BrewDog x 3

0 kommenttia
 
BrewDog
Skotlannin suurin itsenäinen panimo. Perustettiin vuonna 2006, ensimmäinen olut tuli myyntiin huhtikuussa 2007. http://www.brewdog.com/

Session oluet:

77 Lager
 • Alkoholipitoisuus: 4,7% 
 • Saatavuus: Maitokaupat
 • Oluttyyli: Pils
Trashy Blonde
 • Alkoholipitoisuus: 4,1% 
 • Saatavuus: Maitokaupat
 • Oluttyyli: Golden/Blond Ale
Alpha Dog
 • Alkoholipitoisuus: 4,5% 
 • Saatavuus: Maitokaupat
 • Oluttyyli: Bitter 


  BrewDog on skotlantilainen vaihtoehto/punk-panimo (omien sanojensa mukaan), joka on viime vuosina saanut varsinkin Euroopassa jalansijaa yhtenä puhutuimmista uuden aallon panimoista. Panimolta lykätään ulos jos jonkinnäköistä tuotetta harva se kuukausi, mutta pysyvästi valikoimiin on jäänyt vain osa. Olen ymmärtänyt, että panimo myy suurimman osan oluistaan Briteissä ja Ruotsiinkin viedään suuria määriä. Suomesta BrewDogilta on aiemmin ollut saatavilla Alkon vakiovalikoimasta Punk IPA, joka taitaa olla panimon myydyin olut ja Rip Tide Imperial Stout sekä Alko Arkadian erikoisvalikoimasta viskitynnyreissä kypsytetty Paradox Isle Of Arran Imperial Stout. Yhä saatavilla on Tokyo*, joka on yhä vahvin olut (18,2%) jota olen maistanut, sitä saa vain Alko Arkadiasta. Edellä mainittujen lisäksi olen panimolta maistanut vielä Hardcore IPA:n, jonka "omatuontina" Saksasta hommasin. Kaikki nämä ovat olleet varsin hyviä ja Tokyo* ja Paradox jopa erinomaisia, joten odotuksia on tämän iltaisellekin maistelulle kertynyt jonkin verran. Tokyota ja Paradoxia minulla on kumpaistakin kaksi pulloa kellarissa ikääntymässä ja Rip Tidea taitaa olla kolme, joten niistä kenties myöhemmin lisää. Tokyo* on Reittausblogissa jo "esiintynytkin", se oli itseasiassa ensimmäinen olut, jonka blogiin arvioin. Jutun voit lukea täältä: http://reittausblogi.blogspot.com/2010/08/brewdog-tokyo.html


  Tänään maistelen kolme BrewDogin maitokauppavahvuista tuotetta, jotka löysin Kampin K-Supermarketista taannoisella Hesan reissullani. Lasiin kaatuvat 77 Lager, joka on tyyliltään Pils, Trashy Blonde, joka on ylläripylläri Blond Ale ja Alpha Dog, joka edustaa Bitter-tyyliä. Ilahduttavasti hinnat pyörivät maitokaupoille alhaisessa alle neljän euron hintaluokassa. Kyllä, alhaisessa... ja hyvät kuulijat, tämä tarina on tosi. Asia on vakava. Vakavia eivät sen sijaan ole Brewdogin etiketit, joissa herjataan mauttomia massalagereita ja lampaiden lailla käyttäytyviä kuluttajia mitä erikoisemmin tavoin. Osa tykkää osa ei, mutta tiettyyn porukkaan tuntuu uppoavan, imago toimii ja oluet menevät kaupaksi. Itse kuulun siihen porukkaan, jota nämä lähinnä hymyilyttävät. Less selitys, more beer, sanoi omantunnon ääni ja päätin korkata ensimmäiseksi 77 Lagerin.


  77 Lager: Kirkas, kullankeltainen olut, jonka vaahto on melko vähäinen, mutta ohut kerros kestää oluen pinnalla pitkään. Tuoksu on vaalean maltainen ja hieman aromaattisesti rapsakan ruohoinen. Pientä vihannesmaista tunkkaisuuttakin tulee tuoksun loppupuolella esiin, eli täyteen raikkausasteeseen ei ylletä. Maku on vaalean maltainen, mukavan rapsakasti ruohoisen humaloitu ja lopuksi hieman sitruunaisen hedelmäinen. Pitkässä jälkimaussa on hieman greippistä happamuutta. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja varsin raikas, mitään ylilyöntejä humaloinnin suhteen ei tällä kertaa ole havaittavissa, vaan Brewdog on pannut tasapainoisen oluen, jossa on prosentteihin nähden hyvä mallasrunkokin. Ei mitään uutta ja ihmeellistä auringon alla, mutta nautittava ja sessiokäyttöön sopiva olut. Ei muuta kuin 6-pack pahveihin ja hinta kahdeksan euron pintaan, kitos!

