Kahvista ja hieman oluestakin

34 kommenttia
 
Jouduin tässä taannoin tahtomattani muutaman mamman jyräämäksi, ainakin melkein. Olin paikallisessa marketissa, jossa Juhla Mokka oli tarjouksessa ja ilmeisen kovassakin tarjouksessa sillä kahvinhimoisten, hieman jo eläkeikää kolkuttelevien plussapisteiden kuvat silmissään jyräävien rouvashenkilöiden vyöry oli valtaisa. Jouduin etenemään käsikopelolla, mutta sain kuin sainkin haluamani, kaksi pakettia Juhla Mokkaa. Tilannetta vierestä seurannut työkaveri, joka oli sattumalta osunut paikalle, tokaisi ohimennen "mikset joisi hyvää kahvia kun hyviä oluitakin maistelet" tai jotain vastaavaa, samalla heilutellen kädessään pussillista jotain "kunnon kahvia". 

Tästä on jo lähes kuukausi aikaa, mutta tuo lausahdus jäi mieleen ja on palannut ajatuksiin muutaman kerran sen jälkeenkin. Siinähän on nimittäin perää. Juon paljon kahvia, kuten monet muutkin suomalaiset, olemmehan eniten kahvia juova kansa. Se mitä juon, on vain "kahvia" - sitä tavallista. Kyseessä on ihan sama tapaus kuin oluella ennen kuin aloin harrastamaan sitä ja ymmärsin sitä paremmin. Aiemmin kävelin kauppaan ja ostin olutta yleensä hinnan perusteella. Sama homma kahvin kanssa. Aiemmin menin ravintolaan ja tilasin yksinkertaisesti "oluen", yksilöimättä mitään merkkiä ja sain sitä samaa tai samankaltaista mitä ostin kaupastakin. Kun menen kahvilaan, otan kahvia ja se on sitä samaa tai samankaltaista mitä ostan kaupastakin. Geneeristä bulkkikahvia, joka ei säväytä. En ollut ajatellut asiaa sen enempää, vaikka olen yli kymmenen vuotta juonut kahvia lähes päivittäin. Sama juttu varmasti monella oluen nauttijalla, asiaa ei ajatella sen enempää, vaan pinttyneessä tavassa pitäydytään hamaan tappiin asti.

Kahvimaiset maut ovat yleisiä monissa tummissa oluissa, varsinkin stouteissa ja muissa paahteisuutta sisältävissä tyyleissä. Kahvia voidaan käyttää oluen valmistuksessa ihan oikeastikin, mutta useimmiten kahvimaiset maut tulevat voimakkaasti paahdetuista maltaista. Hyviä kahvilla (kahvipavuilla) maustettuja oluita joita olen maistanut ovat mm. Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel ja Nørrebro La Granja Espresso Stout. Erinomainen oli myös espoolaisen kotiolutvalmistajan suregorkin heinäkuussa nautittu konakahvipavuilla maustettu Black Cat Imperial Stout.

Ihan täysin ummikko kahvin suhteen en sentään ole. Olen ihan muutaman kerran ottanut ravintolassa ruuan jälkeen espresson, jos tarjolla ei ole ollut hyvää olutta tai olen ollut ajovuorossa, ja olen pitänyt niistä. Kotioloissa tilanne on kuitenkin heikompi. Nyt kaipaankin vinkkejä hyvistä kahvilaaduista, aluksi ihan sellaisista, joita voi valmistaa normaalilla keittimellä. Toki syvällisempiäkin vinkkejä voi antaa, onko esim. itse jauhettu selvästi (siis selvästi!) parempaa kuin valmiiksi jauhettu? Voiko normaalista keittimestä ja hyvästä kahvista edes puhua samassa lauseessa? Mistä hyvä kahvimasiina halvalla? ja niin edelleen. Uusi maailma on avautumassa amatöörikofeinistille. 

Olutta en kuitenkaan hylkää.

