Haastattelussa Linden Breweryn Mikko Lindén

0 kommenttia
 
Ajelin tänään kotoani noin kymmenen minuutin matkan tapaamaan Raumalle pienpanimon perustaneen Mikko Lindénin premissejä - eli Linden Breweryä. Kairakadulla sijaitseva panimo löytyi pihalla seisovan Linden Breweryn logolla tarroitetun pakettiauton avulla, muita ulkoisia merkkejä ei vielä ollut. Kurvasin pihalle ja kohtasin panomiehen silmästä silmään... Tsekkasimme tilat ja samalla kävi ilmi, että mies oli saanut Valviralta luvat tänään - isot onnittelut siis Suomen pienpanimolle numero 73... tai 74.. mitä niitä nyt on. Panohommia ei estä enää mikään muu kuin pumpun saapuminen, joka toivottavasti tapahtuu mahdollisimman pian. 

Nauhoittelin siinä jutusteluamme tätä tekstimuotoista haastattelua varten reilun puolituntisen, jonka olen nyt aivan järkyttävän urakan päätteeksi saattanut tekstimuotoon. Nauttikaatten olkaat hyvät. Itse ainakin nautin ajastani panimolla kovasti ja nyt viimein konkretisoitui se tosiasia, että täällä Raumalla tosiaan oikeasti on uusi panimo. Huikeeta!

Edessä haastattelija ja takana haastateltava.

Mikä mies Linden Breweryn taustalla on?  Paljasta itsesi!
Mikko Lindén. Eli olen näin epäitsekkäästi ottanut oman sukunimeni tuohon firman nimeksi. Olen tällainen vajaa nelikymppinen Jyväskylästä kotoisin oleva jotenkuten raumalaistunut entinen perämies...
Nykyinen panomies...
No niin, mies kun mies, näin se toimii. Siinä se oikeastaan pähkinänkuoressa.
Oluentekotaustaa sulla on kotipanijana?
Joo, no joskus kauan sitten uutteiden kanssa pelattiin, mutta siitä oikein jäänyt lapsenlapsille kertomista - silloin tavoitteet oli jossain ihan muualla.
Sama itselläni... känniinhän siitä tuli, ja paha olokin.
Juu tuli kyllä, maulla ei niin väliä ollu... mutta joo, olenhan mä nyt muutaman vuoden tehnyt ihan kunnollakin. Oikeastaan isäukolta silloin perin nuo vehkeet, kun se kysyi, että hävittääkö hän ne vai otanko minä...
Ja siihen ei kai ollut kuin yksi vastaus?
Nimenomaan, meinasin, että kyllä mä ne voin sitten ottaa ja siitä sitten aika nopeasti tuli mieleen, että voisi tehdä joskus vähän jotain isommassakin mittakaavassa.
Kyllä sitä varmaan jokainen kotipanija, joka täysillä hurahtaa, jossain vaiheessa miettii tai haaveilee omasta panimosta.
Juu, mulla oli vaan alunperin mielessä, että jos olisikin perustanut pubin. Se oli sitten taas kustannuksiltaan... tai riski on isompi. Oikeesti mietin, että riittääkö tämän kokoisessa kaupungissa asiakaskuntaa, kun noita on jo entuudestakin muutama. 
Seuraavaksi olet kuitenkin ilmeisesti menossa vielä oluentekokurssille sinne Lepaalle - Mustialassahan ei enää kurssia ole?
Joo, itseasiassa pistin Mustialaan aikanaan heti viestiä, että haluan sinne kurssille, mutta ne ilmoittivat, ettei kurssia enää ole, vaan ne siirtävät Lepaalle ne kaikki laitteet. Alunperin sain Lepaalta tiedon, että ei tätä kurssia tule avoimeen hakuun enää ollenkaan, vaan sen voi ottaa vaan ne koulun opiskelijat viinikurssin lisänä. Kuitenkin ne sitten ottivat sieltä alkukesästä yhtäkkiä yhteyttä ja kertoivat, että yhdeksän paikkaa tulee avoimeksi. Ei sinne silti suoraan päässyt, vaan ihan hakuprosessin kautta pääsin. Se alkaa nyt sitten lokakuun lopussa. Lähiopiskelua on kolmena perättäisenä viikkona torstaina ja perjantaina siellä ja sitten näyttötyö Hopping Brewstersilla myöhemmin. 
