Alkon 80-vuotisjuhlaoluet osa II

0 kommenttia
 
Tämä on osa II Alkon juhlaoluiden arvioista, tsekkaa myös osa I: Alkon 80-vuotisjuhlaoluet osa I

Alko täyttää 80-vuotta kuluvan vuoden huhtikuussa, sen kunniaksi valikoimiin on tullut rajoitettu erä "uniikkeja" (osa on ollut ravintolatarjoilussa jo aiemmin) oluita kymmeneltä eri pienpanimolta. Oluita on saatavilla noin 150:stä Alkosta ympäri Suomen, myynnissä on vain yksi erä kutakin, eikä lisää tule. Tarkat saatavuustiedot voit tsekata Alkon sivuilta. 


Saimaan Panimolta on nähty Alkossa viimeisen vuoden sisään jo vehnäolut ja portteri, joiden lisäksi nyt saatiin siis vielä IPAkin. Alkoholipitoisuutta on tähän tyyliin melko niukasti, vain 5%, kun tyylin parhaissa alkoholipitoisuus huitelee lukemissa 6% ja usein ylikin. Katkeroa taasen on keskiverto IPAn verran ja enemmänkin, peräti 89 IBUa.


Kullankeltainen, kirkas ja melko niukkavaahtoinen olut. Tuoksu on keksimäisen maltainen ja runsaine humalointeineen varsin suoraviivainen. Humalointi on ruohoista, hieman yrttistä ja sitrusvivahteista. Maussakin pääpaino on suoraviivaisella humalatykityksellä, joka on yrttistä ja greippisen hapanta, muttei kovin hedelmäistä. Ohut mallasrunko ei kykene kannattelemaan olutta, joten yleisilme menee ylihumaloinnin puolelle. Suutuntuma on kuiva ja katkera, mutta valitettavan ohut. Katkeruus tuntuu jälkimaussa vielä pitkään nielaisun jälkeenkin. Tämä tuntui enemmänkin todella voimakkaasti humaloidulta lagerilta, kuin IPA:lta, vaikka pintahiivalla pantua onkin. Tykkäsin runsaasta katkeruudesta, mutta moitin suoraviivaisuutta ja ohutta runkoa.


Stadin Panimon oluita on aiemmin ollut saatavilla Alko Arkadian erikoisvalikoimasta, mutta ei koskaan aiemmin Alkon perusvalikoimasta. Nyt sekin puute on korjattu. American Amber IPA on suodattamaton ja pastöroimaton täysmallasolut, jonka runsaaseen humalointiin on käytetty Amarillo, Chinook ja Citra humalalajikkeita. Alkoholipitoisuutta on tyyliin sopivasti 6,5%.


Väriltään kauniin meripihkainen olut, joka on hieman utuinen ja vaahtoaa voimakkaasti. Vaahto jättää reilusti pitsiä lasin reunoille hiljalleen laskiessaan. Näyttävä, herkullisen näköinen olut. Tuoksu on miellyttävä, siinä on karamellimaista maltaisuutta, sekä runsaan aromaattista eksoottisen ja sitruksisen hedelmäistä, sekä mäntyisen havuista humalointia. Maku on myös todella hyvä. Siinä on sekä sitruksisia, että eksootisen hedelmäisiä piirteitä ja lopussa mäntyisen pihkaista, havuista humalaa. Taustalla on karamellinen mallasrunko, joka kannattelee runsaan humaloinnin hienosti. Upea, tasapainoinen olut. Suutuntuma on keskitäyteläinen, nautittavan pehmeä ja maltillisen hiilihappoinen. Hieno, erittäin hedelmäinen IPA, toimii!


Lammin Sahti on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva pienpanimo, se on perustettu vuonna 1985. 27 vuotta on pitkä aika pitää panimoalan yritystä pystyssä maassa, jossa toimintaa hankaloitetaan mitä ihmeellisimmillä lain pykälillä. Reittausblogi kiittää pitkästä urasta ja toivottaa menestystä jatkossakin! Lammin tarjonta juhlaolutvalikoimassa on ytimekkäästi nimetty Juhlaolut, joka on perinteinen ale. Alkoholipitoisuus on tasan 7%. Olut on valmistettu yhteistyössä Saimaan Panimon kanssa, mutta resepti on Lammin Sahdin.