34 kommenttia:

  1. Itse en ole varsinainen kahvihifistelijä, kahvia tulee juotua vähän siellä sun täällä ja yleensähän se on jotain Juhla Mokkaa tai vastaavaa, menee kyllä alas mutta ei ole nautinto, kotona tulee kuitenkin keiteltyä hieman parempia. Ihan markettikahveilla kuitenkin mennään ja oma suosikkimerkkini on tällä hetkellä Löfbergs Lila Kharisma jota on saatavilla useimmista isommista marketeista, hinta pyörii siinä viiden ja seitsemän euron välillä 0,5kg, ainakin täällä S-ryhmän kaupoista saa halvemmalla kuin Keskon. Sen paahtoaste on 4 eli se on tummempaa kuin nuo suosituimmat kahvit mutta ei nyt kuitenkaan ihan tumminta. Hieman halvempi askel aavistuksen parempien kahvien maailmaan on Lidlin vihreä paketti (olisko paahtoaste jotain luokkaa 3, sitä ei muistaakseni ollut mainittu) jota taitaa saada neljän euron pintaan, ajaa asiansa ja juon sitäkin paljon mielummin kuin jotain Presidenttiä. Jos haluaa oikein tummaa suodatinkahvia kokeilla niin sitten on Pauligin Parisien jota läytyy useimmista kaupoista.

    Omana keittimenä on Moccamaster, monet hifistelijät vannovat erilaisten manuaalisten ratkaisujen suuntaan mutta minusta tuo keitin on kaikkein kätevin ja tekee ihan hyvää kahvia.

    VastaaPoista
  2. Ostin kahvimyllyn ja tilasin ensimmäiset kahvipavut crema.fi:stä noin vuosi sitten, eikä paluuta entiseen ole. Toinen hyvä paikka on Kaffa roastery, josta saa varmasti tuoretta kahvia. Paahtavat nimittäin kerran viikossa ja lähettävät asiakkaille ainoastaan heti paahdon jälkeen, myös jauhettuna jos asiakas haluaa. Pidettävä mielessä, että papukahvikaan ei säily loppujen lopuksi kovin pitkään hyvänä. Parasta ennen päiväykseen paahdosta on 2 tai 3 kuukautta. Avattuna pussi kannattaa käyttää parissa viikossa. Papupussikin väljähtyy, saati sitten valmiiksi jauhettu, sulkipa sen sitten miten tahansa. Keittimenä itsellä perus moccamaster. Suosittelen vahvasti tutustumaan kahvien ihmeelliseen maailmaan.

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus perspektiivisidonnaisuudesta (ja kahvista). Kyllä se peruslager maistui toisinaan aivan älyttömän hyvältä ja virkistävältä, eikä tuntunut siltä, että sitä muuta ihminen tarvitsisikaan. Päinvastoin, kokeillut "eksoottisemmat" oluet, lähinnä tsekkiläiset tummat ja vaaleat maitokauppalagerit, eivät saaneet hyppimään riemusta. Mutta sitten maistoin Anchorin Liberty Alea ja harvassa ovat nykyisin ne tilanteet, joissa se peruslager maittaisi.

    Juon joka aamu kahvini varmasti ainakin 15 vuotta vanhasta ABC -keittimestä. Yleensä se on Juhla Mokkaa, ja kunhan muistaa laittaa riittävästi puruja, niin monasti se tuntuu juuri silloin parhaalta mahdolliselta kahvilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tutulta skenaariolta, näin se vaan menee. Töissä lienen pakotettu juomaan peruskahvia (toimiston yhteinen keitin), ellen sitten keitä omia satseja erikseen. Toisaalta töissä ei ole aikaa jäädä kahvista erikseen nautiskelemaan, se vaan kietaistaan huiviin ja hommat jatkuu. Sama homma kyläillessä, eikä siinä mitään, kun peruskahvikin (ainakin toistaiseksi) kelpaa.

      Poista
  4. Paljon olen erilaisia oluita maistellut ja pääasiassa tyylinsä parhaita ja täytyy sanoa rehellisesti että vain muutama olut on päässyt Hartwall Original greippilonkeron tasolle tai sen yli.
    Olutharrastus on ollut pettymys odotuksiini nähden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sinä sitten vain tykkäät lonkerosta enemmän kuin oluesta. Minäkin tykkään enemmän intialaisesta kuin kiinalaisesta ruuasta. Olisi kyllä hauska kuulla mitä nuo "tyylinsä parhaat" sitten ovat olleet.

