Olutarvio: Tanker Kylmale Maale (Mint Stout)

1 kommenttia
 

Kylmale Maale

Panimo: Tanker, Viro (valmistettu Õllenautin panimossa)
Oluttyyli: Stout (maustettu)
Alkoholipitoisuus: 8,5%
Saatavuus: Virosta (Ostopaikka: Drink Shop, Tallinna 4,00€/0,33l)

Nyt arvioitavana on varsin mielenkiintoinen olut - Mint Stout - eli mitä ilmeisimmin mintulla maustettu, vaikka sitä ei ainesosaluettelossa mainitakaan. Olut on virolaisen "mustalaispanijan" tai Arde Juntusen termillä "käkipanijan" tuotos, joka on valmistettu Õllenautin panimolla noin 20 kilometriä Tallinnan Viru-aukiolta lounaaseen. Ostin tämän joulukuiselta Tallinnan matkalta Drink Shopista ihan heräteostoksena, koska se vaikutti mielenkiintoiselta. 


Musta, vaahdoltaan runsas ja miellyttävän rusehtava sekä pitsikäs. Tuoksu on jylhästi stoutmaisen paahteinen ja samalla hammastahnaisen mentholisen raikas. Hämmentävää aluksi, mutta sitten sävyjäkin alkaa löytymään - vaniljaa, lakritsia ja kylmää espressoa. Maku on aluksi lakritsainen ja mentholimainen, keskivaiheilla paahteisuutta ja suklaisuutta, loppuvedossa hitunen suolaisuutta. Välillä tulee mieleen After Eight minttusuklaat ja välillä hammastahna - kyllä tässä minttua varmasti käytetty on ja se tuo itsensä aika jännällä tavalla esiin sekä tuoksussa, että maussa. Alkoholi lämmittää taustalla ja suutuntuma on täyteläinen. Jotain jännää viehätystä tässä on ja juotavuus on hämmentävän helppo - täyteläinen, mutta samalla raikas. Tähän samaan minttuviinankin menekki varmaan perustuu. Ihmeellinen, hyväkin, mutta ehkä loppujen lopuksi hieman sellainen "yhden tempun poni".

Yhteenveto

Erikoinen
ARVOSANA: 8

1 kommentti:

  1. Pyynikin Käsityöläispanimolla oli viime vuonna mintulla (ja ilmeisesti myös aniksella) maustettu maitokauppavahvuinen stout pääsiäisoluena. En tiedä, tuleeko myyntiin tänä keväänä, ainakin se mainitaan vielä panimon sivuilla.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.