Kotiolut: Kimmolut Melonimalja

0 kommenttia
 
Nyt tarjolla olisi saksalaisella Hüll Melon lajikkeella humaloitua pale alea vaasalaiselta kotipanijalta. Maistoin aiemmin samalta tekijältä jo erittäin hyvän saisonin, joten laadukasta olutta lienee tarjolla nytkin. Alla reseptiikkaa ja tekijän kommentit sekä niiden alla tuttuun tapaan kommenttini oluesta.
 
Kimmolut Melonimalja Pale Ale 
(6%, 44 IBU, 10 l erä)

Viking Pale Ale 90%
Viking Caramel Sweet 10%
4 g kipsi

10 g Magnum 60 min
10 g Hüll Melon 15 min
0,5 tl Irish Moss 15 min
25 g Hüll Melon 0 min
50 g Hüll Melon kuivahumalointi 5 vrk 

Hiivana Safale US-05

Tekijän kommentit:
Tykkään pienistä eristä, joten olen tehnyt Bulldog Master Brewerillä myös 10 litran eriä. Se on aivan näppärää kun huuhtelun voi jättää pois, eikä tehokkuus kärsi silti liikaa. Olen pyrkinyt luomaan hyvin konstailemattoman pale ale -pohjan, johon voi sitten vaikka kokeilla erilaisia humalia. Tietyllä tapaa tavoitteena on ollut Sierra Nevada Pale Ale, mutta eurooppalaisilla humalilla, mikäli tässä ajatuksessa on mitään järkeä. Lähituotanto kunniaan! ;D


Väri on utuisen oranssi ja vaahto tiivis sekä kestävä. Tuoksussa on sitruksisuutta ja hunajaisuutta, joka jollain tapaa toki tuo mieleen hunajamelonin aromit. Sen verran humalasta opiskelin, että se on saman kasvatusohjelman tulosta, kuin ehkä hieman tunnetumpi Mandarina Bavaria, joka taas muistuttaa aromeiltaan tietysti mandariinia. No juu, takaisin tämän oluen tuoksuun, joka on siis hyvä. Maltaisuus leijuu kevyen karamellimaisena humalaisuuden taustalla. Olut on suussa melko täyteläinen, mutta ei kuitenkaan liiaksi makea, eli yhdellä sanalla hyvärunkoinen. Alkumaku on heti hedelmäinen ja hunajainen, kaartuen sitten kivasti purevan katkeron myötä kuivempaan loppuun, johon saadaan maltaisiakin sävyjä hienoisen karamellisuuden muodossa. Esikuvana toiminut Sierra Nevada Pale Ale on toki kuivempi ja sitruksisempi, mutta kyllä yhtäläisyyksiäkin löytyy. Hüll Melonin maku on aika veikeä, mutta ei silti Cascaden veroinen, omaan makuuni ainakaan. Erittäin hyvää olutta joka tapauksessa. Laadullisesti virheetön ja juotavuudeltaan erinomainen. En muista aiemmin saaneeni maistaa näin oivallisesti Hüll Melonin esille nostavaa olutta, joten tämä oli oppimismielessäkin antoisa maistelu. Iso kiitos tekijälle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.