      Poista
    2. Ei lonkerossa mitään vikaa ole janojuomana. Tietysti itse juon mieluummin olutta siihenkin tarkoitukseen, sillä se on enemmän minun makuuni. Ruuan kanssa onkin sitten toinen juttu, lonkeron parittaminen kunnon pihvin, rasvaisen makkaran tai vaikka vaniljajäätelön kanssa ei kuulosta järin houkuttelevalta.

      Poista
    3. No esim parhaita Belgialaisia ja muita laidasta laitaan jotka ovat oppaassakin korkealle arvostettuja, ja kyllä minä oluesta pidän mutta odotin enempi olutharrastukselta.

      Poista
    4. Jos makuaistia ei kehitä, niin ei se ykskaks itsestään muutu. Jos olet "koko ikäsi" lonkeroa juonut, niin se on ihan sama miten hyvää olutta maistat, koska makuaistisi ei ole tottunut siihen.
      Minulta kysytään usein olutsuosituksia ja sitä, että mikä on paras maistamani olut? Parasta ei ole vielä tullut vastaan, mutta loistavia oluita kylläkin. Jos tiedän, että kysyjänä on peruslageria juova henkilö, niin en tietenkään suosittele mitään minun mielestäni "parasta", vaan jotain helposti juotavaa hieman parempaa olutta. Harva kahvinjuojakaan siirtyy suoraan Juhlamokasta espressoon... Tai oikeastaan makeasta teestä espressoon, jos vertauksena käyttää tuota lonkeroa ja huippuoluita.

      Poista
  5. Kyllähän tuota kahvi-hifistelyäkin tuli joskus harjoitettua, ei niinkään paljoa enää, kun tulee ainoastaan töissä aamulla joutua. Viikonloppuisin sitten joskus harvoin kotonakin, kun aamiaista tulee tehtyä. Maitokauppakahveista Arvid Nordquistin olen tykännyt. Frankenröst on mukavan paahtunutta, pehmeää ja tummaa, Classic Kenya Tatu oli taasen vaaleampaa, mutta mukavasti hedelmäistä ja pähkinäistä kun taas Columbia Mancau vielä Frankiakin tummempaa ja pehmeämpää. Kaffa Roasterysta pari kertaa tullut haettua vastajauhettua ja sepä se vasta herkkua. Mutta on kyllä sen hintaistakin. Koneista sen verran, että Moccamasterilla tulee omaan makuun ainakin helposti parhainta kahvia. Näistä peruskotikoneista siis.

    VastaaPoista
  6. Olen kahvia juonut mustana jo siitä lähtien, kun täytin 18.
    Vanhemmat, kaverit ja sukulaiset luulevat, että en juo ollenkaan kahvia, mutta asia ei ihan niin mene. Juon kyllä hyvää kahvia, mutta sellaista Suomessa juo ehkä 2%, vai paljonkohan se oli. Tunnen ehkä kaksi hyvän kahvin juojaa. Kahvin kanssa on ihan sama juttu kuin oluenkin kanssa, eli juon vain jos on jotain hyvää tarjolla. Jos tarjolla on pelkkiä perusoluita, niin jäävät ostamatta, koska olut on minulle nautiskeluaine, eikä minun ole mikään pakko juoda vain juomisen takia.
    Kahvin kanssa en ole ihan niin tarkka, eli tummasta presidentistä alkaen juon kyllä sujuvasti kaikki kahveja - kunhan niissä on makua. Keittimenä on perushyvä Braun KF520, josta löytyy vaihdettava vedensuodatin. Kahvina yleensä tummaa pressaa, Löfbergsiä tai Nordquistia. Tällä hetkellä on Nordquistin Classic Reko meneillään, joka on Reilun kaupan luomukahvia. Vaihdan laatua aina kun paketti tyhjenee, jotta en kyllästyisi mihinkään kahviin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas, meillä on tuollainen samanlainen keitin. Sillähän pärjätään sitten hyvin ainakin toistaiseksi. Kahvinkeittäminen ja oluenvalmistus menevät tässäkin kuin yksi yhteen, hyvät välineet eivät tarkoita hyvää kahvia - raaka-aineet sen tekee!

