Olutarvio: Stone (Berlin) IPA

0 kommenttia
 

Stone IPA

Panimo: Stone Brewing (Berlin), Saksa
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,9%
Saatavuus: Alko (3,95€ / 0,33l)

Jos Alkon hyllyllä on Stone IPAa tölkissä, niin eihän sitä ohittaa voi, varsinkaan jos olut on entuudestaan maistamaton. Stonehan on näitä legendaarisia jenkkipanimoita, jotka jo olutharrastukseni alkuaikoina (vuonna 2007) aiheuttivat tiettyjä väristyksiä ja hekumallisia hetkiä on koettu toki myöhemminkin, mm. Old Guardianin parissa vuonna 2013.  

Stone avasi hiljattain toisen panimon Eurooppaan, tarkemmin Berliiniin, josta käsin oluet saavuttavat eurooppalaiset kuluttajat huomattavasti tuoreempina kuin jenkeistä rahdattu importkama. Alkossa Stone Berlinin tuotannosta on saatu jo nauttia Arrogant Bastardin muodossa.

Stonen IPA tulee optimaalisessa noin 7% vahvuudessa ja Alkon mittauksessa katkeroita on löytynyt 79,3 EBUa. Humalissa on hieman epäselvyyksiä - Alkon sivut sanovat Magnum, Chinook, Centennial ja valmistajan kotisivut Magnum, Centennial ja Mosaic. Samapa tuo toisaalta, mutta tämä nyt lähinnä huomiona vaan. Tölkki on suhteellisen tuore - tölkinpohjassa oleva merkintä kertoo: Canned 02 AUG 2016. Kirkas kultainen olut, joka vaahtoaa runsaasti. Tuoksussa on pihkaa ja greippimäistä sitruksisuutta sekä vihreää pellettimäisyyttä. Tuoreenoloinen, mutta jotenkin hieman tukahdutetun oloinen, eikä niin iskevästi humaloitu kuin IPA parhaimmillaan on. Maussa on kohtalaisen tukeva, hieman makeahko runko, joka ei kuitenkaan ole mitenkään sokerisen karamellimainen vaan nimenomaan enemmän "maltainen". Humalointi tarjoillaan pihkaisesti, hieman havuisesti ja greippisen sitruksisena - eksoottiset hedelmät eivät kuulu tähän kattaukseen vaan tämä on nimenomaan enemmän tätä old-school meininkiä. Katkeruus rakentuu aluksi maltillisesti, mutta tiukentuu loppua kohti runsaaseen pitkäkestoiseen liukuun. Mitään kiilteet hampaista kuorivaa IBU-tykitystä tästä ei irtoa, vaan kokonaisuus on nimenomaan hyvärunkoinen ja tasapainoinen. Toisin sanoen ehkä joidenkin mielestä perinteinen ja tylsä, mutta joidenkin mielestä taas erittäin juotava ja miellyttävä. Itse asetun ehkä näiden kategorioiden väliin - nautin kovasti ja tuntuu hyvältä, mutta toisaalta välillä hieman kaipaisi sitä räväkkyyttä, joka aikanaan teki tästä tyylistä jotenkin "vaarallisen". Punk on kuollut - tämä on nykyään ihan vaan turvallista peruskamaa, mutta kieltämättä hyvää ja laadukasta sellaista.

Yhteenveto

Tasapainoinen ja runsasmakuinen IPA
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.