Kotiolutta: Harjun Panimo Musta Ritari Stout

2 kommenttia
 
Tällä kertaa maistoon minulle tässä hiljattain lähetetty Musta Ritari, joka on tyyliltään stout. Oluen valmistanut Jani Harjun kotipanimo Harjun Panimo löytyy myös Facebookista, joten jos olet siellä, niin tsekkaa toki meiningit. Tämä olut saavutti kolmossijan Olutliiton kotiolutkilpailun Stout, Porter ja muut tummat-sarjassa tänä vuonna. 

Reseptiikasta ei tällä haavaa sen enempää tietoa ole kuin mitä oluen etiketti tarjoaa ja se on usein maistelun kannalta hyväkin asia, koska minkäänlaisia ennakkoluuloja ei pääse syntymään. Tiedossa siis vain vahvuus ja katkeruuden ilmaiseva IBU-lukema.

Harjun Panimo Musta Ritari
Stout | 6,6% | IBU 111

Musta olut mokkaisen värisellä kauniilla vaahdolla. Tuoksu on voimakkaan paahteinen, noitapillilakritsainen, hieman suolainen ja tuntuvan humalainen. Oioi! Sellainen Foreign Export Stoutin muhkeus ja tylyn lakritsainen paahteisuus sekä humalaisuus. Maku on niin ikään todella hyvä. Alkuvedossa on hieman tasapainottavaa makeutta, ennen kuin paahteisempi ja kuivempi osio pääsee kunnolla vauhtiin ja makuhan huipentuu kovaan pitkäkestoiseen katkeruuteen ja suolaisen noitapillilakritsaiseen jälkimakuun. Alkoholi hieman lämmittää nielaisun jälkeen. Rungon tietty ohkaisuus ja runsas paahteisuus kuuluu tyyliin. Katkerokin on mallia Plevnan Siperia ellei jopa kovempi, mutta Black IPAn tyyppistä aromihumalointia (kuten Siperiassa) tässä ei ole, kuten ei tietysti stoutissa kuulukaan. Uudemmat kaupalliset panimot eivät näitä perinteisen tyylisiä export stouteja nykyään juurikaan tee, vaan makeammat "leivosoluet" ovat enemmän aallonharjalla. Lappeenrannan Tuju valmistaa hieman vastaavaa ja siitä iso hatunnosto. Mahdoton tehdä vertailua koska Tujun oluen maistamisesta on jo aikaa, mutta perstuntumalta tämä Harjun Panimon olut on samalla viivalla. Runsas, mutta ei lainkaan tuhkainen taikka karkea paahteisuus ja pitkäkestoinen niin kivasti kielen takaosiin laskeutuva katkerointi - kyllä kelpaa! Kiitos tekijälle erinomaisen maukkaasta oluesta. En olekaan aikoihin näin hyvää stoutia juonut, varmasti parasta antia tällä saralla vuonna 2019! Kuinkahan hyviä mahtaa ne kaksi tämän voittanutta olutta olleetkaan?

2 kommenttia:

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.