      Poista
    2. Se tuli tässä vielä mieleen, että sitä vettä pitää kaataa keittimeen erillisellä kannulla, koska jos sitä lasipannua ei pese (huuhtelu ei riitä) todella hyvin jokaisen keiton jälkeen, niin siitä irtoaa rasvaa sinne vesisäiliöön. Voin kertoa, että aikamoisia "leväsäiliöitä" on tullut vastaan... Myös sitä suodatinta kannattaa vaihdella aika usein. Vaihtoväli riippuu siitä miten paljon keittää kahvia. Itse taidan vaihtaa sen kolme kertaa vuodessa.

      Poista
    3. Juuri tällaisia käytännönläheisiä vinkkejä otan mielelläni vastaan. Juuri puunasin keittimen vesisäiliön, eikä ollut mikään helppo homma. Pannullahan sinne on aina tullut kaadettua, eikä todellakaan joka keiton jälkeen ole pannua tullut pestyä.

      Poista
  7. Itse en mikään kahvihifistelijä ole, tai ainakaan sellaisena itseäni pidä, mutta kyllä on tullut joitain erilaisia kokeiltua. Keittimenä on Perkolaattori tai jos vain itse juon, niin käytän kahvipannua. Kahvipannussa on se hyvä puoli, että sillä saa aina hyvää kahvia, määrästä riippumatta ja sillä saa tehtyä hyvää kahvia juuri sen määrän kuin haluaa juoda. Ja pannukahvista pidän suodatinkahvia enemmän.
    Tällä hetkellä löytyy ihan vain Juhla Mokkaa, koska vaimo tykkää siitä enemmän. Itse joisin hieman tummempaa, mutta aivan tummat eivät nekään ole ihan omaan makuuni. Jotenkin kitkerän makuista (saattaa johtua valmistustavastakin). Espresso pannukin löytyy, mutta sitä ei ole vielä tullut kokeiltua. Hyvästä kahvista kyllä pidän, siinä missä hyvästä oluestakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pannussa on kyllä tiettyä vanhan ajan tunnelmaa ja sellainen varmaan mummilasta löytyisikin testattavaksi.

      Poista
  8. Omasta mielestäni kahvin kanssa pitää ehdottomasti olla hyvä maukas keksi tai pieni leivos/kakku, ilman niitä ei tule kahvia nautittua, paras makuyhdistelmä omaan makuuni.

    VastaaPoista
  9. Oleellista hyvän kahvin tekemisessä on tuoreet ja puhtaat raaka-aineet. Loput sitten enemmän makuasioita. Hyvänä lähtökohtana voi kokeilla jotain tummempaa paahtoa vaikkapa Löfbergsiltä tai Nordquistilta sillä samalla suodatinkeittimellä. Seuraavana askeleena voi investointida pressopannun (http://www.crema.fi/fi/products/unknown/press-pot.html) tai aeropressin (http://www.crema.fi/fi/products/aerobie/aeropress.html) joilla saa jo enemmän irti kahvista. Tuore kahvi on kuitenkin se missä hifistelystä saa mielestäni eniten irti, ei niinkään laitteet. Pavut jotka on paahdettu alle kolme viikkoa sitten ja jauhettu alle 15min kahvin keitosta tekee juomasta onnistuneen. Tuoreiden raaka-aineiden löytäminen marketeista on kokolailla mahdotonta, joten tässä kohtaa joutuu turvautumaan esim. http://kaffaroastery.fi/ tai http://www.hasbean.co.uk/ palveluihin. Kahvista on kuulemma erotettavissa noin 1000 erilaista aromia, joten ei kun maistelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin samaa mieltä. Noita kaffan tuotteita kannattaa kyllä ainakin kokeilla, vaikka hintaa niille tuleekin. Jos ei ne kolahda, niin sitten voipi kyllä unohtaa orastavan kahviharrastuksen siihen paikkaa. Hyvä laatuisesta tummapaahtoisesta pavusta ei saa kitkerää kahvia tekemälläkään.

