Kirja: Rakkaudella Pantua - Kotioluen uusi tuleminen

0 kommenttia
 
Tapasin Mika Laitisen, eli Maltainen -blogistin ja toisen Rakkaudella Pantua uutuuskirjan kirjoittajista taannoin Helsingissä. Mika pahoitteli, ettei hänellä ollut kirjaa annettavaksi, mutta vinkkasi, että kustantajalta pyytämällä saisin varmasti arvostelukappaleen. Paha paha... tässä oli nimittäin iso näkymätön kynnys - en ole koskaan blogia varten pyytänyt ainoatakaan näytepulloa saati kirjaa ja olen uskollisesti pitänyt periaatteestani kiinni. Kaikki mitä on tullut, on ollut tarjottua. Kirja kuitenkin kiinnosti, joten tuli nyt ylitettyä sekin (oikeasti täysin hölmö) periaattellinen raja, kertonee sekin kai jotain niistä odotuksista joita minulla kirjaa kohtaan oli. 

Laitinen on aiemmin ollut mukana erinomaisen Sahti -kirjan tekijätiimissä ja kirjan toinen kirjoittaja, Maria Markus, on Suomen ensimmäinen The British Beer Academysta valmistunut olutsommelieeri.


Kuten Reittausblogin lukijat jo tietävätkin, on kotioluen valmistaminen suhteellisen helppoa ja jo ensimmäisellä kerralla voidaan yksinkertaisilla välineillä saada aikaan erittäin hyvää olutta. Näistä lähtökohdista Rakkaudella Pantua -kirjassakin lähdetään liikkeelle. Kirjassa kerrotaan hyvin selkeästi ja selkokielisesti miten olutta tehdään kotona aidoista raaka-aineista. Pääpaino on yksinkertaisella pussimäskäystekniikalla, mutta useamman kattilan laitteistojakin pyöritellään. Oluen tekeminen etenee kirjaa lukiessa vaiheittain ja mäskäyksestä käymiseen. Tekstissä mennään sopivalle detaljitasolle, eli kaikki oleellinen selitetään, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole sellainen maailmoja syleilevä kaikenkattava kotipanoraamattu kuin esim. Randy Mosherin Mastering Homebrew

Teoksen suurin valtti on se, että se on suomeksi kirjoitettu. Kotiolutkirjojahan maailmalta löytyy, mutta tämä on pitkään aikaan ensimmäinen suomeksi kirjoitettu HYVÄ kotiolutkirja. Aiemmin, vuonna 2015, ilmestyi Pane Olutta -pökäle, jota en siis tähän joukkoon laske. Rakkaudella Pantua kirjalla aloittelijakin onnistuu ja tarjoaa se syventävää tietoutta meille hieman jo kokeneemmillekin. 

Myöhemmin on myös luvassa arvio Mika Laitisen "Raivain" Rye Winesta, joka on yksi kirjan resepteistä. Se saa nyt kuitenkin odotella sopivan juhlavaa hetkeä vielä tovin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.