Olutarvio: Põhjala Must Kuld

1 kommenttia
 

Must Kuld

Panimo: Põhjala, Viro
Oluttyyli: Portteri
Alkoholipitoisuus: 7,8%
Saatavuus: Virosta (Ostopaikka: Rimi, Tallinna 2,77€/0,33l)

Virolaisten pienpanimoiden terävintä kärkeä edustavan Põhjalan oluet ovat toistaiseksi olleet pääpiirteittäin vakuuttavia eikä tämä lauantaina maistettu Must Kuld tee poikkeusta sääntöön. Maltaita on kahdeksaa eri laatua (Pale, Munich, Cara pale, Crystal 50, Crystal 150, Crystal 200, Carafa type 2 special, Chocolate) ja humalina saksalainen Magnum sekä brittiläinen Goldings. Lisäksi oluessa on käytetty laktoosia, joka antaa sille kermaisen pehmeän suutuntuman. Tietojeni mukaan tämä olut on tulossa tässä kevään aikana myös Alkon tilausvalikoimaan ja onkin jännä nähdä miten Alkon hinta vertautuu Tallinnan Rimissä tästä maksamaani alle kolmen euron hintaan. Pulloni on erää #34 ja päiväys 27/05/2015 - varsin tuoretta siis, jos päiväys on 6kk pullotuksesta eteenpäin. Etiketistä ensimmäisenä mieleen tulee... noh, jonkinsortin kuivattu hedelmä kai... Kuvassa on harmittavasti heijastus juuri kriittisessä kohdassa.Musta, vaahdoltaan runsas ja kumpuilevan kuohkea. Tuoksussa on hitunen merisuolaa, pehmeää suklaisuutta ja kermaista kahvimaisuutta - sokeripalakin lienee kahviin tipautettu. Laktoosi tulee hienosti esiin kahvin rinnalla. Suutuntuma on pehmeä ja täyteläinen, oikein linnunmaitoa... Maku on runsaan lakritsainen, suolainen, intensiivisen kahvimainen ja kermainen - joku laittoi espressoon hermesetaksen ja se vaikuttaa toimivan. Laktoosi tekee kermaisen pehmeän ja maitosuklaisen kaakaomaisen filiksen. Katkeroakin on, mutta sopivan miedosti, nyt annetaan pehmeydelle tilaa ja nautitaan siitä täysin siemauksin. Kokonaisuutena siis pehmeää kermakahvia, joka antaa välillä muistutuksen suolaisen lakritsaisesta sivupersoonastaan. Erittäin hyvä olut - tällainen täyteläinen ja pehmeä toimii mulle.

Yhteenveto

Kermaisen pehmeä portteri
ARVOSANA: 9+

1 kommentti:

  1. Tuli käytyä pikkujouluohjelmana opastetulla kierroksella Põhjalan tiloissa ja sielä selvisi että etiketissä on kuulemma suklaamallas, mutta kyllähän siitä voi tietysti löytää yhtä sun toistakin :)

    Kannattaa muuten ihmeessä testata puljun uusi Topeltnelson DIPA, jos niiltä nektarimaisuutta kaipaa niin iskee varmaan huomattavan paljon paremmin kuin pohjankonna.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.