      Poista
  10. Olen huomannut, että hyvän suodatinkahvin tunnistaa siitä, että sitä pystyy (minä pystyn) juomaan mustana ihan mielelläänkin. Kotona yleensä ruotsalaisia (tekevän tämänkin paremmin); Nordqvistia tai Löfsbergiä. Erityisesti tykkään tummasta ja erittäin tummapaahteisesta, edellä mainituista Nordqvistilta Franskrost ja Löbsbergiltä Crescendo Lila. Noita voisi verrata johonkin tuhtiin ja erittäin paahteiseen imperial stoutiin. Ja tummapaahto on parempaa vatsalle. Töissä ja muualla juon sitä mitä on tarjolla, Suomessa valitettavan usein Juhla Mokkaa mutta on se ihan ok kunhan on maitoa saatavilla. Ja jos maitoa käyttää niin mieluiten kahvin yhteydessä aina täysmaitoa!

    Espressostakin pidän, ja pari kertaa viikossa tulee kotona tehtyä.

    VastaaPoista
  11. Harri. Mene Rauman torille. Kävele kirkonpuoleiselle laidalle parkkipaikan reunaan. Suuntaa katse kohti hauenguanoa. Silmiisi osuu mustalla pohjalla oleva pienen ruokapuodin kyltti. Suuntaa sinne. Sieltä löytyy mm. suomalaisten pienpanimoiden laadukkaita oluita ja suomalaisten pienpaahtimoiden laatukahveja. Paikallinen lähäri-Väiski saattaa jopa osata kertoa sinulle kahvista jotakin ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täähän kuulostaa ihan mun kantakaupalta. Tuttu paikka siis ja ensi kerralla voi oluiden lisäksi ostaa sitten kahvitkin föleihin. Kiitos kuitenkin vinkistä, suosittelen puotia muillekkin.

      Poista
  12. Kiitos kaikille tänään saapuneista kommenteista ja sähköposteista! Opin paljon uutta kahvista. Antakaa tulla lisääkin vinkkejä, jos vielä varastoista löytyy.

    VastaaPoista
  13. Noin vuosi sitten hankin espressomutteripannun. Sekä minä että vaimo miellyimme siihen niin, että Moccamaster on siitä lähtien ollut hyvin vähällä käytöllä. Espressovehkeitä saa Chez Mariuksesta http://kauppa.chezmarius.fi/. Crema.fi taidettiinkin jo mainita aiemmin. Itse juon espresson yleensä sellaisenaan. Joskus kaadan kupin pohjalle hiukan löysää kermavaahtoa, joka espressoon sekoittuessaan muodostaa cappuccinomaisen, mutta vahvemman kahvin. Vaimo ottaa yleensä latten tapaisen kahvin, jonka teen siten, että laitan kuppiin espresson lisäksi kuumennettua maitoa. Myös maidonvaahdottimia on kaupan, jos haluaa kikkailla erikoiskahvien kanssa. Pitänee jossain vaiheessa hankkia itselleni sellainen. Chez Mariuksessa halvin näyttäisi maksavan 9 € ja kallein 60 €.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohtui vielä mainita, että perusmutteripannut maksavat noin 30 €, hiukan koosta riippuen.

      Poista
  14. Tästä kirjoituksesta on jo hippasen aikaa. Jutun jälkeen on tullut juotua yksi paketillinen Löfbergs Lila Serenad Fairtrade kahvia. Paahtoaste siinä 3 ja hyväähän se oli. Juhla Mokkaa olen kuitenkin keitellyt jos vieraita on käynyt, en ole tohtinyt säikytellä viattomia ja usein hyväntahtoisiakin kyläilijöitä.

    Seuraavaksi jotakin vastajauhettua!

    VastaaPoista
  15. Löfbergsiä ostin itse 3 pakettia, kun oli Cittarissa 3 kahden hinnalla. Ihan menevää kahvia kyllä.

