Olutoppaan vuosiäänestysten tulokset 2012

0 kommenttia
 
Wine is fine but whiskey is quicker
Huh, onpahan ollut viikonloppu ja vielä meno jatkuu. Tänään olisi ollut Olutoppaan pikkujoulutkin, mutta en aiemmista vuosista poiketen päässyt paikalle, sillä valitsin tiukan olutreittauksen sijaan viininmaistelun.  Eilen pääsin nimittäin mielenkiintoiselle viini-illalliselle Tampereen Ilves hotellin kabinettiin. Syy miksi valitsin tämän ennen Olutoppaan pikkujouluja on selvä. Reissu pikkujouluihin Arkadian Alkon ostoineen, ruokailuineen ja kaikkineen olisi kustantanut useamman satosen, mutta tähän viini-illalliseen olin sen sijaan saanut kutsun päivätyöni kautta. Tilaisuus oli yhden toimittajan järjestämä ja täten meikäläisille ilmainen. Ei mennyt senttiäkään omaa rahaa, sillä pikkubussi heitti vielä aamuyöllä väsyneen joukkion kotiin asti. Hienosti järjestetty. Illallinen koostui kuudesta ruoka-annoksesta, joille jokaiselle oli oma viini. Ruuat olivat aivan erinomaisia ja viinitkin hyviä. Kovasti niitä yritettiin arvioida, mutta kyllä se vaikeaa on, huomattavasti vaikeampaa kuin oluen arvioiminen, ainakin noin kylmiltään. Kokonaisuutena ja kokemuksena erittäin hieno ja kyllähän se hauska reissu oli muutenkin. Veikkaanpa, että monet eivät olisi selvinneet tänään 16.30 salibandyotteluun, kuten meikäläinen. Terveisiä työkavereille ;)

Niin, mutta tämän jutun piti tosiaan kertoa Olutoppaan vuosiäänestyksen tuloksista, ja siihen siirrymmekin seuraavaksi. Vuosiäänestyksissä oli tänä vuonna uusi ja erinomainen systeemi, jossa jokaiseen kategoriaan (paitsi Vuoden suomenkielinen Olutblogi) sai valita 5 ehdokasta. Ensimmäinen sai 5 pistettä, toinen 4 ja niin edelleen. Reittausblogi ja allekirjoittanut pärjäsivät tälläkin kertaa mykistävän hyvin. Vuoden suomenkielinen Olutblogi sarjassa tultiin hopealle viime vuotisen voittajan ja nyt siis tuplavoittajan Arde arvioi jälkeen. Lisäksi henkilökohtaisesti sain Vuoden Olutarvioijan tittelin nyt kolmantena vuonna peräkkäin ja lisäksi napsahti Vuoden Foorumisti palkinto, joka on minulle ensimmäinen. 

Alla tulokset kaikissa sarjoissa ja sarjojen välissä omia kommenttejani tuloksista.

Vuoden Olut 2012


ÄäniäEhdokas

71Nøgne Ø Imperial Stout

58Plevnan Siperia

36Nøgne Ø #100

28Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja

26Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

26BrewDog Dog A

24Stadin American Barley Wine

23Plevnan Barley Wine 2012 (pullo)

19Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Rood

18AleSmith Speedway Stout

Alkoon odotetun comebackin tehnyt norjalainen Imperial Stout vei tämän Kuningassarjan voiton oikeutetusti nimiinsä. Itse pidin sitä erinomaisena, mutta en aivan vielä sellaisena "total hekuma"-tasoisena, muille sen sijaan näyttäisi maistuneen vielä paremmin. Kolme yksilöä jäi kellariin, joten kypsytellään rauhassa ja katsellaan miten kehittyy.

Paras suomalainen Olutkauppa 2012


ÄäniäEhdokas

73K-Supermarket Kamppi

39K-Citymarket Pirkkala Partola

31K-Supermarket Länsiväylä

21K-Citymarket Sello

14K-Citymarket Turku Kupittaa

13K-Citymarket Palokka

11Liike 51

9K-Citymarket Vantaa Tammisto

9Ruokapuoti & Kahvila Lumo

7K-Citymarket Tampere Turtola

Maitokauppojen ykkönen on tänäkin vuonna K-Supermarket Kamppi ja varmasti oikeutetusti. Siellä lienee edelleen kaikkein laajin valikoima.

Vuoden Olutmaahantuoja 2012


ÄäniäEhdokas

207Pikkulintu

186Diamond Beer

139Servaali

106Gastropub

42Alko

40Brew Seeker

23Ultimator

15Beer Hunter's

14Heino Juomat

13Malty

Pikkulintu toi maahan alkuvuonna mm. Stonen oluita. Listoilta löytyy sellaisiakin panimoita kuin Närke, AleSmith, Amager... muutamia mainitakseni.

Vuoden Panimo 2012


ÄäniäEhdokas

114Mikkeller

105Nøgne Ø

62BrewDog

55Stone

32AleSmith

32Stadin Panimo

22Panimoravintola Beer Hunter's

21Vakka-Suomen Panimo

17Panimoravintola Plevna

14Thornbridge HallVuoden Panimo on Mikkeller, joka on tuotteliaisuudestaan huolimatta pystynyt ainakin suurimman osan aikaa pitämään tason erittäin korkeana. Kakkosena hyvin lähellä tuttu norjalaispoppoo ja kolmantena skotlannin ylpeys Brewdog.

