Olutarvio: Carnegie Special 175th Anniversary Porter

4 kommenttia
 
Carnegie Special 175th Anniversary Porter
 • Panimo: Carlsberg Sverige (feat. Garrett Oliver, Brooklyn Brewery)
 • Maa: Ruotsi
 • Alkoholipitoisuus: 8,8% 
 • Saatavuus: Systembolaget, Silja Galaxy (Ostopaikka: Joe's Place Pub, Silja Galaxy, 8€ / 0,75l)
 • Oluttyyli: Imperial Porter

takaetiketti, klikkaa suuremmaksi
Carnegie Porter on Ruotsin vanhimpia yhä aktiivisia tuotemerkkejä, se on nykyään Carlsbergin omistuksessa. Viime vuonna tuli täyteen 175-vuotta, jonka kunniaksi sitä valmistettiin erikoiserä yhdessä Brooklyn Breweryn kanssa. Normaali Carnegie Porter on 5,5% vahvuinen brittityylinen porter, mutta tämä erikoiserä on Imperial Porter tyylistä 8,8% olutta, jota on kypsytelty kolmen kuukauden ajan Heaven Hillin bourbontynnyreissä ja sitten pakattu 0,75-litraisiin korkkikorkilla suljettuihin näyttäviin pulloihin. Oluesta on olemassa myös Ruotsin maitokaupparajoihin mitoitettu 3,5% versio.

Tätä erikoiserää saa Ruotsin Alkosta, eli Systembolagetista hintaan 99kr, eli noin 11€. Oman pulloni ostin Tallink Silja Galaxyn, eli Turku - Tukholma välin aamulaivan, Joe's Place pubista hintaan 8€ /plo, joka oli samalla anniskeluhinta ravintolassa. Eli ei se Systeemikään aina niin kovin edullinen ole, se ero siinä on tietysti Alkoon, ettei Alko ole edullinen koskaan. En ole noita perusversioita koskaan päässyt maistamaan, joten en osaa niihin verrata, mutta tuskin tämä kovin hyvin niihin vertautuisikaan, sillä tynnyrikypsytys tuo olueen sellaisia makuja, joita ei normaalisti saavuteta.


Lähes läpinäkymättömän mustaa olutta, joka vaahtoaa melko runsaasti. Vaahto on beigeä ja pitkäkestoista. Tynnyrikypsytys bourbon-vivahteineen on tuoksussa selkeästi päällimmäisenä voimakkaan vaniljaisena ja tammisena. Tynnyriaromien taustalla on karamellimaista ja hieman sokeristakin maltaisuutta sekä kahvia. Tuoksun lopussa on mukana myös viskimäistä alkoholin potkua, joka sopii tähän hyvin. Maku on makeahkon vaniljainen, kookoksinen, tammisen puinen, kahvinen, paahdetun sokerinen ja tumman suklainen. Monimuotoinen, mutta tasapainoinen maku, jonka kruunaa lopussa pieni alkoholipotku ja lämmittävyys. Jälkimaussa on pitkään voimakasta makeahkoa vaniljaa ja viskimäisyyttä. Suutuntuma on runsaan keskitäyteläinen ja melko maltillisen hiilihappoinen, miellyttävän tuntuista suussa. 

Tynnyrikypsytys on tässä oluessa todella voimakkaasti esillä ja bourbonin vaniljaisuus tuntuu jyräävän etenkin maussa muita vivahteita alleen. Jos kaihdat vaniljaa tai bourboneita ylipäätään, niin tämä ei ehkä ole sinun oluesi, mutta minulle maistui erittäin hyvin. Todella hitaasti nautittava herkku. Harmittaa, kun en ostanut heti toista pulloa kellarikypsytyskokeiluja varten.

Yhteenveto: Voimakkaasti bourbon-vivahteinen Imperial Porter.   
Nautintasuositukset: Vain hieman viilennettyjä ja ajan kanssa

ARVOSANA: 9

  4 kommenttia:

  1. Sun maksamasi hinta kuulostaa baarin "ravistettu hihasta" -hinnalta :)

   Göteborgissa on mahdollisuus vierailla oikealla (entisellä) Carnegien panimolla. Sen ravintolasta voi ostaa maisteltavaksi eri vuosikertoja Carnegie Porterista.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Tämä oli ihan ravintolan listoillakin ja hinta tuon 8€.

    Poista
  2. Joka tapauksessa laivojen ei-niin-edullisilla-baarihinnoilla 8 euroa isosta pullosta on bargain!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Jep. Sen takia harmittaakin nyt, kun ei tullut ostettua sitä toista.

    Poista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.