Olutarvio: Põhjala Rukkirääk

0 kommenttia
 

Rukkirääk

Panimo: Põhjala, Viro
Oluttyyli: Ruis ale
Alkoholipitoisuus: 5,9%
Saatavuus: ? (Ostopaikka: TallinkSilja Baltic Princess, 3,50€/0,33l)

Tallinnalainen Põhjala on Viron pienpanimoskenen kovin tekijä ja yleensä aina varma valinta laatuolutta haluavalle. Rukkirääk on itselleni uusi tuttavuus Põhjalan portfoliosta, joten en pari viikkoa sitten epäröinyt napata Baltic Princessin tax-freesta kahta pulloa mukaani. Rukkirääk eli Ruisrääkkä on aivan eteläisimmässä osassa Suomea pesivä rantakanalaji. Virossa laji lienee yleisempi. Panimo kertoo oluistaan kotisivuillaan ilahduttavalla runsaalla tavalla. 


Kahdeksan eri mallasta siis ja ruismallasta tietysti mukana kahtenakin eri varianttina. Humalina katkeropuolella saksalainen kustannustehokas Magnum ja aromipuolella klassiset amerikkalaiset Cascade ja Chinook. 


Tumman meripihkainen, rusehtava olut, joka vaahtoaa maltillisesti. Tuoksussa on brittityylistä toffeisuutta ja marjaisuutta - olisiko brittihiivalla pantu, nimittäin hieman sellaista tiettyä marmeladimaista hedelmäisyyttäkin tuoksusta nousee. Runsaan maltainen, hieman rukiinen, mutta enemmän toffeisen karamellimainen tuntuma tässä miellyttävässä tuoksussa. Maussa on monipuolisesti maltaisuutta - osin paahteista, osin rukiista ja osin toffeemaista sopivan täyteläisesti. Kukkaisen greippinen aromihumalointi velloo taustalla voimakkaana mutta katkeropuoli on kevyttä - mallas pääsee hyvin esiin ja kokonaisuus on miellyttävän monipuolinen. Tulee hieman mieleen jopa Fuller's 1845 - samanlaista moniulotteisuutta ja pehmeää nautittavuutta alusta loppuun. Tyylikäs kokonaisuus, tykkään kovasti.

Yhteenveto

Monipuolinen mallaspainotteinen olut.
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.