Beer Hunter's & Ruosniemen Panimo Kesäderby yhteistyöolut

0 kommenttia
 
Beer Hunter's ja Ruosniemen Panimo julkistivat uuden yhteistyöoluensa eilen Ravintola Panimolla Porissa. Reittausblogilla oli ilo ja kunnia olla kutsuvieraana paikalla maistelemassa tätä olutta ensimmäisten joukossa.

Kutsu oli kahdelle, joten mukaani lähti TV:stä tuttu Tero Suhonen. Matkalla Raumalta Poriin spekuloimme tulevan oluen genreä ja päättelimme sen sosiaalisesta mediasta onkimiemme tietojen mukaan asettuvan witbier-kategoriaan. Olihan Ruosniemen Facebookissa heruteltu siihen suuntaan korianteripussien kuvilla. Olimme kuitenkin väärässä. Kesäinen belgityylinen korianterilla maustettu olut on itseasiassa seuraava Ruosniemen oma uutuus, jota tiettävästi saa jo ensi viikolla Helsingin SOPP:ssa. Totuus tämän yhteistyöoluenkin takaa löytyy kyllä sosiaalisesta mediasta, mutta tässä tapauksessa tästä Beer Hunter's Panimon julkaisemasta kuvasta.

Kesäderbyn hanaetiketin taustakuva on Markus Luiron naivistinen näkemys Ruosniemen kuuluisasta laskettelukeskuksesta. Korkeusero 30 m, rinteen pituus 230 m.
Kyseessä on siis Kesäderby - 4,5% riisilager, eli lagerolut, jossa on maltaiden lisäksi käytetty riisiä keventämään runkoa entisestään, jotta humalointi nousisi pääosaan. Aromihumalana on käytetty australialaista Suomessa vähemmän nähtyä Summer-lajiketta ja katkeroinnissa Nelson Sauvinia. Tavoitteena on ollut valmistaa kevyt terassiolut. Mielestäni aistittavissa oli, että kyseessä olisi ehkä jonkinlainen vastareaktio kaikille imperial, double, extreme yms. kollaboraatio-oluille. Riisilagerkin voi olla hyvää ja maukasta, kun se tehdään oikein ja tässä tapauksessa näin oli. 

Tilaisuuden alussa molempien panimoiden edustajat kertoivat oluen taustoista, Beer Hunter'sista äänessä oli Mika Heikkinen ja Ruosniemeltä Juha-Matti Karpale. Porilaispanimoiden yhteistyö lähti liikkelle Heikkisen ehdotuksesta, johon Ruosniemi tietysti ilomielin tarttui. 

Virallinen lehdistötiedote kertoo: Ajatus pienpanimoiden välisen yhteistyön lisäämisestä Suomessa oli virinnyt Panimoravintola Beer Hunter’sin Mika Heikkisen päässä jo pidempään ja oiva paikallinen kumppani löytyi vasta perustetusta Ruosniemen Panimosta. ”Panimot tekevät Suomessa liian vähän yhteistyötä. Pitäisi ajatella enemmän koko teollisuuden alan edistämistä eikä nähdä toisia panimoita ainoastaan kilpailijoina. Näkyvyyden lisääntyminen on kaikkien etu.”, Heikkinen toteaa.

 
Ekholm, Heikkinen ja komeilla viiksillä varustettu Karpale.
Puheenvuorojen aikana Beer Hunter'sin oluenpanija Erik Ekholm kaatoi juhlakalua laseihin vieraiden maistettavaksi. Olutta ei ole vielä pullotettu, joten tässä vaiheessa astioiden virkaa toimitti neljä isoa ja komeaa patenttikorkillista lasipulloa - jokaisen kotipanijan unelma-astioita. Oluen kanssa tarjottiin bbq-kastikkeella maustettua ylikypsällä possulla höystettyä leipää, joten tarjoilu oli vähintäänkin kunnossa. Ensimmäisen lasillisen nautiskelimme oluesta jutustellen ja seuraava lasillinenkin kaatui automaattisesti kun ensimmäinen loppui. Eihän tämä olisi Reittausblogi ilman reittausta, joten se suoritettiin toisesta lasillisesta hartaasti maistellen. 

Vaalean kultainen, utuinen ja runsasvaahtoinen olut. Vaahto on tiivistä ja pitsikästä. Tuoksu on hyvin kukkainen - ruusupuskaa ja häivähdys eksoottista mangoakin. Simppeli, hieman heinäinen ja kuivakan tuntuinen kokonaisuus. Runko on kevyt ja humalan aromit sekä puraisu terävän raikkaita. Alkumaussa on aavistus kevyttä maltaisuutta ja heti perään heinäistä, ruohoista ja kukkaista humalaa sekä keskirunsas katkero. Keskivaiheilla ja loppupuolella myös trooppista mangomaista hedelmäisyyttä - ei kuitenkaan sellaista hedelmäsokerista sorttia, vaan kuivempaa. Jälkimaussa hieman yrttisyyttä, joka jää hetkeksi roikkumaan. Ei vetisyyttä. Hyvä, kepeä ja kuivakan raikas kokonaisuus. Janojuomaa. 

Pisteytys Olutoppaan asteikolla

  • Tuoksu 6
  • Ulkonäkö 4
  • Maku 6
  • Suutuntuma 3
  • Yleisvaikutelma 13
Aistiarviot

  • Makeus 2
  • Katkeruus 5
  • Happamuus 3
  • Täyteläisyys 3

Kokonaispisteet: 32/50

Onnistunut olut omassa kategoriassaan ja varsin maistuva tällaisessa terassiympäristössä hyvässä seurassa nautittuna. Olut on saatavilla hanatavarana Helsingin SOPP:ssa ensi viikolla molempien panimoiden tiskeiltä ja myöhemmin Beer Hunter'sista Porissa sekä pullotettuna valikoiduista myymälöistä. Kiitän kutsusta, hauskaa oli! 

Kahden hengen raumalaislegioonamme jäi Ravintola Panimolle vielä nauttimaan erittäin hyvästä, joskaan ei kovinkaan kesäisestä, Balttiportterista. Portterin jälkeen siirryimme Winstoniin, josta siirryimme vielä Beer Hunter'siin ennen paluukyytiä Rauman pusikoihin. Winstonin ja Hunter'sin kiertueesta tulee tarinaa lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.