Olutarvio: Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

16 kommenttia
 
Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

"Kuin tervanjuontia", saattaisi joku kommentoida tätä legendaarista olutta - ja olisi oikeassa! Klassikko on palannut taas Alkon hyllyihin jouluolutvalikoiman mukana. Urbockia valmistava Heller-Trum on Saksan Bambergissa sijaitseva maailman paras savuolutpanimo, jonka oluet tunnetaan Schlenkerla tuotemerkistä. Huonoa olutta ei heidän valikoimastaan voi löytää. Urbock on tosiaan ollut Alkon jouluolutvalikoimassa jo käsittääkseni useana vuonna peräkkäin ja syystäkin. Tämä olut voitti mm. Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien jouluoluttestit, eli kaupassa kannattaa käydä nopeasti, hyllyt tulevat tyhjenemään. Olen tätä juonut ennenkin aiempina vuosina, mutta en vielä tämän vuotista erää.


Tumman punaruskea ja kirkkaalta vaikuttava olut. Vaahtoa ei isoon tuoppiin kaadettuna kehity kovin paljoa, mutta pieni kerros säilyy oluen pinnalla lähes loppuun asti. Tuoksu on voimakkaan savukinkkuinen, tervainen, turpeinen ja maanläheinen. Suussa olut on täyteläinen ja pehmeä. Maku jatkaa tuoksun linjoilla, tarjoten hieman makeaa maltaisuutta, jonka päälle rakentuu voimakkaan savukinkun ja tervaisuuden herkullinen yhdistelmä, joka päättyy kuivahkona ja jatkuu pitkälle jälkimakuun yrttisien humalansävyjen kyyditsemänä. Maailman paras savuolut, need I say anymore?

Yhteenveto: Maailman paras savuolut   
Nautintasuositukset: Älä turhia viilentele

ARVOSANA: 9+

  16 kommenttia:

  1. Omaan suuhun tuo Märzen-versio maistui paremmin.

   ---DeGarre

   VastaaPoista
  2. Märzen on parempi kuin urbock. Vaikuttaa siltä että nämä arvostelijat antaa pisteitä prosenttien ja katkeroiden mukaan. Märzen on todellakin paremman makuinen.

   VastaaPoista
  3. Oma suosikkini on Fastenbier, jota on Suomeen tullut vain muutama kegillinen tuossa vuosi pari takaperin. Ehkä harvinaisuus nostaa arvoa mielikuvituksessa, mutta toivottavasti pääsee maistamaan uudestaan. Eiche taas häviää näille kaikille kolmelle, joten en ainakaan alkoholipitoisuudelle anna mitään lisäarvoa (paitsi ehkä jos se on poikkeuksellisen alhainen). Panimo tekee myös eittämättä yhtä maailman parhaista helleseistä, joka ei edes ole merkittävästi savuinen. Urbock taas on helposti panimon savuisin olut (ehkä savuisin olut ylipäätään?), jonka mutta silti täyteläisyys, makeus ja hyvät katkerot tekevät siitä jopa Märzeniä tasapainoisemman. Kyllä mäkin sen rankkaan Märzenin edelle. Märzen on hyvä olut, mutta vasta Urbock taltuttaa kasvissyöjänkin lihanhimon (jos sellaista esiintyy) pitkäksi aikaa.

   Rmasa

   VastaaPoista
  4. Jos oluita arvostellaan ja testaillaan niin ne pitäisi maistaa sokkona tietämättä mikä olut on kyseessä, näin ei tule arvosteltua nimen ja mielikuvien perusteella.
   Suurinosa arvostelijoista on tietoisia tai tutkii ensin ratebeerit ja olutoppaan arvostelut miten testattava olut on saanut pisteitä ja sitten myötäillään niiden mukaan, näin se vaan menee.
   Sokkotestit antavat oikean ja rehellisen arvion.