  Niinhän siinä yleensä käy, että ensipuraisun jälkeen alkaa kiinnostus lisääntyä seuraavan oluen lisäksi yhä enemmän vastakkaisen sukupuolen suuntaan, tuo pitkähkö kaula ja nuo tasaisen pyöreät muodot, aiaiaiai... Oli saatava ensin blondia ja sen jälkeen koiraa! OMFG.


  Trashy Blonde: Vaalean kuparinen, kirkas ja runsaasti kestävää sekä pitsiä jättävää höttöistä vaahtoa kaataessa muodostava olut. Tuoksussa on runsaasti sitrushedelmäistä ja greippisen hapanta humalointia, vehreää kaislaa/olkea (kyllä, eka kerta kun tällaisen tuoksun löydän), sekä eksoottista hedelmäisyyttä näiden taustalla. Maku on hieman makeahkon maltainen ja todella voimakkaasti aromi-, sekä katkerohumaloitu. Humalat tuovat sitruksista ja greippisen hapanta hedelmäisyyttä makuun ja lopuksi myös hieman kissanpissa-efektiä. Katkeruutta on runsaasti, se ei sinänsä haittaa, mutta suutuntuma on myös, ehkä osin katkeruudesta johtuen, karkeahko. Runsas hiilihappoisuus ei ainakaan paranna asiaa. Harmittavasti tuoksussa esiintynyt eksoottinen hedelmäisyys jää maussa jonnekin humalavyörytyksen alle, enkä sitä kykene havaitsemaan. Jälkimaussa pääasiassa greippisen hapan humalointi taipuu myös ruohoiseen suuntaan ja osittain kuivattaa suun. Tällä kertaa tuoksu oli parempi kuin maku. Ei makukaan huono ole, mutta huomattavasti tuoksua yksiulotteisempi ja tasapainottomampi. Humalanannostuslapion (tämä on oikea sana, eikö?) voisi vaihtaa kertaluokkaa pienempään tätä pannessa.

  Blondi otettu, olipa yllättävänkin säserä! Vielä koira jäljellä...


  Alpha Dog: Tumman ja punertavan kuparinen väri ja todella mittava, sekä reilusti pitsiä jättävä vaahto. Ulkonäkö on kunnossa. Tuoksu on makeahko, karamellinen mallas sekä marjainen, hieman hapan hedelmäisyys ovat pinnalla ja taustalta iskee keskirunsas humalointi pienin toffeisin viboin. Aivan tuoksun alusta saattaa aistia myös ripauksen ruskeaa sokeria. Myös vihannesmaisuutta selvästi tuoksun lopussa. Maku on karamellisen maltainen. Makeahko aluksi, mutta myös happamuutta löytyy ja marjaisuutta, sekä huomattavasti vihannesmaisuutta. Humalointi jää hieman pliisuksi, eikä onnistu pienen katkeron lisäksi juuri säväyttämään. Suutuntuma on aavistuksen ohut ja hieman jopa vetinen. Tämä oli oikeasti melko huono, en osta toiste.

  Tämä koira ei ainakaan purrut tai jos puri niin esitys oli hampaaton. Suorastaan luokaton esitys, en odottanut tällaista BrewDogilta. Onneksi ei ole pakko ostaa toiste. Ennakko-odotuksista poiketen 77 Lager oli session paras olut, Trashy Blonde tuli hyvänä kakkosena ja Alpha Dog jäi reilun poronkuseman verran jälkeen muista. En huomannut mitään selkeää "panimon makua", joka olisi esiintynyt kaikissa oluissa, vaan jokainen esiintyi omilla vahvuuksillaan. 77 Lageria voin suositella ihan puhtaasti sessiokäyttöön ja sauna- tahi ruokajuomaksikin. Trashy Blonde on oiva valinta humalahampaan kolotukseen, vaikka valitsisin ennemmin vaikka Huvila H.O.D.A:n, joka on samankaltainen, mutta parempi. Alpha Dogia suosittelen maistamaan, vaikken itse siitä pitänytkään niin on sille kelvollisiakin arvioita annettu. Kippis, arvon lukijat!

  KOULUARVOSANAT:
  77 Lager: 8-
  Trashy Blonde: 7½
  Alpha Dog: 6-

   Ei kommentteja:

   Lähetä kommentti

   Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.