Iso-Kallan Savo Pale Ale uudelleenarvioinnissa

0 kommenttia
 

Savo Pale Ale

Panimo: Iso-Kallan Panimo, Suomi (Kuopio)
Oluttyyli: Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Ruokakaupat (Arvioitu pullo saatu panimolta)

Marraskuussa arvioin tämän saman oluen ja totesin laadun olevan pielessä - olut oli selvästi pilaantunut. Panimon edustaja otti minuun yhteyttä facebookin välityksellä, mutta viesti oli mennyt "roskapostien" puolelle ja huomasin sen vasta joulun jälkeen. Pahoittelivat sattunutta ja kertoivat, että juttuni jälkeen oluet vedettiin myynnistä ja kaikkiin maitokauppavahvuisiin oluisiin vaikuttanut kontaminaation lähde paikallistettiin runkovesilinjaan ja poistettiin lopullisesti. Tästä eteenpäin laatu siis olisi kunnossa. Korvauksena halusivat lähettää kurantin pullon pilaantuneen tilalle ja samalla pari muutakin olutta arvioitavaksi. Otin paketin tyytyväisenä vastaan ja nyt siis ensimmäisenä heti uusintamaistoon Savo Pale Ale. Päiväys on 12/15, eli pullotettu siis mitä todennäköisimmin joulukuussa - nyt pitäisi olla tuoretta! Päiväys on siis hieman optimistisesti siis peräti vuodeksi eteenpäin - 6 kuukautta on enemmän pienpanimoiden normi Suomessa ja hyvä niin, sillä sekin on useimmille oluille liikaa.

Utuinen, väriltään kultainen ja vain hieman oranssiin kääntyvä olut, jonka vaahto jättää runsasta pitsikuviota lasin reunoille. Tuoksu on tällä kertaa raikkaan sitruksinen ja hyvin tuoreenoloinen, kuten päiväyskin antoi ymmärtää. Terävää sitruksisuutta, greippiä, aprikoosia, havuisuutta ja hieman ruohoisuutta. Maltaisuus tuntuu vaalean leipäisenä ja hieman viljamaisena taustalla. Nyt tuoksu on hyvä ja raikas - aivan tyystin erilainen kuin aiemmassa pilaantuneessa erässä. Maku on myös raikkaampi, hieman ruohoinen ja yllättävänkin viljaisen maltainen, mutta loppua kohti myös greippinen ja havuinen. Joku jännä aprikoosimainen taustavire on sekä tuoksussa, että maussa - hyvää! Rapsakkaa katkeruutta kertyy loppuvetoon mukavan runsaasti ja huomattavan vähäkaramellisen mallasrungon vuoksi yleisilme muodostuu varsin kuivaksi. Onhan tämä ihan erilainen nyt kunnossa ollessaan ja tuoreena. On se hyvä, että muut panimot osaavat vielä Pale Alen tehdä, kun Nokia ei enää siihen pysty.

Kiitos Iso-Kallan Panimon väelle käsitykseni korjaamisesta. Jos näette kaupoissa niin katsokaa ennen ostamista, että päiväysmerkin perusteella olut on valmistunut joko joulukuussa tai alkuvuodesta.

Yhteenveto

Kuivakan rapsakka ale
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.