Eli Lepaalle ei ainakaan vielä ole niitä Mustialan laitteita pystyssä?
Ei ilmeisesti. Kokevat, että on sitten helpompi laittaa Hopping Brewstersille. Se on ilmeisesti viiden hengen ryhmissä. 
Siinä näkee sitten toisen panimon toimintaakin...
Joo ja tämähän on käsittääkseni nyt ainut koulutus mitä Suomessa tällä hetkellä on. Ei siitä varmaan ainakaan haittaa ole. 
Ei varmasti joo. Eikös Valviralla ole joku vaatimuskin, että pitää olla jollain tavalla pätevöitynyt, ennen kuin voi panimon perustaa? 
Joo, mutta kun Suomessa ei ole sellaista virallista koulutusta, niin eivät voi vaatia muuta kuin sen, että he sitten siellä haastatteluissa sun muissa päättelee, että onko pätevyyttä vaiko eikö ole...
 ...Eli sulla riitti naama sitten?
Heh, joo ilmeisesti joo, koska ei mullakaan mitään muuta ollut kuin kotiolut tausta. Kuten varmasti kaikilla muillakin, ellei sitten ole jollain panimolla ollut töissä aikaisemmin ja sitten perustanut omaa.
Käymistankit vasemmalla, kuumavesiastia ja mäskäysastia oikealla.
Milloin sulla tämä panimon perustaminen konkreettisesti alkoi, eli kauanko on nyt sitten tehty jo hommia, ennen kuin ensimmäistäkään oluterää on ulkona?
Mut lomautettiin viime joulukuun 22. päivä. Siitä sitten hetken aikaa mietittyäni päätin, että kyllä mä tähän lähden, niin hain ensin yrittäjäkurssille. Sitä vaaditaan, että saa starttirahat - ilman sitä et saa niitä. Yritys on perustettu toukokuun alussa ja tilat on vuokrattu toukokuun alussa myöskin. Eli oikeastaan siitä toukokuun alusta tätä tilaa on tehty, mutta alkujaan olisi pitänyt ehkä aloittaa hieman rivakamminkin.  Oikeastaan vasta tuossa kesäkuun loppupuolella alkoi täällä olemaan ihan sitten jätkiä jo hommissa. 
Alkoi tulemaan jo pikkuisen painetta saada valmiiksi...
Enhän mä niille kellekään mitään ole maksanut, vaan kavereita oli tekemässä. 
Ne odottaa sitten nestemäistä maksua myöhemmin.
Joo juuri sitä naureskelin, että varmaan ekat neljä satsia saa suoraan lahjoittaa pois... No ei nyt sentään, mutta pitkä kiitos täytyy kyllä antaa - ei olisi näitä vehkeitä ja tiloja tehty jos ei pojat olisi olleet täällä tekemässä. 
Pitkää päivää saa painaa?
Joo, mutta jos ei perhe olisi tätä hyväksynyt, niin ei tähän olisi alunperinkään lähdetty ja kyllä tästä kotiinkin aina tarvittaessa on irrottu. Eikä ole kukaan hengittämässä niskaan. Aamulla voi nukkua vielä puoli tuntia pidempään, jos niin haluaa. 
Löytyikö nämä Kairakadun tilat helposti? 
No joo. Alunperin mietin, että olisi tehty tuonne vanhalle meijerille tämä, mutta se olisi vaatinut niin paljon isomman remontin. Vaikkakaan panimon ei sinänsä vaadita olevan elintarviketila virallisesti - se on vähän semmoinen häilyvä se raja, mutta itse halusin sen tehdä. Elintarvikeviranomainen ei käy paikalla ollenkaan - Valvira on ainut joka tilat tarkastaa. 
