Lapin Kulta Jouluoluen hintakusetus

18 kommenttia
 
Retropullo
Onkohan se joku "miesten juttu", että jouluostokset jätetään viime tinkaan? Monet tuntemani naiset ovat, elleivät jo hoitaneet, niin ainakin aloittaneet jouluostosten tekemisen jo marraskuussa. Itse en moiseen pystyisi ja luultavasti monet muutkin miehet jakavat tämän ominaisuuden kanssani - I feel you brothas. Anyway, tänään olin siis jouluostoksilla ja huomatkaa - pari päivää etuajassa! Kolmen viikon mittaiset isyyslomilla ryyditetyt jouluvapaat alkoivat tänään, joten nyt oli kerrankin aikaa. Ostin tuttuun tapaani myös olutta ja muuta särvintä pitkien pyhien ratoksi. Ajattelin ostaa 6-packin jotain helppoa olutta, jollaisia kutsun "drinking without thinking"-oluiksi. Sellaisia, joita voi siemailla menemään sen suuremmin miettimättä saati arvioimatta ja huokeaan hintaan. Valintani kohdistui Hartwallin Lapin Kulta Jouluolueen, jossa viime vuonna oli jopa hieman aistittavaa humalointia ja onhan se luomuakin, jota mielelläni tuen. 

Silloin havahduin siihen tilanteeseen, että kaupassa myydään tätä samaista olutta kahdessa eri pullossa. Molemmat pullot ovat 0,33-litraisia ja niissä on sisällä aivan samaa olutta. Etiketitkin ovat samat. Erona on ainoastaan se, että toista myydään yksittäin ja toista 6-packeissa. 6-packissa oleva pullo on sellainen tuttu "suomipullo", joita aina 6-packeissa on ja tämä yksittäin myytävä pullo on hieman tyylikkäämpi ja kulmikkaampi - kotisivuillaan Hartwall nimittää tätä pulloa retroksi. Samaa olutta erilaisissa pulloissa, mutta yksittäin myytävä retropullo maksoi 2,39€ ja 6-pack 8,52€, jolloin yhden pullon hinnaksi muodostuu 1,42€. Aika roima ero samasta oluesta erilaisessa pullossa. Suomen alkoholilakihan tätä nykyä sanoo, että yksittäisen tuotteen tulee olla saman hintainen kuin halvimman myynnissä olevan monipakkauksen sisältämän yksittäisen tuotteen hinta. Esim. 6-packin hinnan tulee olla vähintään kuusi kertaa yksittäisenä myytävän olutpullon hinta. Tätä erilaista pulloa käsitellään kuitenkin eri tuotteena, vaikka pakkauskokokin on sama. Hartwall on siis keksinyt nerokkaan, mutta asiakkaan suuntaan pyllistävän tavan myydä samaa kamaa kovemmalla hinnalla. Jos aiotte tätä sinänsä ihan maistuvaa peruskeppanaa hankkia vähemmän kuin 6 pulloa, niin repikää yksittäiset 6-packista. Ei tämä missään nimessä ole 2,39 euron arvoinen, sillä esim. 2,59€ maksava samantyylinen Keisari Kellari on selvästi tätä parempi ja tulee puolen litran pakkauksissa. Hintaan 1,42€ tämä on sen sijaan jo ihan kelpo ostos ja retropullojen hinnoista säästetyt rahat voi käyttää vaikka jonkun maistuvamman oluen ostamiseen.

18 kommenttia:

 1. Miksi poistit asiallisen viestin?

  Valita myös esimerkiksi vakka-suomen panimon ja stadin panimon järjettömästä ylihinnoittelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiallinen mutta asiaankuulumaton. Vaikuttaa siltä, että missasit täysin tämän kirjoituksen perimmäisen pointin. Samaa olutta eri pulloissa eri hintaan. Pienpanimoiden hinnat eivät liity tähän millään tavalla.

   Jos pienpanimoiden hinnoissa on valitettavaa niin kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteys lainsäätäjiin (verotus) tai kaupan duopoliin (katteet). Voit myös tehdä itsestäsi hölmön ja lähteä pienpanimoiden suuntaan huutelemaan.

   Poista
  2. Tuo sinun lapsellinen käytös ja provoilu on huomattu, oikein meni että et voittanut tänäkään vuonna vuoden olutblogistin titteliä.

   Poista
  3. Sinulta loppuivat älylliset argumentit ja päätit sitten hyökätä minua vastaan. Minäkö lapsellinen?

   Poista
  4. Vieläkö tämä sama anonyymi jaksaa trollailla täällä? :D
   Jos ei ole muuta tekemistä kuin yhden blogin häiriköinti, niin käy vaikka lenkkeilemässä raikkaassa talvisäässä :)

   Poista
  5. Kyllähän näitä viestejä aina silloin tällöin tulee. Yleensä poistan heti, kun ei jaksa vääntää :)

   Poista
 2. tuo retro pullo on kertakäyttöinen toisin kun tuo peruspullo. mutta ei se toki noin isoa hintaeroa aiheuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä sillä loppupeleissä ole väliäkään mistä tuo hintaero johtuu. Pääpointti on siinä, että ylipäätään kehdataan viilata asiakasta tällä tavalla linssiin. Myydään samaa tavaraa ikäänkuin "premiumina", erilaisessa pullossa ja lähes tuplahintaan.

   Poista
  2. Nytkö sä vasta tajusit, samoja oluita monilta eri panimoilta on myyty iät ja ajat erikokoisissa pakkauksissa ja litrahinta on usein eri.

   Poista
  3. Wuhuu! Vuoden kommentti!

   Tässä pakkauskoko on sama. Siis sama pakkauskoko. Pakkaukset ovat samankokoisia. Molemmat pakkauksista ovat 0,33-litraisia eli samankokoisia.

   Tämä olisi selvinnyt tekstin lukemalla.

   Poista
  4. Wuhuu! Vuoden älynväläys!

   Eihän se ole saman kokoinen pakkaus jos toisessa on 6 olutta ja toisessa 1, pullokoko molemmissa on sama mutta pakkauskoko ei.

   Poista
  5. 6-packissa on kuusi yksittäispakkausta - pakkauskoko on sama. Samaa olutta eri hintaan samankokoisissa, mutta erilaisissa pulloissa. Ei lainkiertoa, mutta melko kyseenalaisella aluella kuitenkin liikutaan ja mielestäni siis kusetusta.

   Wuhuu!

   Poista
  6. Anonyymi kyllä ansaitsee Kultaisen naamapalmun palkinnoksi :D
   Kannattaisi ehkä lukea jutut kokonaan läpi (sekä myös sisäistää luettu), eikä vaan otsikoita ja sen jälkeen pamauttaa "nerokkaita ja nokkelia" kommentteja.
   Noh, eihän blogi olisi blogi ilman personal trolleria :)
   Hyvää joulua!

   Poista
 3. Anonyymi ansaitsee kyllä vuoden olutblogitrollaajan palkinnon.

  VastaaPoista
 4. Blogistin näsäviisastelu ja pätemisen tarve kieltämättä kyllä ärsyttää välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tahdon kiihdyttää sua viihdyttää!

   Poista
  2. Blogisti on vielä nuori idealisti pojan kloppi jolla on paljon ideoita ja mielipiteitä, siitä se pätemisen tarve johtuu, kyllä se siitä rauhoittuu kun tulee ikää ja elämänkokemusta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.