Olutarvio: Robinsons Trooper Red'n'Black Porter

1 kommenttia
 

Trooper Red'n'Black

Panimo: Robinsons, Englanti
Oluttyyli: Porter
Alkoholipitoisuus: 6,8%
Saatavuus: Nettikaupat

NWOBHM-legenda Iron Maidenin ja brittipanimo Robinsonsin yhteistyö on poikinut kolmannenkin Trooper -oluen. Aiemmat, Trooper ja Trooper 666, olivat vaaleita brittialeja, mutta nyt astutaan pimeämmälle puolelle Red'n'Black Porterilla. Yhtyeen uusimman levyn, The Book Of Soulsin, kutosraidan mukaan nimetyn oluen ovat tuttuun tapaan kehittäneet Robinsonsin Panimomestari Martyn Weeks ja Maiden-vokalisti Bruce Dickinson. Oluen reseptin kerrotaan olevan modernisoitu versio 1850-luvulta peräisin olevasta perinteisestä porterin reseptistä. Robinsonsin historiahan ulottuu aina vuoteen 1838 asti ja vanhat reseptikirjat lienevät edelleen tallessa.

Oluen saatavuus Suomessa rajoittuu kirjoitushetkellä ulkomaisiin nettikauppoihin, mutta mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, saapuu se myöhemmin maahantuojan kautta Alkon tilausvalikoimaan. Oman pulloni tilasin ranskalaisesta Saveur-Bièrestä.

Oluen nimi vaikuttaisi syntyneen spontaanisti protoversioiden maistelutilaisuudessa - tsekkaa video alta.“I like tasting outside the box. Stouts and porters were virgin territory for me, so I just went by feel. Martyn and I hope we have created a new take on a classic beer and one which I hope will tickle the taste buds of ale fans in a pleasantly unexpected way.” -Bruce Dickinson


Valoa vasten kauniin punertava, mutta muuta taustaa vasten melko mustanpuhuva olut, joten nimelle löytyy heti kättelyssä vastinetta. Vaahtoa muodostuu maltillisesti, mutta se jättää tiheää pitsikuviota lasin reunoille - tämä kertoo sen, että humalaakin on käytetty. Tuoksussa on brittityylistä pähkinäisyyttä, toffeemaisuutta ja hillittyä paahteisuutta, joka tulee paahdetuista maltaista. Humalointi nousee mukaan ja tuo raikkautta omalla kukkaisen sitrushedelmäisellä otteellaan. Miellyttävä brittioluen tuoksu, joka asettuu jonnekin paahteisen porterin ja pähkinäisen ESB:n välimaastoon.

Maku on hyvä ja olut tuntuu suussa melko täyteläiseltä ja pehmeältä. Alkumaussa on maltaista tulevaa pähkinäisyyttä ja karamellista toffeemaisuutta. Keskivaiheille mukaan tulee marjaista, hieman kukkaisen sitruksista humalanaromia. Katkeruutta on kevyesti, mutta aistimus on brittityylisen napakka - eli puraisu on terävä, mutta melko lyhytkestoinen. Olut muuttuu lämmetessään vahvan brittialen tyylisuunnasta yhä enemmän ja enemmän paahteisen porterin suuntaan. Brittihumala on pelissä alusta loppuun tuoden hedelmäisyyden lisäksi välillä hieman tammipuumaisen vaniljaistakin vivahdetta kehiin.

Kokonaisuus on maukas ja laadukas - tyyliltään jossain brittialen ja porterin välimaastossa, mutta kuitenkin niin, että sen voisi vaivatta asettaa kumpaan lokeroon tahansa. Tyylikäs herrasmiesten olut, jossa on kivasti tartuntapintaa - hieman kuten Maidenin musakin nykyään. 

Yhteenveto

Runsasmakuinen ja tasapainoinen brittiale
ARVOSANA: 8½

1 kommentti:

  1. Hyvä ja kattava arvio. Pitääpä maistaa tätä RednBlackia siis. Mielenkiinto heräsi kyllä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.