Paras suomalainen Panimo 2012


ÄäniäEhdokas

217Stadin Panimo

163Panimoravintola Plevna

129Panimoravintola Beer Hunter's

116Vakka-Suomen Panimo

56Malmgårdin panimo

26Panimoravintola Bruuveri

16Suomenlinnan Panimo

13Rekolan Panimo

10Nokian Panimo

10Laitilan WirvoitusjuomatehdasTässä sarjassa ei tänä vuonna tarvinnut miettiä ketä äänestää. Stadi on tehnyt selvää jälkeä niin maitokauppavahvuisten puolella kuin Alkovahvuisissakin. Lisäksi panimo putsasi pöydän Suomen Paras Olut 2012 kilpailussa. Parhaiten mieleen tältä vuodelta ovat jääneet American Amber IPA ja American Barley Wine. Jälkimmäistä äänestin itse Vuoden Olueksi ja Parhaaksi suomalaiseksi Olueksi.

Vuoden Foorumisti 2012


ÄäniäEhdokas

119Hayke

85DeGarre

73sayravai

59Kiiski

58vesku

41Heikki Kähkönen

35lambic1

30T. J. Uominen

28TBone

15laiti

Vuoden Foorumisti palkinto tuli meikäläiselle. Se on todiste siitä, että kuivat vitsit ja äärimmäisen huono huumori toimii! Omat ääneni tässä sarjassa menivät mm. veskulle, DeGarrelle ja T. J. Uomiselle.

Vuoden Olutarvioija 2012


ÄäniäEhdokas

69Hayke

34sayravai

33Johnny Rio

28Salamanteri

26alfa

20mile

20TET

15Redhawk

11Menninkäinen

9laiti

Tämä tuntuu edelleen yhtä mukavalta ja hämmentävältä kuin ensimmäiselläkin kerralla. Omat ääneni annoin Redhawkille, TET:lle, drfredalle, "mentorilleni" sayravaille ja Johnny Riolle. Kaiken kaikkiaan mukava nähdä myös paljon uusia nimimerkkejä arvioita, ja hyviä sellaisia, kirjoittamassa.

Vuoden Olutravintola 2012


ÄäniäEhdokas

127Olutravintola Pikkulintu

118Gastropub Tuulensuu

46Oluthuone Kaisla

43Cosmic Comic Cafe

38Oluttupa Viisi Penniä

38Black Door

33Panimoravintola Beer Hunter's

26Panimoravintola Plevna

24The Gallows Bird

22Harry's Jyväskylä

Vuoden Olutravintolan valintaan en ota sen enempää kantaa, sillä äärimmäisen nopeatahtisen lisääntymiseni johdosta en ole moisissa päässyt oikein vierailemaan. Ne ajat tulevat sitten myöhemmin. Pikkulintu on varmasti voittonsa ansainnut ja onnistunut näin katkaisemaan Gastropub Tuulensuun ainakin kaksi vuotta kestäneen voittokulun.


Paras suomalainen Olut 2012


ÄäniäEhdokas

123Plevnan Siperia

90Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja

65Stadin American Barley Wine

49Plevnan Barley Wine 2012 (pullo)

49Sinebrychoff Porter

45Malmgård Huvila X-Porter

33Plevnan Unto Sahti

29Stadin American Amber IPA

28Stadin Katariina Imperial Stout

25Beer Hunter's Saison De Randonneur 4,5%

Vuoden Olut sarjassa toiseksi ponnistanut Plevnan klassinen Siperia vei ykköspaikan tässä kategoriassa ja taatusti ansaitusti. Kakkosena on Vakka-Suomalaista osaamista erinomaisen Savukatajan muodossa ja kolmantena oma suosikkini Stadin American Barley Wine. Äänestin tässä kategoriassa myös Savukatajaa, Stadin American Amber IPAa, Beer Hunter'sin Saison De Randonneuria ja Malmgård Huvila X-Porteria.

Vuoden suomenkielinen Olutblogi 2012


ÄäniäEhdokas

32Arde arvioi
28Reittausblogi
6Rekolan Panimoblogi ja Tuopin ääressä
5Humalablogi
2JaskanKaljat ja Oluenystävän blogi
1Hiivahommia

Vuoden suomenkielisen Olutblogin äänestys oli kahden kauppaa. Viime vuoden el campione Arde arvioi vei tälläkin kertaa tiukan kamppailun nimiinsä. Äänestin itsekin Ardea jälleen tänä vuonna. Miehen matkaraportit ja tunnelmalliset kuvaukset ovat kaikessa lyhykäisyydessään iskeviä ja hyvin kirjoitettuja. Lisäksi päivitystahti on päätähuimaava. Hiivahommillekin annoin ääneni, sillä kirjoittajan olutarviot ovat todella hyviä, on suorastaan sääli, ettei kaveri reittaa oppaaseen.


Onnittelut voittajille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.