Olutarvio: Nøgne Ø Imperial Stout

3 kommenttia
 

Nøgne Ø Imperial Stout

Panimo: Nøgne Ø, Norja
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 9,0%
Saatavuus: Alko (8,46€ / 0,5l)

Norjalaisen kulttipanimon paljon hypetetty Imperial Stout. Tämä olut on itseasiassa paluumuuttaja Alkossa, vaikkei sitä moni tiedäkään. En olisi itsekään tietänyt, ellei asia olisi noussut esille Olutoppaan foorumilla. Vuonna 2007 tämä oli viimeksi saatavilla Alkosta ja hinta oli silloin 4,59€ / plo, eli noin puolet halvempaa! Verot ynnä muut... ja katteet, ne Alkon katteet... Ostin hinnasta huolimatta 4 pulloa tätä. Yksi maistoon ja loput kellariin - etiketissäkin mainitaankin, että "This beer ages well". Tämä on Alkossa erikoiserä, eli kertaosto ja Alkon hankkima pullomäärä on 4320 kpl. Imperial Stout on ehkä oluttyyleistä se kaikkein kovin, ainakin minulle ja Nøgnelta olen tottunut maistamaan laatua. Tällaiset oluet ovat parhaimmillaan melko lämpiminä, joten vajaa puolituntia jääkaapissa ja korkki auki. Odotuksiakin on...



Täysin mustaa ja vaahdoltaan jylhän mokkaista olutta. Vaahto on pitkäkestoista ja jää pieneksi kerrokseksi oluen pinnalle. Tuoksu on voimakkaasti paahteisen maltainen, jopa palanut, sekä humalapellettinen, sitruksinen ja greippisen hapan. Tuntuvasti myös espressomaista kahvia, lakritsia ja hiven suolaisuutta sekä alkoholisuutta. Päällimmäisenä voimakas paahteisuus ja tuoreehko, voimakas humalaisuus. Suussa olut on pehmeää ja silkkistä aluksi, mutta runsas katkerohumalointi alkaa kasaantumaan melko nopeasti ja muodostuukin loppua kohti jo voimakkaaksi. Maku on voimakkaasti paahteinen, kuivahkon liitumainen, espressoinen ja tuntuvasti suolaisen lakritsinen. Myös makeutta löytyy. Humalointi on, kuten mainittua, voimakasta ja jenkkityylisen greippistä sekä yrttistä. Alkoholisuus potkaisee tymäkästi lopussa, kuten olettaa sopiikin, mutta liiemmältä viinaisuudelta vältytään. Jälkimaku on erittäin pitkä, yrttinen, paahteinen ja kahvinen. Suutuntuma on täyteläinen, pehmeähkö ja maltillisen hiilihappoinen sekä tahmaisa. Vaikuttaa vielä hieman raakileelta, vaikka vallan hyvää onkin. Odottaisin tuoreen humalapellettimäisyyden ja tahmaisuuden poistuvan, katkeruuden säilyvän ja alkoholisuuden tasaantuvan parin vuoden kellaroinnilla. Ikäännytyksen vaikutukset selviävät aikanaan, mutta nyt nautitaan tästä.

Yhteenveto

Voimakkaasti humaloitu imperial stout.
ARVOSANA: 9

3 kommenttia:

  1. Voi niitä aikoja, kun tätä tosiaan sai hintaan 4,59 e pullo ja silloin sekin tuntui kalliilta.

    VastaaPoista
  2. Oletko maistellut kypsyttelysi tuloksia? Nimittäin itse kävin kaivamassa tuossa hyvältä keikalta aamuyöllä palattuani kellarin kätköistä näistä 2012 Alkon valikoimissa olleista herkuista kypsyttämäni pullon. En tosiaan aisti siinä humaloinnin greippisyyttä (jota Columbus yleensä antaa) enää lainkaan. Tuoksussa nenään nousee portviinimäisiä vivahteita, kahvia, suklaata ja hiven vaniljaa. Maussa suutuntumassa on yllättävän hyvin hiilihappoja vielä, portviini häivähtää ensin, sitten kahvia ja suklaata loppua kohti. Sääli, ettei tullut maistettua tätä tuoreena, vaan jemmasin tuon pullon kellariin. Vähän häiritsi väkisinkin ajoittain läpitunkeva alkoholisuus - monen panimon perisynti näillä prosenteilla. Aikas herkkuahan käsillä silti oli, ja odotukset olivatkin melkoisen korkealla koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tullut maistettua, siellähän ne kellarissa lojuvat.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.