   VastaaPoista
  5. No näinhän se on varsinkin aloittelevien harrastajien keskuudessa. Itse olen tuohon myös sortunut. Ja tästä syystä jopa Bordeauxin huipputuottajat viinimaailmassa yrittävät välttää sokkotestejä viimeiseen saakka! Tilalla, mukavassa tunnelmassa ja kauniissa maisemissa on helppo airahtua juomaan etikettejä. Tietyt tyylit ovat myös esimerkiksi ratebeerissä täysin yliarvostettuja - esim. loistavan pilsin on käytännössä hyvin vaikeaa saada samanlaisia pisteitä kuin edes keskinkertaisen IS:n. Itse pisteytän oluet vihkooni, mutta koen olevani mieluummin tutkimusmatkailija kuin arvostelija. Sokkotestejä olisi toki mielenkiintoista tehdä, ja jos tämä olisi vakavaa, niin se olisikin ainoa reilu tapa - siinä olet oikeassa - mutta harvoin se on käytännön syistä mahdollista.

   Mihin suhtaudun epäillen, niin siihen että näytät olettavan että Märzen automaattisesti pieksisi Urbockin tällaisessa sokkotestissä. Kuten yllä mainittu, Urbock on pärjännyt sokkotesteissä näin "vaikeaksi" olueksi hämmästyttävän hyvin. Ei siitä vaan pahemmin vikoja tahdo löytyä!

   Rmasa

   VastaaPoista
  6. Mun mielestä tää Urbock on parempi kuin Märzen. Myös Vakka-Suomen Savukataja on parempi kuin Märzen, mutta ei niin hyvä kuin Urbock. Eichekin on tullut maistettua ja todettua miedommin savuiseksi, mutta kuitenkin herkulliseksi. Makuasioita :)

   VastaaPoista
  7. Miksi ihmeessä olutarviossa tulisi pyrkiä rehellisyyteen? Jos on antipatioita vaikka Achouffen panimoa kohtaan, niin antaa vaan näkyä arviossa. Jos jonkun oluen mainos tai etiketti ärsyttää, tai vaikka herättää positiivisia mielleyhtymiä, jotka heijastuvat arvioon niin mitä siitä? Ei kukaan jaksa lukea läpeensä objektiivisia arvioita - pääasia että arvioijan oma mielipide näkyy. Ja kuten sanottua, muiden arvioiden tuijottaminen on turhaa (paitsi ihan vertailumielessä), ja jos se näkyy kirjoitetussa arviossa, ollaan pahasti metsässä. Se että ratebeerin, olutoppaan ja tämän bloginkin arvovaltaiset juovot ovat arvostaneet esim Tripel Karmelietin yhdeksi parhaista tripeleistä ei tarkoita, että minun tarvitsisi kyseisestä oluesta pitää, vaikka ymmärrän kyllä erittäin hyvin, mikä monia Karmelietissa innostaa.

   Ja sitäpaitsi kotiolosuhteissa (tai kapakassakaan) on melko hankalaa toteuttaa näitä toivottuja sokkomaisteluita. Rinnakkaismaistelut ovat asia erikseen, ja niistä saakin yleensä huomattavan paljon irti. Olisi mukava lukea Reittausblogista laajempi raportti vaikka savuoluista, niin saataisiin lisävahvistusta sille, että Urbock on todellakin se paras rauchbier.

   -Brettanomyces

   VastaaPoista
  8. Rinnakkainmaisteluilla paremmuus yleensä parhaiten selviää. Harvemmin niitä silti tulee kotioloissakaan tehtyä, koska se vaatisi aina useamman pullon korkkaamista ja jos jakoseura uupuu niin illasta tulee pitkä tai kallista tavaraa hukkaan. Tietysti jos rajaisi vaan esim. Märzen vs Urbock niin se onnistuisi.

   VastaaPoista
  9. Monihan on arvostellu Ayinger Celebratorin huomattavasti paremmaksi olueksi kuin Winter-Bockin vaikka on täysin sama olut.
   Siinä onkin hyvä kohde maistelulle, pyytäkää jonku toisen henkilön kaatamaan laseihin molempia oluita ja maistakaa ja arvioikaa sokkotestinä. Näin näkee löytyykö niitä selviä eroja mitä olette löytäneet etiketit nähneenä vai onko kaikki vaan mielikuvitusta.

