Olutarvio: Sinebrychoff Olutmestarin 777 IPA

2 kommenttia
 

Olutmestarin 777 IPA

Panimo: Sinebrychoff, Suomi (Kerava)
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 5,7%
Saatavuus: Olutravintolat (poistuva tuote)

Beer Hunter'sin ja Ruosniemen Panimon yhteistyöoluen julkistamistilaisuudesta matkamme jatkui Pub Winstoniin, joka on Porin keskustassa, vain kivenheiton päässä Beer Hunter'sista. Menimme sinne, koska matkassa mukana ollut TV:stä tuttu Tero ei ollut maistanut vielä Ruosniemen omia oluita. Winston on ainoa pubi Suomessa, jolla on vakiohanat molemmille Ruosniemen oluille - sekä Pikkupomolle että Piirimyyjälle. Itselleni nämä Ruosniemen mainiot veljet olivat jo tuttuja, joten valintani kohdistui Olutmestarin 777 IPAan, jota en ollut vielä aiemmin maistanut.

Olutmestarin IPA on olut, jonka Mirva Kylmäkorpi (Suomen Olutmestari 2013), on suunnitellut ja valmistanut yhdessä Sinebrychoffin kanssa. Tyylinä on siis India Pale Ale, eli IPA. Humalina muodikkaat Cascade ja Citra. Oluen nimi, 777, tulee siitä, että vahvuus on 5,7%, katkeruus 57 EBU ja väri 17 EBC. Varsin hyvää paperilla siis. Olutta on tietääkseni valmistettu yksi erä, jonka koko on 40000-litraa. Se on jo esimerkiksi moninkertaisesti enemmän kuin Ruosniemen Panimon koko vuosituotanto. Erä on tietojeni mukaan loppumaisillaan, mutta lisää ei ole tulossa. Tämä on harmillista, sillä olut on ollut varsin pidetty ja tehnyt hyvin kauppansa. Mielestäni tämän ansaitsisi päästä pulloon ja kauppojen hyllyille (meidän idioottimaisen alkoholipolitiikan mukaan tietysti ainoastaan Alkon hyllyille). Tässä voisi olla potentiaalia sellaiseksi Suomen Sierra Nevada Pale Aleksi, eli olueksi, joka muokkaisi kansakunnan käsitystä siitä, ettei olut ole pelkkää vaaleaa tai tummaa lageria. 


Oranssihtavan kultainen, yllättävänkin sameahko ja vaahtoavuudeltaan aika maltillinen olut. Tuoksu on runsaan ja monipuolisen hedelmäinen - trooppinen osasto on pinnalla, lisäksi sitrusta ja selvää hieman pistävää kissanpissaisuutta. Ei enää aivan parhaimmillaan, tai sitten hanoissa on jotain sinne kuulumatonta, mutta ei huono, ei ollenkaan. Maussa on kevyen karamellista maltaisuutta ja runsasta pehmeää hedelmäisyyttä. Jälkimaun porteilla samaa pistävää kissanpissaisuutta kuin tuoksussakin. Hiilihapot ovat hieman kovia ja jälkimaku melko lyhyt. Hyvää kuitenkin, hedelmässä löytyy ja olut on nautittava sekä ryhdikäs.

Sinebrychoffin pisteet nousivat omissa silmissäni tämän oluen myötä. Porter ja 777 IPA ovat yksinäisessä ylhäisyydessä huipulla, kun kolmen suuren kotimaisen oluita aletaan laittamaan parhaimmuusjärjestykseen.

Yhteenveto

Hedelmäinen pläjäys keskirunsaalla katkerolla
ARVOSANA: 8-

2 kommenttia:

 1. Kissanpissaisuus on Citran ominaispiirre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hieman pistävämpää kuin yleensä. Heräsi epäily hanojen kunnosta, koska Ruosniemen Piirimyyjä oli selvästi pilalla. Siinä tämä sama piirre, joka 777 IPAssa esiintyi vivahteena, oli vielä monta kertaa voimakkaampi ja hallitsi koko makua. Sellainen sen ei todellakaan kuulu olla.

   Myöhemmin panimon edustaja kävikin vaihdattamassa Piirimyyjä-kegin toiseen.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.