Olutarvio: Nøgne Ø Julesnadder

1 kommenttia
 
Julesnadder
 • Panimo: Nøgne Ø
 • Maa: Norja
 • Alkoholipitoisuus: 4,5% 
 • Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: K-Supermarket Kamppi, Helsinki)
 • Oluttyyli: Belgityylinen Ale

Alkon jouluoluita on tullut maistettua jo useampiakin, mutta hyviä ja alkoholipitoisuudeltaan miedompia löytöjä voi tehdä maitokaupoistakin. Norjalainen Nøgne Ø on yksi niistä panimoista joilta harvemmin tulee pettymyksiä ja niinpä Julesnadder oli helppo heittää koriin juuri Vuoden Olutkaupaksi 2011 valitussa K-Supermarket Kampissa. Tämänvuotinen versio Julesnadderista on taas uusi, eli reseptiä on rukattu aiemmista vuosikerroista. Viime vuotinen tuli maistettua ja hyväksi todettua (antamani pisteet Olutoppaassa 34/50). Syy miksi Julesnadder on vain 4,5% olut johtuu siitä, että Norjan alkoholipolitiikka noudattelee pitkälti meidänkin huonoksi havaitsemaamme mallia, eli maitokaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuus voi maksimissaan olla 4,75% (huom. raja on 0,05% kovempi kuin meillä, on ne hurjia ne norskit). Vahvemmat juomat myydään norjalaisten Alkossa, eli Vinmonopoletissa. Ostokuittia ei enää löytynyt, mutta muistelisin pullon maksaneen karvan verran alle 5 euroa.


Tämänvuotinen Julesnadder on väriltään tummahkon ruskea, hieman punertava. Vaikuttaa samealta ja päälle muodostuu kaunis tiivis vaahto, joka kestää melko hyvin. Tuoksu on mielenkiintoinen, siinä tuhkaisuus ja tupakka yhtyy katajanmarjaisuuteen, kevyeen paahteisuuteen, lievään belgihedelmäisyyteen ja yrttiseen mausteisuuteen. Maku on hieman happaman marjainen (sanoi kettu), katajainen, kevyen paahteinen ja yrttisen mausteinen. Maltaisuudesta ei oikein tahdo saada kiinni ja muutenkin maku on vaikeasti kuvailtavissa, jonkinlaista tuhkaisuutta kuitenkin on maussakin ja lopussa kevyt neulasmainen humalointi, joka yhtyy jälkimaussa mausteisuuteen. Humalan katkeruus iskee oikeastaan vasta sekunnin tai kaksi sen jälkeen kun olut on mennyt kurkusta alas. Suutuntuma on kevyehkö ja omaan makuuni hieman turhan hiilihappoinen. Melko erikoinen tapaus, mutta omalla tavallaan hämmentävän nautittava. Tuskin silti päätyisi toista kertaa ostoskoriini, vaikka Rauman seudulle rantautuisikin.

Pullossa suositellaan nauttimaan 8-asteisena, mutta mielestäni tämä oli ehdottomasti parempi hieman enemmän lämmettyään.

Yhteenveto: Mielenkiintoinen jouluolut Norjasta.
Nautintasuositukset: Parhaimmillaan ehkä noin 12 asteisena.

ARVOSANA: 7½

  1 kommentti:

  1. Minulla tökki palaneisuus (ei niin pahasti kuin Mikkellerin To/From -sarjassa, mutta kuitenkin), joten melkein 3 desiä viemäröin. Ei olutta näin pitäisi tehdä, kun kerran osaa tehdä sitä oikeinkin... :P

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.