Kotiolutta: Vähä-Ahon Honey IPA

1 kommenttia
 
Aiemmin arvioidun Antikamnia IPAn jälkeen on aika ottaa Roope Vähä-Aholta maistoon Honey IPA, joka on nimensä mukaisesti maustettu hunajalla. Mallaspohja on 100% Sahtimallasta ja humalina toimivat perinteiset jenkkilajikkeet Columbus, Cascade ja Centennial. Lisäksi olut on maustettu hunajalla, joka tuo paitsi makua, myös hiivalle lisää käymiskelpoisia sokereita, eli vahvuutta.

Tekijän saate:
Honey IPA on toinen erä suunnittelemastani hyvin yksinkertaisesta reseptistä. Hunaja tulee mouhijärveläisen Pesosen Mehiläistarhan varastoista ja on lisätty keiton jälkeen ennen jäähdytystä. Tutustuin tarhan isäntään Esaan, joka osoittautui innokkaaksi olutmieheksi ja tämä erä onkin pantu hänen tiluksillaan ja hänen laitteistollaan, joka sisältää 70 litran vahansulatuskattilan mäskäykseen ja keittoon, sekä aidon puisen sahtikuurnan historian hämäristä. 


Kauniin kirkkaan kuparinen olut, joka suorastaan loistaa kevätauringossa. Vaahto on tiheä ja kestävä. Tuoksussa on heti kaatamisen jälkeen runsaasti  ja raikkaasti miellyttävää kukkaista hunajaa, joka hetken kuluttua joutuu tekemään tilaa kovemmalle jenkkihumalan greippisyydelle ja havuisuudelle. Selkeät ja puhtaat aromit tässäkin - tekijä selvästi osaa asiansa. Maku alkaa kuivahkona ja miellyttävän hunajaisena. Katkeruus iskee heti kielelle varsin runsaana, kuten pitääkin. Runko on kevyt, mutta pieni hunajainen makeus pyöreyttää runkoa niin, että se kantaa katkeruuden hyvin. Aromihumalointi ei nouse erityisen raikkaasti esiin - siinä ei ole juurikaan hedelmäisyyttä, vaan enemmän sellaista tunkkaisempaa pellettimäisyyttä ja tiukempaa, hieman karvastakin sitrusmaisuutta. Pitkällä jälkimaussa nousee miellyttävää hunajaisuutta taas esiin. Mukavaa juotavaa tämäkin on. Hunaja toimii mukavasti, mutta voisi kenties toimia vielä paremmin pehmeämmän katkeroinnin aromipommissa. 

1 kommentti:

  1. Aijai. Tuohan näyttää taivaallisen hyvältä. Pystyn melkein suussa maistamaan. Pitää kesällä laittaa kaverin kanssa vastaavanlainen tulemaan.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.