Mutta ei siitä elintarvikekelpoisuudesta haittaakaan ole? 
Ei, kyllä se puhtaus on aika lailla tärkeä asia, että mielellään sen (puhtaanapidon) itselleen vähän helpommaksi tekee.
Viking Maltin maltaita löytyy jo vino pino.
Oliko tämä panimon perustamisen työmäärä sellainen kuin olit sen alunperin suunnitellut vai tuliko siinä jotain yllätyksiä?
Ei oikeastaan... Itseasiassa Rekolan Panimon blogi oli helkutin hyvä. Se on tullut pariin otteeseenkin luettua läpi. Se auttoi kyllä perkeleesti tässä hommassa. Lähinnä siten, että osasi ottaa etukäteen jo huomioon tiettyjä asioita - miten ne kuuluu tehdä ja näin. Lupaprosessi oli sitten sellainen, että siinä varmaan muutama harmaa hius jo tuli papereita täyttäessäkin - että onkohan ne ikinä edes sinne päinkään kuin pitäisi olla - mutta ei niissä lopulta niin montaa korjattavaa kohtaa sitten ollutkaan. Että siitä selvittiin ja tämä tilojen rakentaminen ei ollut mitenkään semmonen... Olen kaksi omakotitaloakin rakentanut, joten tämä nyt oli ihan tuttu juttu. Laitteet taas sitten on vähän sellainen, että kun ei ole olemassa ainuttakaan piirustusta, vaan ne on vaan minun päässäni olleet ne mitä olen halunnut ja ne on nyt toteutettu. 
Kohta käytäntö sitten osoittaa miten ne pelaa?
Joo, onneksi ne eivät ole kovin monimutkaiset vehkeet. Itseasiassa niistä piti tulla vielä vähän automaattisemmat, mutta siitä nyt sitten luovuttiin. On tuossa tuo logiikkapalikka, mutta jätetään se nyt sitten laittamatta vielä. Tulin siihen tulokseen, että tämä on vähän niin kuin autokin, että jos on vähän vähemmän sähköherkkuja niin se toimii ainakin varmemmin. Plus tässä on se, että voin olla tässä ihan itsekin mukana, eli laitteiden ei tarvitse keittää kahveja mulle, vaan mieluummin teen tässä itse koko ajan kuitenkin. 
Meinasin seuraavaksi kysyä lupa-asioista, mutta nehän tuli siis tänään.
Kyllä, tänään. 
Pumppu vaan puuttuu. 
Joo, niin tekee... 
 Mutta kerroppa nyt, että minkälainen panimolaitteisto ja mistä?
Tankit on Speidelin ja nuo varastointi- tai karbonointitankit on Olvilta peräisin. 
Noitahan karbonointitankkejahan on monessa paikassa mm. Hartwallilta. Esim. Karjalan logoja näkyy jopa De Molenilla Hollannissa.
On joo, mutta Hartwall kieltäytyi nyt myymästä niitä - tarvitsevat kuulemma itse, mutta en kyllä yhtään tiedä mihin. Varmaa alkavat tekemään itse jotain pienpanimotoimintaa sitten, ovat ehkä ymmärtäneet, että ihmiset ostavat sixpackin sijaan ne pari herkkua ennemmin. Olvi kuitenkin myi ja kävin ne hakemassa sieltä sitten. Sitten nuo vehkeet (varsinainen panimolaitteisto) on... olen siitä lähtenyt että olen raaka-aineet tilannut ja sitten on vietetty hyvin pitkiä iltoja hitsatessa... minä en ole senttiäkään hitsannut, mutta kaveri on. Nyt kun ne on tehty noin alusta lähtien itse niin kyllä siinä melkoinen työ on, joten ymmärrän että ne maksaa, mutta täytyy myöntää että jos sä tuollaiset nyt tilaat vaikka englannista tai jostain niin kyllä ne vähän helvetin kalliit on siihen nähden mitä pelkät materiaalit maksaa. Onhan nuo nyt huomattavan edullisiksi tulleet, mutta toivottavasti ne nyt toimii - se olen testannut, että kyllä ne ainakin vettä pitää. Sitten noi jäähdytysjärjestelmät on Chillyn, ihan normaalit ja sitten fermflexit noissa tankeissa - eli kaikki muu on tehdastekoista. Pullotuskone on italialaista perua, englannista se tuli, mutta...
