Kotiolutta: Vähä-Ahon O))) Smoked Porter

0 kommenttia
 
Porilaispanija Roope Vähä-Ahon olutsettiä on tullut viime aikoina makusteltua läpi ja nyt on viisiosaisen paketin viimeisen oluen vuoro.

O)))
Savuportteri, 7,3%, 63IBU

Maltaat: Pale Ale, Brown, Black, Peat Smoked, maissihiutaleet, vehnähiutaleet
Humalat: Magnum, Goldings ja Fuggles
Hiiva: US-05

Tekijän kuvaus:
O))) on dronebändi SunnO))):lta nimensä saanut savuportteri, jonka oli tarkoitus kuvata bändin viime kesäistä Ilosaarirockin keikkaa, eli olla talon kokoinen ja julma. Siinä olen käyttänyt 7% mallaspohjasta turvesavustettua viskimallasta, jolla olen saanut aikaan tuhdin savun. Olut on pullotettu toki jo viime heinäkuussa, eli meininki saattaa olla jo ihan eri. En ole maistanut aikoihin, eli tässä pieni ullatuuus ;)


Syvän ruskea, miltei musta olut, joka vaahtoaa aluksi suurikuplaisesti, mutta vaahto laskee sitten ohueksi seitiksi oluen pinnalle. Tuoksussa on nokipannukahvia, nuotiosavua ja muutenkin metsäistä erätunnelmaa. Paahteinen maltaisuus saa välillä suolaisen lakritsaisiakin sävyjä. Täysin kunnossa, vaikka pullotuksesta siis on jo 10 kuukautta aikaa - hygienia on ollut porilaispanijalla kunnossa! Oikein mainio tuoksu. Maku on sekin tuntuvan savuinen - palvikinkku tulee mieleen, mutta ei Schlenkerlamaisesti vaan jotenkin paahteisemmin. Tummapaahtoista kahvia keskivaiheilla ja loppuvedossa kuivaa ruohoista humalaa. Makukin laadullisesti kunnossa ja reseptiikkakin tuntuu toimivan - ei varmasti enää sama olut kuin tuoreena, mutta savuisuus on ainakin tallella ja kokonaisuus toimii. Maltaan makeus jää aluksi pienenä tahmakerroksena toffeen ja tumman suklaafudgen vivahteisena kitalakeen ja katkero lyö tasapainottavat stepit sitten loppuvedossa maun siirtyessä kahvimaisempaan loppuvetoon. Yrttisruohoinen jälkimaku jää suuhun elämään ja lasin loppupuolella oluen lämmettyä, alkaa siellä oluen ikäkin tuntumaan pienenä oksidoitumisena, kun savuun sekoittuu hienoista pahvisuutta - tämä on toki ymmärrettävää. Maukas ja mainio savuportteri, harmi ettei tullut korkattua kotasessiossa, jossa tämä olisi kenties kermaisen savujuuston kanssa noussut vielä toiseen potenssiin. 

Nyt on Vähä-Ahon lähettämä paketti maisteltu loppuun asti ja tulin kyllä vakuuttuneeksi miehen kyvyistä. Imperial Stoutista sattui huono pullo, mutta muut oluet kyllä puhuivat puolestaan. Kiitokset tekijälle oluista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.