Olutarvio: Svaneke Jule Spektakel

4 kommenttia
 
Jule Spektakel

Tanskalaisen Svaneke Bryghusin oluita on Alkon valikoimiin tipahdellut tänä vuonna tasaiseen tahtiin, joten ei ollut yllätys että jouluolutvalikoimassakin on yksi. Aiemmat maistetut eivät ole täysin vakuuttaneet, ovat toki olleet sellaisia "ihan hyviä", mutta hinta-laatusuhde on korkeiden hintojen vuoksi jäänyt aina huonoksi. Jule Spektakel on 8,0% suodattamaton belgityylinen ale, jossa kerrotaan käytetyn trappistihiivaa.

Valoa vasten syvän rubiininpunainen, utuinen olut, joka muodostaa muutaman sentin vahvuisen beigen vaahtokukan suojakseen. Tuoksu on hyvä, siinä on pehmeää ja makeaa marjaisaa hedelmäisyyttä, pullataikinaa, hieman belgityylistä hiivaisuutta ja kevyesti mausteita. Alkoholi vaikuttaa tuoksussa taustalla luoden makeuden kanssa hieman portviinimäistä fiilistä. Maku on myös makeahkon marjainen luoden jälleen mielleyhtymän portviiniin. Makeus ei lyö yli vaan tässä on riittävästi myös kypsän hedelmäistä happamuutta ja hiivaisuutta, jotka tasapainottavat. Maun loppupuolella on tuntuvasti humalien katkeruutta ja hieman joulupiparisia mausteita. Mausteisuus pysyy täysin säädyllisissä rajoissa. Jälkimaussa on lisäksi hieman greippistä happamuutta. Suutuntuma on reilun täyteläinen ja matalahiilihappoinen. Erittäin hyvää, maku pääsi kunnolla oikeuksiinsa vain hieman huoneenlämmöstä viileämpänä. Ilman muuta paras maistamani Svaneke,  tätä voin jo suositella muillekin ja todennäköisesti itsekin tulee ostettua ainakin toistamiseen. Saattaisi kelvata hyvin myös ikäännytyskokeiluihin.

Yhteenveto: Portviinimäistä makuprofiilia tarjoava jälkkäriolut  
Nautintasuositukset: Vain hieman viilennettynä.

ARVOSANA: 8½

  4 kommenttia:

  1. Sinua ei sitten haitannut mukaan sotkettu ylivuotinen mansikkahillo... joko pulloissa on eroja (mitä en ihmettelisi), tai sitten tälläkin on ystävänsä :)

   VastaaPoista
  2. Ei ollut mitään nenille hyppivää mansikkaisuutta tai muutakan ylikypsää hedelmää mielestäni tai jos oli niin ei ainakaan haitannut. Kirsikkaa noteerasin enimmäkseen.

   VastaaPoista
  3. Kiitos jälleen mielenkiintoisesta arviosta, josta portviinimäisyys jäi päällimmäisenä mieleen ja kun siitä tulee itselleni hyviä mielleyhtymiä menneisyydestä, niin pitänee tämäkin olut Alkosta käydä noutamassa (taisi jäädä hyllyyn, kun oli niin joulumainen tähtietiketti, että en innostunut ulkoapäin)...

   VastaaPoista
  4. Maistelin tämän tänään ja tykkäsin ihan helvetin paljon...minulle ei tullut mieleen mansikka eikä kirsikka vaan luumu, mutta myös niin paljon muuta, että olin ihan onnessani kirjoittaessani omaa arviotani oluesta. Todella upeaa matskua, jota täytyy käydä nappaamassa paikallisesta Alkosta talteen ja jo jouluksikin ukille ja papalle maisteltavaksi :)

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.