Sulla on tarkoitus pullottaa enimmäkseen?
Joo, on. Alkujaan on. Se johtuu siitä, että laskin sen asian niin, että Raumalta ei kovinkaan monesta kuppilasta löydy omia hanoja. Ja itse en voi siihen lähteä, että veisin omat hanat sinne, koska se kaikkine pesuineen ja huoltoineen ei istu tähän pakettiin. Kesän rientoihin ajattelin tulevaisuudessa keykegeihin laittaa ja sitten myisi hanasta pois ja tietysti jos joku muuten haluaa niin miksi ei. 
Pullo on ainakin täällä siis joustavampi.
Joo, ja se on helppo tuosta pakata pahvilaatikkoon ja myydä eteenpäin mihin vaan. 
Käsipelillä toimiva pullotin vasemmalla ja korkitin oikealla.
Minkälaisia oluita on luvassa? Kotioluiden pohjalta ilmeisesti reseptiikkaa löytyy?
Kyllä, olethan niitä prototyyppejä itsekin joskus maistanut, eli se APA tulee, meinasin sen jättää pois joskus, mutta kyllä mä sen nyt sitten kuitenkin teen ja se tulee maitokauppavahvuisena.
Se on suosittu tyyli ja raumalaisetkaan eivät enää karsasta sitä. 
Kyllä ja se on semmonen... Olen saanut sellaisen kuvan, että sä menet enemmän katkeropuoli edellä, mutta itse menen enemmän aromipuoli edellä eli aromihumalointi on enemmän mun juttu kun katkerohumalointi. 

Sitten tulee Just Ale, eli se on sen nimi, tai tulee olemaan. Se on tehty vaihtoehtona sille bulkkilagerille eli se on ihan perus ale ja se on kyllä helvetin hyvä - mä tykkään ite siitä. Se on ihan perus vaalea ale, jossa on appelsiininkuorta. Maitokauppavahvuinen sekin. 

Sitten tulee yksi Farmhouse Ale, joka on Sorachi Acella tuunattu. Sen nimi tulee olemaan PiLa, joka on sisäpiirin vitsistä lähtenyt, mutta en lähde sitä nyt muuttamaan - se on sellainen ja mennään nyt sillä.
Pi.La kotiversio maistelussa maaliskuussa.
Aiotko sinä nyt profiloitua johonkin tyylilokeroon vai tehdä ihan kaikkia tyylejä?
Kyllä mä ihan kaikentyylisiä meinaan tehdä. Olen aina sanonut, että teen sitä mistä itse tykkään - silloin on helppo seistä sen takana. Jos yritän tehdä jotain mitä joku toinen haluaa, niin yleensä se perseelleen menee. Olen just tässä miettinyt, että kun olen hirveän suuri Guinnessin ystävä ja minulta on kysytty, että etkö voisi stoutia tehdä ja minun mielestäni se on kuin keksisi pyörää uudestaan. Se on sellainen kompastuskivi. 
Miksi tehdä, jos ei kuitenkaan pysty ylittämään alkuperäistä...
Joo, se on hankala tilanne. Onhan niitä nyt muitakin hyviä stouteja, mutta melkein se on se Guinness jos sen vaan hanasta saa, niin kyllä mä sen sitten otan. 
Klassikko on aina klassikko. Itselläni tuo sama on Fuller's ESB:n kanssa. Mites muut lempioluet?