   VastaaPoista
  10. Tarkoittaako Herra Hiiva (anteeksi Bretta halvasta lempinimestä, ensimmäinen assosiaatio vain, ei mitään muuta) nyt oikeasti kyseenalaista REHELLISYYDEN merkityksen olutarvioissa vai onkohan haettu sana ennemminkin objektiivisuus?

   Kyllä minusta pitäisi olla lähtökohtaisesti selvää, että olutarvioissa ainoa arvioitava asia on nimenomaan oluen laatu, ei se onko panimomestari kaverin kaverin kaveri tai muuten vaan hyvä tyyppi, tai että mainos (hyvänen aika! joku oikein rehentelee sillä, että on avoimesti tuon aivopesun muodon vietävissä) miellyttää. Vähän sama kuin kirjallisuusarvostelija teilaisi Tervon uutuuden lukematta sillä perusteella, että naama vituttaa Uutisvuodossa.

   Bretta osoittaa viestissään minusta erittäin suurta ymmärtämättömyyttä sen suhteen, millainen vaikutus ihmisen mielellä on arviointiin. Vrt. tilannetta jossa oikeasti aika paska Dark Horizon 3 olisi ollut Sinebrychoffin uutuustuote. Huutonaurut olisi harrastajien illanistujaisissa taattu ja tuotoksesta riittäisi sisäpiirivitsejä pitkäksi aikaa. Sen sijaan nyt keskiarvo huitelee miltei nelosessa, vaikka sanalliset arviot kertovat jotain ihan muuta. Itse pisteytin kakkoseen.

   Märzenin ja Urbockin keskinäinen vertailu taas on aika turhaa, koska molemmat ovat käytännössä täydellisiä, virheettömiä laatuoluita. Märzen soveltuu kevyempään illanviettoon, mutta Urbockia paremmalta ei maistu mikään talvisen kävelylenkin jälkeen.

   Rmasa

   VastaaPoista
  11. Itse hankin Urbockia tämän blogin suosituksesta. Maistelin yhden ja pidin kovasti. Mielessäni kävi vertailu Savukatajaan, jota pidän yhtenä parhaista tähän astisista olutnautinnoistani. Jouluna aion maistella tervaolutta oikein ajatuksen kanssa.

   VastaaPoista
  12. Mukava kuulla. Itsehän munasin, enkä hommanut Urbockia ajoissa lisää. Ainakin tällä hetkellä vaikuttais lähialkon saldo olevan nollissa.

   VastaaPoista
  13. Rauman toisesta Alkosta löytyi vielä kolme putelia (jotka tietysti ostin pois kuleksimasta) ja lisää oli kuulemma huomenna vielä tulossa.

   VastaaPoista
  14. Ootko seuranut montako prosenttia jouluoluet ovat yleensä olleet tarjouksessa aikaisempina vuosina joulun jälkeen ja koska ne menee tarjousmyyntiin?

   VastaaPoista
  15. Viime vuonna ostin maaliskuun lopulla Mikkeller Santa's Little Helperiä (0,75l pullo) hintaan 6 euroa ja hilut päälle. Normihinta oli yli kympin. Samalla reissulla Arctic Circle Ale lähti hintaan 3,19€, normihinta taisi olla 4,99€

   Kaikkia oluita ei tarjousmyynteihin taatusti riitä, mutta niitä joita riittää niin saattaa siis saada reilusti normihintaa halvemmalla

   VastaaPoista
  16. Nyt on urbockia lasissa, hyvää tämä on mutta kyllä täytyy todeta että pidän silti märzeniä parempana ja miellyttävämpänä, urbockissa humalankatkera purasee liikaa jälkimaussa. Senkö takia monet arvostelee tämän paremmaksi? En antais kovin hyvää painoarvoa katkeralle jälkimaulle.

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.