. Upea makeanpuoleinen tuoksu, jossa on tynnyrikypsytyksen tuomaa tammea ja vaniljaa Imperial Stouteille ominaisen paahteisuuden ja lakritsaisuuden rinnalla. Lopussa on viskimäisen tymäkkä alkoholin potku ja puumaista humalointia. Yleisilmeeltään makea ja vaniljainen, voimakas tuoksu. Oioioioi... kielen päällä on lähes sanoinkuvaamattomat fiilikset. Maussa on makeutta, paahteista maltaisuutta, vaniljaa, tammea... jylhää ja ISOA meininkiä. Makeus taittuu loppua kohden kuivemmaksi keskirunsaan humaloinnin ja alkoholin lämmittävän potkun saattelemana. Lakritsaisuus ja paahteisuus ovat jälkimaussa pinnalla. Suutuntuma on erittäin täyteläinen, pehmeä ja siirappinen. Olut suorastaan tarttuu huuliin ja kitalakeen ja hei, sehän on okei, sillä maku on tajuttoman hyvä. Upeasti tasapainossa oleva ja suutuntumaltaan loistava olut!

Yhteenveto: Makeanpuoleinen ja uskomattoman täyteläinen viskitynnyrissä kypsytetty Imperial Stout, hitaaseen nautiskeluun.

Nautintasuositukset: Lähes huoneenlämpöisenä. Kokeile myös tumman suklaan tai kunnollisen suklaajäätelön kaverina.

KOULUARVOSANA: 10-

  1 kommentti:

  1. Jes, hyvä meininki vain jatkuu! Yksi lemppareistani, joka tarttui ensimmäistä kertaa Arkadiasta viime syksynä sattuman kaupalta mukaani (tai no, puolisattumalta - Goose Island on onnistunut jo muutamilla oluillaan vakuuttamaan aikaisemminkin) ja iski ensimaistamisella suoraan meikäläisen nautintokeskukseen. Varsinainen herramunjee-olut.

   Pisteet blogistanne, sillä arvostelujen perusteella menee hyvin yksiin omani kanssa.

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.