Niin... ei mulla oikeastaan sellaista Guinnessin veroista ole. Vehnäbockeista tykkään, yleisesti. En ole niin ronkeli, niitä on useampiakin hyviä. Sitten on nuo IPAt ja APAt, niitä tulee juotua kanssa.
Mitenkäs tämä kotireseptien skaalaus isolle laitteistolle? Ootko tutkinut meneekö se yks yhteen?
Ei mee yks yhteen. Ei siitä oikein sellaista eksaktia tietoa oikein löydä ja sitten kun kävin taannoin Hiisi Panimolla kääntymässä ja pari tuntia höpisemässä ja katsomassa niiden vehkeitä niin pistin jälkikäteen viestiä, että pistäkää nyt jumankauti jotain vinkkiä, kun ei mistään mitään löydy. Sieltä tuli sitten niinkin rakentava kommentti, että "sehän on semmonen vähä oma taiteenlajinsa". No kyllä ne sitten kertoivat, että Beersmith tekee kyllä kun laitat asetukset oikein niin, ettei se skaalaa yks yhteen. Niin mulle sanottiin, että isommilla vehkeillä kun tekee niin se käy yleensä kuivemmaksi kuin jos tekisi kotona ja katkeroa irtoaa tehokkaammin samasta humalamäärästä. Eli katkerohumalaa saa vähän vähentää, mikä ei nyt kaupallisella puolella tietenkään haittaa, koska humala ei ole ihan halvimmasta päästä. 

Humalien hommaaminen oli itseasiassa aika helppoa...
Joo, siitä pitikin kysyä, eli raaka-aineiden hommaamisesta - eli mistä ja miten, kun olin kanssa ymmärtänyt, että humalien kanssa voisi olla ongelmia?
Olen aika paljon ollut yhteistyössä Panimonurkan kanssa. Ollaan pystytty yhdistelemään tilauksia erään toisen panimon kanssa niin, että saadaan isompi erä tilattua hieman halvemmalla. Eli kyllä ne nyt vaikuttaa tulevan ihan OK. Galaxyllä ja Nelson Sauvinilla on tällä hetkellä ongelmia ja joitain ei välttämättä saa pelletteinä vaan ainoastaan käpyinä.
Miten nyt näet, että onko Raumalla kysyntää tällaiselle? Kiinnostusta on vissiin ollu?
Joo, on kyllä. Ihan markkinoimattakin tuntuu, että kysyntää on. On myös kyselty läheisistä kaupoista mm. Eurajoen Portista ja Helsingistäkin Pien -kaupasta. Ruokapuoti Lumoon saa tietysti myös. Paljon on ravintolatkin kyselleet.
Miten tavoitteet jatkossa? Rauma tietysti valloitetaan, mutta mites muut? 
Ajattelin kiusaksikin viedä Poriinkin. No ei, mutta yrittäjäkurssilla yhden porilaisen kauppiaan isä piti oppitunnin ja sitä kautta sanottiin, että tuo toki tännekin myyntiin. Sittenhän sen näkee kun saa nämä rutiinit ensin kuntoon.
Ootko miettinyt Alkoa?
Se kymmenen lähi-Alkon systeemi on mietinnässä, mutta katsotaan nyt tuo lakimuutos, että tuleeko sitä ja milloin se tulee. Periaatteessa nämä kaikki kolme olutta, joita olen miettinyt, tulee olemaan alle sen 5,5%. Se Farmhouse Alekin on noin 5,3%, että sekin istuisi vielä siihen uuteen rajaan. Enkä mä niitä APAa ja Alea sen uuden lain takia nostamaan lähde, eli se tuote on 4,7% ja sillä hyvä. Näin mä sen nyt ajatellut oon.
Ei mulla tässä nyt muuta sitten ole, joten kiitos haastattelusta ja varmasti palaamme astialle myöhemmin.
Kiitos sulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.