Olutarvio: Pirkka Parhaat Amber Ale Juhlaolut (Saimaan Juomatehdas)

4 kommenttia
 

Pirkka Parhaat Amber Ale

Panimo: Saimaan Juomatehdas, Suomi (Mikkeli)
Oluttyyli: Amber Ale
Alkoholipitoisuus: 4,7%
Saatavuus: Keskon marketit (Arvioitu tölkki saatu panimolta)

Olemme tulleet siihen pisteeseen, että Keskon ja S-ryhmän duopolista toinen, tässä tapauksessa siis Kesko, on valmistuttanut omalla tuotemerkillään pienpanimo-oluen. Mahdollisimman alas painettu hinta ei siis ole enää ainoana kriteerinä kaupan omissa merkeissä, vaan nyt pyritään jo tarjoamaan premiumia. Mikäs siinä, kyllä tämäkin varmasti markkinansa löytää. Nämä pienpanimoiden ns. Private Label oluet eivät kuitenkaan ole mikään uusi juttu, sillä Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on jo pitkään valmistanut Lidlille erinäisiä oluita.

Saimaan Juomatehtaan Pirkka Amber Ale tekee pesäeroa näihin Laitilan Lidlille tuottamiin oluisiin siinä mielessä, että panimo on itse ylpeästi ollut mukana olutta tekemässä ja se mainitaan suoraan tölkissäkin. Tässä ei ole siis mitään "valmistettu Suomessa" -tyylistä valmistajan piilottelua, joka tosin näissä Laitilan oluissa saattaa olla lähtöisin Lidlin, eikä niinkään panimon aloitteesta.

Pirkka Parhaat Amber Alella juhlistetaan 30 vuotiasta Pirkka -tuoteperhettä. Oluessa on maltaina Pilsner, Munich ja Crystal sekä humalina Columbus, Cascade, Chinook, Citra ja Mosaic.


Oranssihtavan kultainen, ei siis niinkään punertava eli "amberi" olut, joka vaahtoaa suoralla kaadolla runsaasti. Tuoksussa on humalia amerikan malliin - saippuaista sitrusta, persikkaa ja hunajamelonia. Valitettavasti tarjoilu on hieman tunkkaista. Maltaisuus on humalien alla hieman karamellimaista, mutta niin vaimeaa, että siitä ei oikein saa tuoksussa otetta. Maussa mallasrunko on maitokauppavahvuiselle kohtuullinen, samoin humalien katkeruus. Aromihumalointi on jälleen sitrusvetoisen hedelmäistä, mutta tuoksun jälkeen yllättävänkin vaimealla tavalla. Jälkimaussa Saimaan uutuuksistakin tuttua tunkkaisuutta - tämä ei luo sellaista mielikuvaa laadusta ja premiumista kuin pitäisi. Raikkaampaa saisi ehdottomasti olla. Amberin toivoisi muutenkin olevan hieman maltaisempi ja aromikkaampi - tämähän ei tällaisenaan poikkea jostain maitokauppojen perus american pale alesta millään tavalla. Hiilihappotaso vaikuttaa hieman Saimaan omia uutuuksia pehmeämmältä, mikä on hyvä asia. Tämä uppoaa sinne maitokauppaoluiden harmaaseen massaan - ei huono, mutta ei järin hyväkään.

Yhteenveto

Perus pale ale hieman tunkkaisesti
ARVOSANA: 7

4 kommenttia:

 1. Pittääkö sitä kaikenmaailman tuhnuja maistella. Korkkaa ny jo se kokkovuoren tuhti kun oon niinku sitä ootellu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhdit on niinku nautittu tai jaeltu jo kaikki pois, jäi näemmä tosiaan juttu siitä kirjoittamatta. Eihän se erityisen hyvää ollut, aivan liian tuhtia (melkein 40% karamellimallasta), mutta humalaa oli kyllä riittävästi. Toffeelikööri amerikan humalilla.

   Poista
  2. Niin ja näistä tuhnuista sen verran, että jos se on ilmainen tuhnu, niin mieluustihan senkin maistaa.

   Poista
 2. Tuhnut voi lahjoittaa kodittomille.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.