Olutarvio: Stadin American Red Wheat Ale

0 kommenttia
 

American Red Wheat Ale

Panimo: Stadin Panimo, Suomi
Oluttyyli: Vehnäale
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Citymarket, Rauma 3,75€/0,33l)

Kävin Rauman Citymarketissa tänään ja näin hyllyssä Stadin Panimon uutta pullokamaa. Normaalisti olisin varmaan ohittanut tilaisuuden, koska oluthyllyt notkuvat kotona ja maitokauppaoluet nyt yleensä ovat vaan maitokauppaoluita - eli samalla hinnalla saisi parempaakin. Nyt kuitenkin käsi tarttui pulloon siitä syystä, että viime lauantaina tapasin itse Stadin Panimon omistajan Timo Konttisen Panimoravintola Bruuverissa pidetyssä vapaamuotoisessa keskustelutilaisuudessa

Konttinen kertoi maksaneensa juuri neljännesmiljoonan verovelkaa taannoisen Olvi-hässäkän jälkimainingeissa. Stadin Panimo olisi mennyt nurin, ellei kuvettaa olisi kaivettu - lopettaminen oli käynyt varmasti mielessä, mutta tuskin se oikeasti oli edes varteenotettava vaihtoehto. Miehen intohimon oluen tekemiseen laadusta tinkimättä pystyi aistimaan - raha on silloin toissijainen asia. Itsehän dissasin Stadin tölkkilageria silloin kun se markkinoille tuli. En pitänyt siitä, enkä pidä vieläkään - ehkä humalaa on sitten jo liikaa minun makuuni, sillä muut ovat siitä kyllä pitäneet. Se, että joku olut ei ole omaan makuun sopiva, ei ole mikään syy dissata itse panimoa tai tekijää. Konttiselle isot kunnioitukset siitä, että homma jatkuu ja uutta tulee kaikesta huolimatta. Onhan Stadin Panimo parhaimmillaan aivan maaginen.

Sitten itse käsillä olevaan olueen. American Red Wheat Ale. Jenkkihumalaa, 25 IBUa, 4,5%. Sen tarkempia speksejä ei ole, mutta olut siis valmistettu ja pullotettu Stadin Helsingin panimolla.


Kirkkaanlainen, punertavan meripihkainen olut, joka vaahtoaa maltillisesti. Tuoksussa on mäntymetsäistä pihkaisuutta, kevyttä karamellisuutta ja pehmeää sitrushedelmäisyyttä. Sellainen terävin raikkaus tuntuu jäävän hieman piippuun - maltaisuusko sitä alemmas painaa? Miellyttävä ja hyvä tuoksu kuitenkin. Maku on kevyen toffeemainen, jopa pähkinäinen ja sitten pihkaisen ja öljyisen sitrushumalainen. Purenta on kevyt, mutta aromikkuutta piisaa. Suutuntuma on miellyttävän kevyt ja kuohkea - ei vetisyyttä. Maukas ja miellyttävä, mutta ei herätä samankaltaista hekumaa kuin Mallaskosken kevään vehnäuutuus Rainy Summer.

Yhteenveto

Aromikkaan humaloitu punavehnä
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.