Olutarvio: Cains FA (Formidable Ale)

2 kommenttia
 

Cains FA

Panimo: Cains, Englanti
Oluttyyli: Premium Bitter / ESB
Alkoholipitoisuus: 5,0%
Saatavuus: Ulkomailta

Helsingissä tätä nykyä vaikuttava entinen opiskelukaveri lomailee Rauman suunnalla ja toimitti samalla meikäläiselle arvioon Liverpoolista panimolta ostamansa paikallisen oluen, joka tarjoillaan oikein oluen nimikkolasista. Arvostan. Käytiin olutkellarissa ihailemassa meikäläisen kypsytysvarastoja ja annoin sieltä samalla vastalahjaksi itse tekemäni Katajainen Ansa imperial stoutin, joka onkin kypsynyt jo lähes 10 kuukautta. Olut nautitaan nyt hartaasti ja alkanutta kesälomaa fiilistellen Reittausblogin uudessa konttorissa.Kultaoranssi olut, jonka vaahto täyttää lasiin jäävän tilaan vaivatta. Vaahto on tiivis ja kumpuileva. Vaikuttaa varsin kirkkaalta. Tuoksu on ehtaa brittityyliä - toffeista ja mariekeksimäistä maltaisuutta. Humalointi ei nouse kovin voimakkaana esiin, mutta sellaisia vienoja sitrushedelmäisiä ja kukkaisia sävyjä erottuu. Tässä on painotettu maltaisuutta ja onnistuneesti, sillä pehmeästi tarjoiltu toffee toimii erittäin hyvin. Ensimmäisellä siemauksella huomio kiinnittyy oluen pehmeään suutuntumaan. Pehmeää ja kuohkeaa, lähes pureksittavaa toffeeta. Maussa humalan aromikkuus nousee suurempaan rooliin kuin tuoksussa. Ensin pirteämmän sitruksisia aromeita ja sitten loppua kohti voimistuvaa greippisyyttä, katkeruus pysyy koko ajan sellaisella varsin maltillisella, mutta riittävällä tasolla. Ei siis kovinkaan "bitter" vaan enemmän "smooth". Toffeinen maltaisuus jyllää maussa alusta loppuun. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja pehmeästi hiilihappoinen. Todella helposti juotava ja kaikinpuolin miellyttävä olut. Maku ei ole mitenkään erikoinen yksinään, perusbrittikamaa, mutta täyden kympin arvoisen suutuntuman kanssa kokonaisuus on todella hyvä. Voisin ostaa useammankin jos Suomesta saisi. 

Jos viime aikoina nautittuihin brittityylisiin oluisiin vertaa, niin tämä voittaa sekä Robinsons Trooperin, että Suomenlinnan Spithead Bitterin.

Yhteenveto

Erityisen pehmeä ja kuohkea brittiale
ARVOSANA: 8½

2 kommenttia:

  1. Pienenä yksityiskohtana kyseinen panimo on taidettu juuri hakea konkurssiin maksamattomien velkojen takia. Olisiko nyt parin vai jopa kahdeksan miljoonan punnan edestä ollut saatavia perittävänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin tämä kaverikin virkkoi, että nyt saattaa olla viimeiset hetket kun tätä pääsee maistamaan.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.