Olutarvio: Fuller's Past Masters Old Burton Extra

0 kommenttia
 

Old Burton Extra

Panimo: Fuller's, Englanti
Oluttyyli: English Strong Ale
Alkoholipitoisuus: 7,3%
Saatavuus: Alko Arkadian erikoisvalikoima (5,08€ / 0,5l)

Alko Arkadian erikoisvalikoimasta on jo hyvän tovin saanut tätä Fuller'sin Past Masters sarjan viimeisintä tulokasta. Hekumoin kahta aiempaa Past Masters sarjalaista, mutta oluen kehnon saatavuuden vuoksi (Suomessa vain Helsingin Arkadian Alkosta), jouduin odottamaan tämän uusimman maistamista piinaavan pitkään.  Nyt olut on kuitenkin käsillä, mutta muuta reittiä kuin Helsingistä hankittuna - kiitokset siitä muille tahoille kuin Alkolle. Kun olisi Arkadiaa vastaava myymälä edes Turussa tai Tampereella, mutta ei.

Past Masters sarjan idea on poimia vanhojen panimomestarien reseptejä Fuller'sin reseptikirjoista ja valmistaa ne mahdollisimman autenttisesti nykyaikaisessa panimossa. Projektissa on mukana myös olut- ja panimohistorioitsia Ron Pattison (jolla on myös erinomainen blogi). Tämä seikka yksinään vahvistaa sen, että nyt ollaan todellakin oikeasti kaivelemassa vanhoja reseptejä, Pattison ei todellakaan lähtisi mihinkään huuhaa-hommiin mukaan.

Tämä sarjan kolmas olut on Old Burton Extra, jota Fuller'sin reseptikirjojen mukaan valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1931. Se saattoi jo silloin olla eräänlainen kumarrus pari sataa vuotta aiemmin syntyneitä Burton-on-Trentin alueen Burton Aleja kohti. Burtonin alueen alet ovat sittemmin saavuttaneet varsin kunniallisen statuksen - niitä pidetään India Pale Ale tyylin esi-isinä.


Uuu... odotettua huomattavasti tummempi, kirkas ja aika mukavasti vaahtoava olut. Väriä voisi kuvailla vaikka tummahkon punertavan kupariseksi. Vaahto jättää runsaasti pitsiä tuopin reunoille. Näyttävä olut. Tuoksu on hyvä, taattua Fuller'sia. Siinä on toffeemaista maltaisuutta, leipäisyyttä ja suklaisuutta sekä kuivaa puumaisuutta ja vienoa brittihumalan kukkaisuutta. Hyvin pehmeä kokonaisuus, jonka suklainen ote yllättää. Maussa leipäinen mallas, toffee ja suklaa ovat kaikki framilla ja pehmeästi - London Porterin tapaan. Täyteläistä ja silkkistä, mutta kuitenkin lopussa puraisevan katkeraa. Sitä tuttua brittityylin puumaista humalaa ja pähkinäisyyttäkin. Nestemäisen leipäinen, pehmeä ja varsin täyteläinen brittiale, ikään kuin vastike saksalaisille doppelbockeille, mutta ehtaan brittityyliin ja Fuller'sin tapaan tarjoiltuna.

Yhteenveto

Pehmeä ja täyteläinen
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.