Kotiolutta: Kosoolan Wiski- & Chili-Porter

1 kommenttia
 

Kosoolan Panimon kaksi viimeistä pulloa minun kaapissani ovat Wiski- ja Chili-Porter. Tämä onkin jännä maistelu, sillä nämä oluet ovat samaa oluterää, mutta ne on jälkikäytetty eri astioissa. Toisessa astiassa on ollut Laphroaig viskissä uitettuja tammilastuja ja toisessa tuoreita habaneroja. Eli aluksi Juhani on valmistanut normaalin porterin, jonka on sitten puolittanut ja siirtänyt toisiin astioihin kypsymään erilaisin maustein. Oluet ovat 6,9% vahvoja ja niissä on käytetty Magnum-humalaa 36 IBUn edestä ja hiivana SafBrew T-58:a. Juhani harmitteli saatteessaan, ettei huomannut pullottaa yhtään pulloa täysin ilman mausteita, jotta olisi saanut verrattua maustettuihin.

Laseihin kaatuu ulkonäöltään lähes identtiset oluet. Väri on sama, tummanruskea ja läpinäkymätön, mutta Wiski-Porterin vaahto on selvästi tiiviimpi ja kestävämpi.Wiski-Porter
(Portteri, 6,9%)

Ulkonäöltään tummanruskea, läpinäkymätön ja beigevaahtoinen. Tiivistä vaahtoa muodostuu mukavasti ja pieni kerros säilyy oluen pinnalla pitkään. Tuoksu on huisi, siinä on voimakkaasti turpeisen savuista viskiä, hieman palvikinkkua ja tammipuuta. Mallas tukee taustalla hieman kahvimaisin ja lakritsisin aromein. Kyllä tämä täysin viskin show on, eikä siinä mitään. Hieno savuisuus ja ilman savumaltaita! Maku on sekin voimakkaan viskimäinen, mutta tasapainoinen ja hyvä. Siinä on paahteista hieman makeaa maltaisuutta, savua, palvikinkkua, kuivaa tammea ja turpeistä viskiä. Maltaisuus on maun alkupuolella eniten esillä ja loppua kohti viskimäisyys hiljalleen astuu sen tilalle, lempeästi ja pehmeästi. Välillä hieman hedelmäisyyttäkin häilähtää maussa. Edelleen upea savuisuus. Tämähän on hämmentävän hyvää. Jälkimaku on kuivahko ja turpeisen sekä savuisen viskinen. Alkoholi lämmittää, mutta viinaisuutta ei ole. Suutuntuma on keskitäyteläinen, hieman ylikin ja keskiverron hiilihappoinen, hieman tahmeutta. Hienot viskin aromit ja upea savuisuus, onnistunut tuotos!

Pisteytys

 • Tuoksu 8 - Voimakas savuisen viskinen tuoksu.
 • Ulkonäkö 4 - Komea olut.
 • Maku 8 - Tasapainoinen, viskiä ja maltaan makeutta.
 • Suutuntuma 4 - Mukavan täyteläinen, miellyttävä nauttia
 • Yleisvaikutelma 16 - Yllätyksellisen hyvä ja tasapainoinen
 Aistiarviot

 • Makeus 4
 • Katkeruus 3
 • Happamuus 3
 • Täyteläisyys 6

Kokonaispisteet: 40/50


Chili-Porter
(Portteri, 6,9%)

Ulkonäöltään tummanruskea, läpinäkymätön ja beigevaahtoinen. Osin suurikuplaista vaahtoa muodostuu mukavasti, mutta se melko nopeasti katoaa. Tuoksu on voimakkaan jalapenoinen, siis todella voimakkaan... sen alta ei pysty oikein muita tuoksuja erittelemäänkään. Paprikajauhe tulee myös mieleen. Sanotaanko siis, että jalapenoisen ja paprikajauheisen mausteinen tuoksu. Nyt ollaan sellaisen oluen äärellä, että en ole ennen maistanut. Tämä tulee hyvään saumaan, sillä pienoiset chilibuumit on meneillään Blair'sin Death-sarjan kastikkeiden ansiosta. Maku on makeahko, aluksi, sitten tulisuus iskee kitalakeen ja kielenpäälle melko mukavalla potkulla, joka vastaa sellaista normaalin kulmakebabbilan vihreää jalapenoa. Maun loppupuolella nousee mausteisuuden takaa esiin myös hieman maltaisia oluen piirteitä ja lakritsaisuutta. Jälkimaku taas tuo mieleen turkinpippurit, siis ne karkit. Suutuntuma on samankaltainen kuin Wiski-Porterissa, mutta ilman sitä pientä tahmaisuutta, ilmeisesti mausteisuus vie sen mennessään. Melko erikoinen ja hauska nauttia. Sanotaanko, että tietyllä tavalla elämyksellinen olut. Tätä onkin niin hankala pisteyttää, että jätän sen tekemättä, mutta ehdottomasti positiivinen fiilis tästä jäi. Jos tämä olisi kaupallinen olut, niin en välttämättä ostaisi toistamiseen itselleni, mutta maistattaisin kyllä kavereilla. Lasista on hieman yli puolet jäljellä ja lämmittää mukavasti eikä se tällä kertaa ole pelkästään alkoholi.

Kosoolan Juhani, olen nyt maistanut sinulta seitsemän eri olutta. Kiitos niistä. Sinun oluistasi jäi ehdottoman positiivinen kuva. Pakurikääpä, nokkosenjuuri, kanerva, habanero, laphroaigissa uitetut lastut - ihailen kokeilunhaluasi ja rohkeuttasi. Jatka samaan malliin, äläkä kangistu perinteisiin kaavoihin!

1 kommentti:

 1. Varsinkin tuo Wiskinen-Porter soundaa herkulliselle, ja todella harmi ettei näihin tuotoksiin pääse käsiksi.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.