Avoin kirje Alkolle: Tapaus Green Flash West Coast IPA

5 kommenttia
 
Rakas alkoholimonopoli

Tässä teille avoin kirje, jonka julkaisin myös olutblogissani (http://www.reittausblogi.info/2013/07/avoin-kirje-alkolle-tapaus-green-flash.html)

Hiljattain Alko Arkadian erikoisvalikoimasta vakiovalikoiman puolelle loikannut Green Flash West Coast IPA vierailee parhaillaan lasissani. Maistelin tätä reilu kuukausi sitten, eikä olut silloin oikein vakuuttanut. Syykin oli selvillä, sillä olut oli pullotettu jo huhtikuussa 2012. Mahdollisimman tuoreena parhaimmillaan oleva IPA oli ehtinyt jo yli vuoden ikäiseksi. Siinä vaiheessa aromihumaloinnin hedelmäiset vivahteet ja lujasti tarraava, iskevä katkeruus olivat jo historiaa. Nyt lasissa on tuoreempi versio, pullotettu 16.4.2013, eli vuoden verran tuoreempi kuin tuo aiemmin nautittu. Olut on aivan erilainen. Neulasmaista ja pihkaista mentholisen raikasta mäntyisyyttä ja lujaa iskevä katkero, joka hyökkää kielelle heti siemauksen alussa, eikä vasta jälkimaun porteilla.

Uudemmassa erässä pullotuspvm on merkattu pullon kaulaanAvataanpa tämän oluen mahdollinen skenaario eräänlaisen aikajanan muodossa. Tässä mennään ehkä osittain spekulaation puolelle, mutta ymmärtäkää, että se on välttämätöntä, koska ette avaa toimintatapojanne kuluttajille kovinkaan syvällisesti. Voitte korjata mahdolliset virheet vastauksessanne.

Olutta ostetaan erä Alko Arkadian erikoisvalikoimaan. Se tulee valikoimiin elokuussa 2012 ja on pullotettu 04/2012. Oluen ikä n. 4 kuukautta. Ostoerä on 504 pulloa.

Toukokuussa 2013 olut siirtyy vakiovalikoiman puolelle. Raumalainen olutblogisti tilaa olutta omaan lähialkoonsa Raumalle. Olut toimitetaan myymäläsiirrolla toisesta myymälästä. Olutta ei ole varastossa, koska maahantuojalla on toimitusvaikeuksia.

Toukokuussa 2013 raumalainen olutblogisti hakee tilaamansa pullon lähi-Alkostaan. Se on samaa 504 pullon erää, joka ostettiin Alko Arkadiaan elokuussa 2012, eli yli vuoden ikäistä. Maahantuojan tarrassa parasta ennen on pistetty kahden vuoden päähän pullotuksesta.

Tästä on pääteltävissä, että 504 pullon erää ei ole saatu myytyä Alko Arkadiassa 9 kuukauden aikana. Mahdollisimman tuoreena parhaimmillaan olevan oluen on annettu ikääntyä aivan turhan valikoimarajoitteen takia yli-ikäiseksi, jolloin se ei ole ollut enää läheskään parhaimmillaan. 

Miksi Arkadian erikoisvalikoiman tuotteita ei voida avata tilattaviksi ympäri Suomea ilman järjettömiä paketointi- ja kuljetuspalvelumaksuja? Tällöin ostajakunta olisi huomattavasti laajempi ja koko erä menisi todennäköisemmin kaupaksi jo tuoreeltaan.

Miksi tuoretuotteeksi tiedetyn oluen annetaan ikääntyä pliisuksi ja kelvottomaksi, vain varjokuvaksi parhaista päivistään? Onko se teidän ammattitaitonne puutetta vai järjettömän erikoisvalikoimasysteemin aikaansaannos?

Tämä West Coast IPA oli/on vain yksi esimerkki monien tuotteiden joukosta. Mitä aiotte tehdä asian hyväksi? 

Haluan suorat vastaukset esittämiini kysymyksiin. Saa myös soitella, puhelinnumeroni saatte sähköpostitse kysymällä tai Rauman Keskustan Alkosta. Ottakaa huomioon, että tulen nauhoittamaan ja julkaisemaan mahdollisen puhelunne.

