Ohje panimosiman valmistamiseen

7 kommenttia
 
Vappu on tulossa, joten kohta on ajankohtaista laittaa pienet panimosimat tekeytymään. Tällä ohjeella siman tekeminen on erittäin helppoa ja nopeaa. Tarvitset vain käymisastian ja muutaman litran vetoisen kattilan. Aikaa menee puolisen tuntia. Lämpömittari helpottaa tekemistä ja ominaispainomittarin avulla saat laskettua siman vahvuuden, mutta ne eivät ole pakollisia välineitä.

PANIMOSIMA (4,5%)

Raaka-aineet noin 15 litraisen erän tekemiseen:

700g hunajaa (kuvassa 500g juoksevaa kesäkukkahunajaa ja 200g appelsiininkukkahunajaa)
500g kandisokeria
500g fariinisokeria
kolmen sitrunaan kuoret ja mehu
Olut- tai leivinhiiva

Aluksi sokerit ja sitruunankuoret kiehautetaan (viitisen minuuttia) muutamassa litrassa vettä - sekoittele, jotta sokeri liukenee kunnolla eikä pala pohjaan. Tämän jälkeen keitos kaadetaan käymisastiaan ja sitruunakuoret siivilöidään pois. Lasketaan kylmää vettä päälle, niin että käymisastiassa on yhteensä 16 litraa tavaraa (vähintään litra menee siman käytyä hiivakakun mukana hävikkiin). Sitten sekoitellaan hunajat ja sitruunoista puristettu mehu joukkoon. Hunaja lisätään vasta tässä vaiheessa, ettei sen aromikkuus kärsi kiehautuksessa. Siman lämpötilaksi pitää saada 20-25 astetta, joka on sopiva hiivauslämpötila. Anna käydä huoneenlämmössä. Ominaispainon pitäisi olla noin 1.033-1.035, tämä kun käytetään kuivaksi eli loppuun asti, asettuu vahvuus noin 4,5% tietämiin.

Jos haluat käyttää oluthiivaa (puhtaamman hunajainen maku), voit käyttää esim. 1pss US-05 kuivahiivaa. Jos käytät leivinhiivaa, murenna joukkoon noin 1/6 leivinhiivapalasta. Anna käydä vähintään viikon verran tai loppuun asti (ominaispaino lähellä 1.000), jonka jälkeen voit pullottaa tai siirtää astian vielä viikoksi kylmään kirkastumaan. Pullottaessa käytä jälkikäymissokeria 4g/litra tai hunajaa 5g/litra. Hunaja ja sokeri kannattaa molemmat liuottaa veteen ennen pullotusta. Anna tekeytyä pulloissa huoneenlämmössä viikon verran ja nauti sitten viilennettynä pois.

Tällä reseptillä valmistuu kevyt keväinen sima. Voit myös lisätä hunajaa ja sokeria tai vähentää vettä, oman mieltymyksesi mukaan. Erittäin vahvan siman kannattaa antaa käydä ja kypsyä hieman pidempään. Simaa voi tuunata myös keittämällä mukaan humalaa tai kuivahumaloimalla, eli lisäämällä humalaa suoraan käymisastiaan käymisen loppupuolella.

Siman tekeminen ei kestä puolta tuntia kauempaa, mutta pullotuksessa on tietty oma vähtinsä. Vappu menee kuitenkin mukavammin kun tarjolla on hyvää simaa.

7 kommenttia:

 1. Tämän innoittamana laitoin eilen oman simapöntön pulputtamaan! :) Ajattelin kokeilla kuivahumalointia, mutta määrät on hakusessa. Citraa, tai jotain hedelmäistä humalaa ajattelin, oisko heittää vinkkiä paljon sitä kannattaisi laittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähtisin melko maltillisesti liikkeelle, koska itsellänikään ei ole kuivahumaloinnista kokemuksia. Jos kokeilisin niin määrä voisi olla 2g/L.

   Poista
 2. Yksi kuivahumaloinnin muoto voisi olla pullotuksessa humalapelletti suoraan pulloon. Määrää en kyllä osaa sanoa.

  VastaaPoista
 3. Tällä ohjeella laitoin simat tulille maaliskuun lopulla. Laitoin kolmen sitruunan sijaan viiden sitruunan mehut, koska halusin enemmän sitruunan makua. Kilju käynyt nyt 3 viikkoa ja ominaispaino vielä 1.008. Ilmeisesti sitruunahappo jarruttelee oluthiivan toimintaa? Loppuun asti tuo vielä varmaan käy, mutta uskaltaisiko laittaa jo pulloon ilman jälkikäymis sokeria?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pulloon vaan niin ehtii vapuksi. Eiköhän sitä pari grammaa uskalla sokeriakin laittaa.

   Poista
 4. Hei! Minua kiinnostaisi tietää, voiko Kandisokerin korvata jollakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ruokosokeri, demerara, mitä näitä nyt on. Perussokerikin käy, mutta toki maistuu erilaiselta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.