Olutarvio: Köstritzer Meisterwerke Pale Ale

2 kommenttia
 

Meisterwerke Pale Ale

Panimo: Köstritzer Schwarzbierbrauerei, Saksa
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,4%
Saatavuus: Tilattu Bier-Deluxesta (2,49€/0,5l)

Köstritzerin panimo on yksi Saksan perinteikkäimmistä, sen olemassaolo on mainittu historian kirjoissa jo vuonna 1543. Vuosituotanto on peräti 400 000 hehtolitraa, eli Suomen mittakaavassa kyse on isosta panimosta - tuotanto on noin satakertainen esim. Vakka-Suomen Panimoon verrattuna. Panimon Meisterwerke olutsarjaa voisi ehkä verrata kotoisen Sinebrychoffimme tekemiin Olutmestarin Vehnä ja Olutmestarin 777 IPA -oluisiin - niin sanottua "craft beeriä", mutta ison panimon tekemänä. Oluessa on käytetty humalina jenkkiläisiä Citraa, Deltaa ja Calypsoa sekä saksalaista Hallerthau Blancia ja australialaista Galaxya. Yritystä siis on. Päiväys on valitettavasti jo 06/03/15, eli parin hieman reilun kuukauden päässä - tästä voi vetää sen johtopäätöksen, ettei olut ole enää nykyiselläänkään aivan tuoreimmillaan. 
Kultaoranssi, kirkas olut, joka vaahtoaa runsaasti ja pitsikkäästi.  Tuoksu on APA/IPA-tyyliseksi olueksi varsin mieto humaloinniltaan, mutta toisaalta päiväyskin alkaa jo lähenemään. Tuoksussa on kevyen marmeladimaista karamellimallasta, kypsää trooppista hedelmäisyyttä ja greippisyyttä. Ei mitenkään lasista heti sieraimiin kohoavan hyökkäävä yleisilme, vaan enemmän sellainen jo hieman aikaa nähneen lässähtänyt - kuten toisaalta odottaa sopikin. Palikat ovat paikallaan, mutta paras terä on ajan myötä heikentynyt. Maku on greippinen, aprikoosimaisen nektarinen ja loppua kohti enemmän ja enemmän katkeroituva. Hieman ruohoisuutta puskee loppua kohti ja karamellimainen makeuskin puskee katkeron edelle. Kunnollisessa tykisti humaloidussa jenkki-IPAssa näin ei saisi käydä, vaan maltaan pitäisi pysyä taustalla kun humalat hoitavat shown. Loppu- ja jälkimaussa on miellyttävää pehmeää greippisyyttä, mutta kyllä tästä se paras aromikkuus ja paras puraisu nyt uupuu. Isohkon panimon olueksi kuitenkin näin kohtalaisen vanhanakin kuitenkin oikein hyvä. Ihan todellista yritystä on ja tuoreena meininki olisi varmasti astetta huikeampi. Onnistunut ostos.

Yhteenveto

Hieman liiaksi elämää nähnyt - ei siis tuore - APA/IPA
ARVOSANA: 7½

2 kommenttia:

  1. Varmaan ennenkin ollut kuvissa, mutta nyt pisti silmään, että kivan näköinen tuo lasi. Mistäpä tuommoisen mahtaisi yhyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa kyllä yhtään sanoa, mut Viking Linen laivojen pubeissa näitä on...

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.