Olutarvio: Nils Oscar Motörhead Imperial Pale Lager

0 kommenttia
 

Motörhead Imperial Pale Lager

Panimo: Nils Oscar, Ruotsi
Oluttyyli: Imperial Pale Lager
Alkoholipitoisuus: 6,2%
Saatavuus: Systembolaget, nettikaupat (Ostopaikka: Saveur-Bière)

Motörhead on yksi niistä bändeistä, jonka logolla painettuna löytyy jos jonkinlaista hilavitkutinta ja tilpehööriä. Kaiken krääsän lisäksi yhtye vaikuttaa myös juomapuolella. Valikoimasta löytyy bändin logolla varustettuna niin viskiä, vodkaa, viiniä, siideriä kuin oluttakin. Kaikkia näitä juomia yhdistää ruotsalainen yritys Brands For Fans, jonka liiketoimintamallina on nimenomaan vain bändijuomien tuottaminen - siis käytännössä toimiminen välikätenä bändien ja juomantekijöiden välillä. Olutpuolelta moni on varmasti maistanut ruotsalaisen Krönleinsin panemaa varsin ankeaa bulkkilagerin makuista Bastards Lageria, jota Suomestakin löytyy kauppojen valikoimista. Kyseinen juoma ei niin hirveästi tee kunniaa Motörheadin ylväälle logolle, mutta onneksi se on saanut kaveriksi niin ikään ruotsalaisen Nils Oscar panimon Imperial Pale Lagerin, jonka avulla kunnia voidaan yrittää palauttaa meidän oluthörhömetallipäiden piirissäkin.

Mikkey Dee maistamassa koe-eriä panimolla (Kuva: Brands For Fans)

Olut on lanseerattu Ruotsin "Alkoon" eli Systembolagetiin marraskuussa vuonna 2015, eli vain hieman ennen Motörheadin legendaarisen nokkamiehen Lemmy Kilmisterin menehtymistä viime joulukuussa. Kyseessä on siis vaalea lager, mutta niin sanotusti imperialisoituna versiona, eli isommin ja voimakkaammin. Maltainen pohja rakentuu vaaleasta Pilsner-maltaasta ja kolmesta eri paahtoasteisesta karamellimaltaasta. Oluessa on käytetty nykyisestä IPA-buumista tuttuja amerikkalaisia humalalajikkeita Amarilloa, Cascadea, Centennialia ja Simcoea. Julkaisun yhteydessä Motörheadin rumpali, nykyään Scorpionsin riveissä kannuja takova ruotsalainen, Mikkey Dee antoi seuraavat kommentit:
"Olemme julkaisseet aiemmin jo muutamia juomia ja jokaisen kohdalla haluamme venyttää rajoja pidemmälle. Motörhead Imperial Pale Lagerin kanssa olemme menneet päätyyn asti - tämä on käsityöläisolutta parhaimmillaan." -Mikkey Dee, Motörhead
Oluen kehittänyt Nils Oscarin olutmestari Patrick Holmqvist kertoo Motörheadin olleen iso osa hänen lapsuuttaan, joten oli itsestäänselvää, että hän tarttui mahdollisuuteen päästä tekemään olut tämän ikonisen bändin kanssa.  
"Muistan katsoneeni bändin haastattelua TV:stä ja kun Lemmyltä kysyttiin hänen soittotyylistään, hän vastasi "erittäin kovaa ja erittäin lujaa". Juuri tätä ideologiaa tavoittelimme myös tämän oluen kanssa." -Patrick Holmqvist, Nils Oscar
Pulloni päiväys on 16/11/2017, jonka oletan olevan kaksi vuotta pullotuksesta eteenpäin. Olut on tällä hetkellä Systembolagetin valikoimista loppu, joten saatavuus on täysin nettikauppojen varassa. On mahdollista, että olutta on tehty ainoastaan yksi erä.Kirkas, kultainen lager, joka muodostaa ylleen tiheäkuplaisen ja kestävän vaahtokukan. Tuoksussa on vaalean leipäistä maltaisuutta ja parfyymimäistä sekä sitrushedelmäistä humalaisuutta. Humalaisuus olisi tuoreena varmasti vieläkin hedelmäisempää, nyt se on iän myötä mennyt jo hieman saippuaisen tuoksuiseksi, mutta on edelleen miellyttävää ja yhä siis erittäin hedelmäistäkin. Suutuntuma on melko täyteläinen ja hiilihappoisuudeltaan pehmeä - katkeruutta kertyy loppuvetoon ihan IPA-tyylisen runsaasti ja aromikkuus pysyy hedelmäisenä alusta loppuun. Aika kaukana on suuren panimon tekemän Bastards lagerin pahvinen ja vetinen kokonaisuus - nyt ollaan todellakin ihan aidon asian äärellä. Purevuutta, ärhäkkyyttä ja sitten sitä miellyttävää hedelmäosastoa joka kestää aina jälkimakuun asti. Millaista nektaria mahtaisikaan olla heti tuoreeltaan? Varmasti aivan hekumallista, mutta mitäpä tuota suotta jossittelemaan, kun tuote maistuu vielä (oletettavasti) miltei vuoden ikäisenäkin erittäin hyvin. Ehkä paras bändiolut jonka olen toistaiseksi juonut. Kyllä tällä kelpaa nostella maljaa Lemmyn muistolle!

Yhteenveto

Hedelmäinen ja suloisen katkera lager
ARVOSANA: 9-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.