Tummahkon kuparinen, kirkas olut, jonka vaahto on todella niukka. Tuoksussa on karamellista maltaisuutta, toffeisuutta, hieman marjaisuutta ja kuivattua hedelmää, sekä lämmittävää alkoholia. Tuoksu tuo mielleyhtymiä joihinkin english strong aleihin. Maku alkaa makeahkon karamellisena ja marjaisena, keskivaiheilla on kuivattuja hedelmiä ja toffeeta, ja loppupuolella tasapainottavan katkera humalointi sekä tuntuvasti alkoholin lämpöä. Jälkimaku on kuiva ja hedelmäinen. Suutuntumaltaan tämä on keskitäyteläinen ja maltillisen hiilihappoinen. Makeahko, tasapainoinen ja nautittava strong ale. 


Teerepeli Kaurakaapo on stout-tyylinen olut, jossa on käytetty ohramaltaiden lisäksi kauraa. Teerenpeliltä löytyy Alkon valikoimista myös pils-tyylinen Luomu. Itselleni Teerenpelin aiemmista oluista on parhaiten jäänyt mieleen Hippaheikki, jota tulee aina silloin tällöin Prismasta ostettua.


Mustaa olutta, jonka niukka beige vaahto laskee melko nopeasti jääden rinkulaksi lasin reunoille. Tuoksu on makeahko, paahteinen, hieman laktoosinen, kahvinen ja lakritsinen. Kauran tunnistaa selkeänä elementtinä tuoksussa. Maku on makeahkon maltainen, paahteinen, leipäinen, kaurainen, hieman hedelmäinen ja lopussa kuivahkon kahvinen. Lähes keskitäyteläinen, varsin miellyttävä juotava, mutta runko voisi olla tukevampikin. Hiilihappoisuus on aluksi karvan verran pisteliästä, mutta pienellä pyörittelyllä tilanne helpottuu ja kliseisesti voidaan todeta, että viimeinen siemaus on se paras. Tasapainoinen, miellyttävä makeahko stout.


Tämä kehuttu olut on monille tuttu jo ravintoloista ja festareilta, niin ja saahan tätä pullotettuna Tallinnastakin. Harmi, että nyt kun tuote vihdoin saatiin Alkoon, niin kyseessä on vain yksi erä, joka epäilemättä myydään loppuun liian nopeasti. Kyseessä on 7% portteri, jossa on käytetty englantilaisia Pilgrim ja East Kent Golding humalia.Mustaa, öljymäisen viskositeetin omaavaa olutta, jonka päälle tuoppiin kaadettuna muodostuu kestävä ja tiivis beige vaahto. Nyt tietää jo heti tuoksusta, että laatukamaa on tarjolla. Heti ensinuuhkaisulla runsas ja miellyttävä suklaisuus varastaa huomion, myös runsasta, mutta pehmeää paahteisuutta ja kahvia, sekä hieman suolaisuutta löytyy. Miellyttävän pehmeä ja herkullinen tuoksu. Maku on runsaan paahteinen, sitrushumaloidun hedelmäinen ja hieman suklainen. Katkeruus kasvaa koko ajan ja loppuliuku onkin kuiva ja voimakkaasti greippisen hapan. Jylhää, isoa meininkiä. Nautittavuus on erinomainen lähes täyteläisen ja miellyttävän pehmeästi hiilihappoisen suutuntuman ansiosta. Hieno, tasapainoinen ja voimakkaasti humaloitu porter.

Yksi viikonloppu meni pienpanimo-oluiden siivittämänä helposti. Nämä olivat ainakin minulle keskivertoa ulkomaalaista uutuusolutta selvästi mielenkiintoisempia maisteltavia. Kotimainen kiinnostaa aina, joten näitä lisää ja pysyvästi kiitos. Itselleni parhaiten maistuivat Huvila X-Porter ja Stadin Panimon Amber IPA, niitä on ainakin ostettava vielä lisää. Jos ette ole vielä maistaneet, niin toimikaa ennemmin kuin myöhemmin, sillä nämä kertaerät tullaan myymään loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.