Olutarvio: Mustan Virran Panimo St. Olaf Pale Ale

0 kommenttia
 

St. Olaf

Panimo: Mustan Virran Panimo, Savonlinna
Oluttyyli: American Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Citymarket Kupittaa, Turku)

Savonlinnalainen Mustan Virran Panimo on kiehtonut jo pelkästään somea seuraamalla, vaikka en ole panimon olutta vielä päässyt maistamaankaan. Pullon muoto ja etiketin graafinen ilme ovat aivan huikeita ja lisäksi panimolla on kesällä ollut idyllisissä maisemissa vanhan tyylikkään auton ympärille rakennettu panimobaari, jonka pihalla on käyskennellyt ihan oikea palkattu ritari - Pyhä Olavi. Asiallista meininkiä sanon minä. 

Kuva: Mustan Virran Panimo
Kuva: Mustan Virran Panimo
St. Olaf on siis Pale Ale -tyylinen olut. Siinä on käytetty kotimaista ohra- ja vehnämallasta ja se on sinkkuhumaloitu Yhdysvaltalaisella Citra -humalalajikkeella. Nyt pääsen siis vihdoin jo panimon oluttakin maistamaan, kun Turun Kupittaan Citymarketista pullon bongasin. Vanhimmalla pojallani oli jääkiekkomatseja Varissuon hallissa ja siitähän ajoi kymmenessä minuutissa kätevästi Citymarketiin, jonka olutvalikoiman sanotaan olevan Suomen parhaimpia. Menin siis ostoksille ihan tositarkoituksella ja löysinkin viiden aiemmin maistamattoman suomalaisen pienpanimon olutta ja ostin jokaiselta sen mielenkiintoisimman. Ensimmäinen kosketus uuden panimon olueen. Tämä on aina se ratkaiseva hetki.
"Panimomme ylpeys, St. Olaf on perinteinen Pale Ale joka sopii niin kuninkaille kuin ratsumiehillekin. Olut on saanut nimensä Pyhästä Olavista, jonka mukaan on nimetty myös Pohjoismaiden parhaiten säilynyt keskiaikainen linnoitus - Olavinlinna."
Utuinen kultaoranssi olut, jonka keskirunsas vaahto jättää tiheät pitsit lasin reunoille. Tuoksussa on terävää greippisitrusta ja kukkaisuutta sekä hieman ruohoisuuttakin. Kokonaisuus on tietysti humalavetoinen, vaikka maltaisuuttakin kevyesti erottuu. Kun kyseessä on ensikosketus uuden panimon olueen, niin se tärkein kriteeri on laatutaso - tässä puhtaus ja raikkaus saavutetaan kiitettävin arvosanoin. Maussa on sitruunaruohoista ja hieman persikkaista tuntumaa ja tiettyä vehnän tuomaa kuohkeutta. Kovin on tuttu maku - ettei vaan hiivana olisi US-05. Humalointi on maussa enemmän kukkaista kuin greippistä ja jälkimaussa on hieman ruohoisuutta. Takapotkussa on melko maltillisesti, mutta riittävästi katkeruutta. Tasapainoinen ja miellyttävä olut. Hyvä ensikosketus Mustan Virran Panimoon.

Yhteenveto

Tasapainoinen, perushyvä APA.
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.