Kotiolutta: Ukonmalja Juuret Saskatoon Sour Ale

3 kommenttia
 
Löysin kellarista Ukonmalja -blogistin eli Tommi Särkän tekemää kotiolutta. Juuret Saskatoon Sour Ale on saanut alkunsa jo syksyllä 2013 ja pulloteltukin jo syksyllä 2014, eli ikää nyt panopäivästä jo yli kolme vuotta ja pullotuksestakin kaksi. Olut on kypsynyt villihiivojen ja saskatoon -marjojen (Wyeast Lambic Blend) kanssa lasisessa käymispullossa vuoden päivät. Tommin kirjoittama juttu oluen synnystä avaa yksityiskohtaisesti tämän Sour Alen pitkäjänteisen valmistusprosessin ja jokaisen Sour Alen tekemisestä kiinnostuneen kannattaa lukea se: http://ukonmalja.blogspot.fi/2013/09/juuret-saskatoon-heimo-omena-pihlaja-sour-ale.html
"Teen ensin melko yksinkertaisen "perusvierteen", jonka käytän belgialaisella luostarihiivalla. Sitten lisään satsiin "lambic-bakteereja" (Wyeastin Lambic Blend), kenties spraymallasta ja jaan oluen kahtia. Toiseen puoleen lisään saskatoonia ja toiseen omenaa ja todennäköisesti pihlajanmarjaa."
Omena-pihlaja & Saskatoon versiot ennen vuoden mittaista villihiivakäymistä. Kuva: Ukonmalja
Tuon omena-pihjalaversion tästä oluesta olen arvioinut uudenvuodenaattona vuonna 2014. Täytyy kyllä arvostaa Tommin malttia oluenteossa. Itse en äkkiseltään voisi kuvitella lähteväni näin pitkäkestoiseen prosessiin. Sahdin kolmen viikon valmistusprosessi ja siitä kuukauden sisään erän nauttiminen on optimaalinen sykli minulle. Ennätykseni on vehnäolut yhdeksässä päivässä "from grain to glass" ja hyvää oli sekin.


Punertavan kuparinen, kirkas ja käytännössä vaahdoton olut. Tuoksussa lambicmaista hapokkuutta, pirtsakkuutta ja omenaista hedelmäisyyttä sekä marjaisuutta. Todellakin lambicmainen ja myös tallimaisen nahkainen sekä siiderimäinen tuoksu. Maku on miellyttävän hapan ja kevyesti hapokas, ei ole ihan sellaista suuta supistavaa irvistämään laittavaa lambicin kirpakkuutta, vaan pehmeämpää ja jotenkin myös runsasmaltaisempaa meininkiä. Maku on lopulta melko yksiulotteinen, tallimaista happamuutta, marjaisuutta ja tiettyä nahkeutta. Hiilihappoja kevyesti. Mukava ottaa hieman hapanta pitkästä aikaa. Kaunis väri ja pehmeä, miellyttävä maku.

3 kommenttia:

 1. Omasta kellaristasiko löysit Tommin? Oliko ikääntynyt hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tommi se siellä ölisi kun menin paikkoja katselemaan. Liekö kauankin siellä pimeässä ryypännyt, kun oli hieman jo pöhöttynyt.

   Poista
 2. Tahdon takaisin Harrin kellariin! :/

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.