Olutarvio: Olarin Panimo DBA Big Momma Barley Wine

0 kommenttia
 
Joulupukki tempaisi ja toi espoolaispanimon DBA eli Double Barrel-Aged oluen lahjaksi. Palkittu Big Momma barley wine on tässä DBA, eli Double Barrel-Aged, versiossa laskettu Port- ja Oloroso-tynnyrien hellän kypsytyksen huomaan. Vahvuutta 10,4% ja makua... no, melko varmasti löytyy, eli eiköhän maistella.
 
DBA Big Momma
10,4% | Vesi, ohramallas, kaura, humala, hiiva
 

 
 
Oluen väri on kauniin tumman punaruskea, mahonkinen suorastaan. Vaahto on näin vahvalle oluelle yllättävänkin eläväinen, joskin nopeasti ohueksi kerrokseksi asettuen. Jykevän maltaisessa tuoksussa on marmeladimaisuutta, hilloa, karamellia ja hienoa tammitynnyrimäistä sekä kuivahedelmäistä sherryn tuoksua. Hillitty, suorastaan charmantti tuoksu näin vahvalle oluelle - ei hyökkää vaan pikemminkin laskeutuu aistimiin. Suussa olut on täyteläinen ja aluksi hieman turhankin hiilihappoinen - lasin pyörittely ja oluen lämpeneminen auttaa tähän. Lopulta olut pehmeneekin miellyttävän nautittavaksi. 
 
Maku on rusinaisen maltainen, kuivahedelmäinen, tamminen ja hieman karamellimainen. Sherrymäisyyttä niin maussa kuin lämmittävyydessäkin - vaikka toki sherry on vielä kertaluokkaa vahvempaa. Pieni sellainen tynnyröinnin oksidaation häivähdys  vaivaa. Ultimaattinen ohraviinin pehmeys ja täyteläisyys jää puuttumaan. Olisiko tämä(kin) olut lopulta ollut parempi ilman tynnyröintiä - olkoonkin sitten täyteläisempi ja makeampi? Upea tuoksu, se on tämän oluen paras anti ainakin tänään. Olut kyllä paranee ja pehmenee jatkuvasti mitä pidempään se lasissa lämpenee ja viipyilee. Vain hieman viilennetystä aloitin ja siinäkin hiilihapot olivat vielä hieman koholla, mutta nyt noin kolmea varttia myöhemmin aistimus on miellyttävämpi - olut tuntuu lopultakin asettuneen. 
 
Kyllä tätä ilokseen nauttii, mutta edelleen olen sitä mieltä että turhat tynnyröinnit on oluista syytä jättää pois ja tarjolle sitten vaan sitä ihan muuten vaan kypsynyttä ja asettunutta vahvaa kamaa. 

Arvioitu olut saatu joulupukilta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.