    VastaaPoista
  16. Nyt tuli kyllä hyvä kahvi vastaan. http://www.arvidnordquist.fi/classic%20kotona-713.aspx-713.aspx#reko Oli Cittarissa tarjouksessa päälle 4 euron, normi hita siinä 7 euron paikkeilla. Erittäin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaa hyvältä, kiitos vinkistä. Tuli sopivaan aikaankin, kun viimeistä Löfbergs pakettia vedetään jo pohjia myöden.

      Poista
  17. Itse olen tässä jo pidemmän aikaa lueskellut hifistelijöiden kahvin keittämistä ja kovasti tuntuu joka puolella vannovan tuohon että jauha pavut itse. Sillä pitäisi saada jo ihan perusvehkeilläkin hyvää kahvia aikaan. Tekotavalla ei siis varsinaisesti ole merkitystä kahvin makuun ja sen olen itsekin todennut. Kokeillut espresso ja pressopannuja, mutta ei niilläkään mitään järisyttävää makunautintoa ole aikaan saanut, vaikkakin ehkä hitusen parempaa mitä perussuodatinkahvi. Eli pääsääntö kait on, että laadukkaat ja tuoreet pavut ja jauha itse vain sen verran, kun sitä yhdellä kertaa tarvitset.

    Ajattelin siis pistää tollasen viidenkympin käsikäyttöisen kahvimyllyn tilaukseen, joten katsotaan miitä siitä tulee..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo on tässä kyllä aivan hillitön ero valmiiksi jauhettuun. Ei taida olla paluuta enää entiseen. Kahvimylly vei sydämeni. <3

      Poista
  18. Lisätään vielä, että suurin ero tuntuisi tulevan myös siinä, että kahvi ei ole millään lailla kitkerää, kuten se joskus saattaa olla noilla valmiilla puruilla. Papuina tulee itse käytettyä Arvid Nordqvistin Franskrostia. Suosittelen.

    VastaaPoista
  19. Olen pitkään lukenut blogiasi ja ollut innokas oluen harrastaja joten onkin omituista että ensimmäinen kommenttini liittyy kahviin. Suosin Kenya AA kahvilaatua jota saa esim. Stockmannilta ja mieleläni jauhan vielä tuon kahvin itse. Moccamaster on laite jota käytä keittämiseen. Näin saat laatua kohtuu hinnalla ja vähällä vaivalla. Maku on hedelmäisen pehmeä ja runsas.

    VastaaPoista
  20. Hei, olen parin viime vuoden sisään itse perehtynyt hieman kahviin kun halusin alkaa juomaan "maukkaampaa".

    Isoin vaikutus kahvin makuun on sillä että jauhat sen itse.

    https://www.verkkokauppa.com/fi/product/19459/dqrmm/Wilfa-Svart-Presisjon-WSCG-2-kahvimylly

    Tuota kyseistä mallia saa halvalla (noin 40e) tasaisin väliajoin tarjouksesta. Halvin suomessa myytävä ns. burr-grinderi.

    Halpaa teräjauhajaa en suosittele koska se = blenderi, ei siis varsinainen kahvimylly.

    Jo perus juhla mokka on pavusta ennen keittoa jauhettuna PALJON parempaa kuin väljähtäneenä pussista.

    Toinen mitä suosittelen on keitin joka annostelee veden oikean lämpöisenä. Tuosta braunista en osaa sanoa, ainakin moccamaster ei kaada pavuille "kiehuvaa" vettä joka polttaa pavut ja saa mausta herkästi liian kitkerää.


    TIIVISTETTYNÄ: Mikäli haluat alkaa "hifistelemään" kahvin kanssa osta tuo wilfan tai mikä tahansa vastaava mylly joita saa n. alle 50 eurolla sekä papuja. Rauman cittarista saa ainakin Juhla Mokan papuja joita voit siten helposti vertailla normaalikahvisi kanssa. Mikäli ero säväyttää voit sitten jatkossa tutustua aiheeseen tarkemmin.

    -H

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.