Olutarvio: Hiisi Ruisperkele

0 kommenttia
 

Ruisperkele

Panimo: Hiisi, Jyväskylä
Oluttyyli: Double IPA
Alkoholipitoisuus: 8,5%
Saatavuus: Alko (5,48€ / 0,33l)

Jyväskyläläisen, jo asemansa Suomen pienpanimoscenen kärkikahinoissa vakiinnuttaneen Hiisin yksi alkouutuus on Ruisperkele Double IPA. 8,5% olutta on humaloitu valmistuksen jokaisessa vaiheessa. Pellettiä on sujahtanut mäskiin, ensivierteeseen, keittoon, keiton jälkeen (whirlpool/hopback) ja kuivahumalointina käymisastiaan. Mäskihumalointi on näistä se eksoottisin, muistaisin maistaneeni aiemmin vain yhtä kaupallista mäskihumaloitua olutta, joka oli De Dochter van de Korenaarin Extase, tyyliltään Double IPA sekin.  Lisäksi olen kokeillut mäskihumalointia yhdessä kotipanimoni IPAssa.

Brew Your Own on julkaissut mäskihumaloinnista varsin kattavan artikkelin. Tekstissä verrataan mäskihumalointia kuivahumalointiin - siitä pitäisi jäädä olueen humalien aromikkuutta, mutta ei juuri ollenkaan katkeruutta. 
“Mash hopping, on the other hand, is seen as a replacement for dry hopping. Little or no bitterness is imparted to the beer, but the hop flavor and aroma of mash hopping are considered by some homebrewers to be highly desirable.”
Ruisperkeleessä humalina Chinook ja Simcoe, katkeruutta Alkon mittauksissa 81,3 EBUa.


Kirkkaanlainen kultaoranssi olut, joka vaahtoaa suoralla kaadolla juuri sopivasti. Tuoksussa on pihkaisen havuista ja eksoottisen hedelmäistä humalaa kovalla intensiteetillä. Ruismaisen mausteista mallasta tuntuu taustalla varsin vahvasti. Vaikuttaa hyvältä. Suussa olut on runsaan rukiinen, öljymäisen liukas ja pehmeä, mutta lopussa kuitenkin tiukan katkeroitu. Aromit ovat mäntyisen ja pihkaisen humaloituja sekä hieman mustaherukkapuskaisen sekä trooppisen hedelmäisiä. Nyt on katkeruus, joka on runsasta, sekä hedelmäisyys, joka sekin on runsasta, hyvässä balanssissa - eli molempia on ja paljon. Alkoholi on ensiluokkaisesti piilossa ja olut on maltillisen hiilihappoisena ja tuhtirunkoisena oikein miellyttävä siemailtava. Runsas kuivahumalointi tuntuu öljyisen runsaana suutuntumassa ja jatkuu pitkälle jälkimakuunkin - näin sen pitää ollakin. Tuoksusta en nyt saa ehkä irti kaikkea, joten se tuntuu maun rinnalla jotenkin vaatimattomalta. Maku on kuitenkin todella hyvä, vahva ja runsas. Tykkään kovasti.

Yhteenveto

Runsaan rukiinen humalatykki
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.