Olutarvio: Brooklyn Black Chocolate Stout

0 kommenttia
 
Brooklyn Black Chocolate Stout

Alkon tämän viikon uutuusolut on Brooklynin Black Chocolate Stout. New Yorkista tänne asti roudatulla oluella lähes vitosen hintalapun vielä sietäisi, ellei tietäisi Ruotsissa myytävän tätä yli puolet halvemmalla. On se itämeren ylitys kallista puuhaa. Itse oluesta sen verran, että kyseessä on Imperial Stout, tuo oluttyylien kuningas, ja alkoholipitoisuutta löytyy tyyliin sopivasti 10,0%. Humalajikkeina on käytetty American Fugglea ja Willamettea. Tällainen kunnollinen Imperial Stout onkin jo pidemmän aikaa puuttunut rakkaan alkoholimonopolimme valikoimista. Onhan siellä tälläkin hetkellä Nils Oscarin IS, mutta sitä ei oikein voi laskea genren valioyksilöiden joukkoon ja sen alkoholipitoisuuskin on tähän kuningastyyliin turhan alhainen, vain 7%.

Brooklyn Black Chocolate Stoutin puteli on varsin tyylikäs ilmestys tummanpuhuvine etiketteineen. Mutta entäs se tärkein, eli sisältö?Lasiin kaatuu pikimustaa olutta, jonka vaahto on näyttävän mokkainen, mutta valitettavan niukka. Silti kuitenkin melko vaikuttava ilmestys lasissa, etten sanoisi. Tuoksu on voimakas, siinä on päällimmäisenä voimakkaan paahteinen, osin jopa palaneelta tuntuva mallas, runsas kahvisuus, paahteinen sokeri ja tumma suklaisuus. Maku yllättää aluksi tuoksun jälkeen, se on makea, paahdetun sokerinen ja jonkin verran hedelmäinenkin, ennen kuin tumma ja katkera maltaan paahteisuus valtaa suun tuoden mukanaan voimakkaan ja herkullisen tumman suklaisuuden. Kuivassa loppuliu'ussa on myös kahvia ja humalan yrttisyyttä. Suussa olut tuntuu miellyttävän pehmeältä ja viskositeetiltaan paksulta joskin hieman tahmealta. Varsin nautittava tapaus, jota kannattaa koittaa jälkiruokien, esim. jäätelön kanssa ja sopiihan tämä jälkiruoaksi sellaisenaankin.

Hyvä lisäys Alkon valikoimaan, mutta vielä kaipaisin sellaista kuivan katkeraa, runsaasti humaloitua tyylin edustajaa. Vinkkeinä Alkon olutvastaavalle voisin heittää esim. Great Divide Yetin tai Amager Hr. Frederiksenin.

Yhteenveto: Samettisen pehmeä, makea ja suklainen Imperial Stout
Nautintasuositukset: Lähes huoneenlämpöisenä

ARVOSANA: 9+

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.