Maltaisin kesäterveisin, 

Harri Metsäjoki
Raumalainen olutharrastaja ja teidän pitkäaikainen asiakkaanne

5 kommenttia:

 1. Olutoppaan saldohistoriasta (http://olutopas.info/saldohistoria.php?b=790934&s=3) selviää, että Arkadian 504 pullon erä tuli itse asiassa kahdessa eri 230-264 pullon erässä, jotka molemmat menivät kaupaksi hujauksessa (parissa viikossa). Tämän jälkeen myyntiin tuli isompi 501 pullon erä, joka kestikin sitten hiukan pidempään. Helmikuussa tuokin erä kuitenkin loppui jo.

  Tuo vanha erä on peräisin maahantuojan varastolta eikä Alkolta, sillä Alkon hyllyssä saattaa edelleenkin olla sekaisin tuoreempia ja vanhempia pulloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, en muistanut tuota työkalua. Tuohan tosiaan kertoo sen, minkä verran pulloja on ollut Arkadian myymälässä. Hommahan toimii niin, että kaikkiin Alkon myymälöihin tulee oluet samalta keskusvarastolta. Varaston saldoja emme tiedä. Mutta eriä on tullut siis kaksi, eli Alkon sivuilla ilmoitettu ostomäärä ei pidä paikkaansa. Erissä on luultavasti molemmissa ollut pullotuspäivä tuo 04/2012 (Parasta ennen 04/2014 maahantuojan tarrassa).

   Maahantuoja onkin pahassa raossa näiden kanssa, koska saavat jenkeistä (tai joltain tukkurilta Euroopasta) todennäköisesti suuremman erän halvempaan kappalehintaan kuin pienemmän erän - ne sitten pitäisi koittaa saada myytyä mahdollisimman nopeasti. Valmistajan ilmoittamaa päiväystähän näissä ei ole, vaan maahantuoja "arpoo" sen siihen tarraan. Olutkauppiaana en kuitenkaan itse ottaisi myyntiin yli vuoden ikäistä IPAa, kuten Alko on tässä tapauksessa tehnyt.

   Katsotaan mitä vastaavat.

   Poista
  2. Mielestäni Arkadian erikoisvalikoiman tuotteiden kohdalla ostettu pullomäärä on varsin usein isompi kuin ensimmäinen saapunut erä. Vaikuttaisi siis siltä, että Alko on sopinut ostavansa x pulloa, mutta ottaa nämä myyntiin erittäin.

   Tässä nimenomaisessa tapauksessa syyttävä sormeni osoittaisi kuitenkin maahantuojan suuntaan, eritoten kun valmistajan ilmoittamaa päivämäärää on erikseen peukaloitu ylöspäin. Viime kädessä kauppiaan*) ei auta kuin luottaa pulloon merkityn PE-päiväyksen oikeasti kulkevan käsi kädessä oluen laadun kanssa.

   *) Samalla tavalla maitokauppojen hyllyt ovat pullollaan päiväystään lähestyviä oluita, vaikka järjestäen mikään maitokauppavahvuinen olut ei ainakaan parane ikääntyessään.

   Poista
  3. Ilmoittaako näissä valmistaja muuten ollenkaan mitään parasta ennen päivämäärää? Muistaakseni nyhdin sen maahantuojan tarran siitä vanhemman erän pullosta pois, mutta ei siellä päiväystä ollut. Siinä ei kaiketi ollut pullotuspäivääkään, joka tässä uudemmassa on. Onhan näitä vastaavia oluita muitakin ja kaikkien kauppojen puolella. Kunnon erikoisliike ei kuitenkaan ottaisi myyntiin yli-ikäistä tavaraa, mutta niistähän emme Suomessa tiedä mitään - meillä on vain tämä monopoli.

   Tämä kirjoitus ei oikeastaan edes koske Green Flashin IPAa, vaan Arkadiaa yleensä. Tämä kyseinen olut vaan antoi tällä kertaa aiheen taas puuttua tähän samaan asiaan, eli kuluttajien eriarvoistamiseen (Arkadia vs muut). Aina kun löytyy aihe, tulee kirjoitus.

   Poista
  4. ja miksi aina? Siksi, koska se suoraan suomeksi sanottuna vituttaa aivan äärettömästi kun Arkadiaan tulee joku erityisen hyvä olut, eikä sitä tänne Raumalle saa mitenkään järkevästi.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.