Olutarvio: De Dolle Extra Export Stout

0 kommenttia
 
Extra Export Stout
  • Panimo: Dolle Brouwers
  • Maa: Belgia
  • Alkoholipitoisuus: 9,0% 
  • Saatavuus: Olutravintoloista, ulkomailta
  • Oluttyyli: Foreign stout

Stoutteja on tullut maistettua useita, mutta en muista että yksikään niistä olisi ollut Belgiasta. Tämäkin taitaa olla kyllä tyylillisesti lähempänä imperial stoutia, joita sentään on Belgiasta sattunut pari kohdallekin. Pidän eniten vahvoista, voimakkaasti paahteisista ja kuivista stouteista, jollainen tämänkin ennakkotietojen mukaan pitäisi olla. Etiketti on oluttyyliin sopivasti vanhanaikaisen näköinen ja tyylikäs, aivan toisesta ääripäästä kuin aiemmin arvioidun De Dolle Dulle Teven sekava ulkonäkö, joka toisaalta sopi sen oluen tyyliin hyvin. Dulle Teve oli ensimmäinen Dollen olut jonka maistoin ja se maistui todella hyvältä, joten tältäkin on lupa odottaa paljon. Olut on Saksasta hankittu ja se on pullotettu tammikuussa 2011. Mielenkiinnolla ja lapsenomaisella innolla kimppuun.


Vaahto yrittää ryöstäytyä käsistä varovaisellakin kaadolla. Sain lasin pohjalle vain pienen lirauksen ja vaahto oli jo tulla yli reunojen. Olut on väriltään läpinäkymättömän mustaa ja vaahto komeasti mokkainen ja hyvin hyvin kestävä. Hiljalleen laskiessaan se muodostaa kumpuja ja jättää paksusti pitsiä lasin reunoihin. Muutaman minuutin odottelun jälkeen sain kaadettua lasin jo puolilleen, hiivat ja loput oluesta jäivät vielä pulloon. Tuoksu on hyvin paahteinen, kuivan kahvinen ja hieman tumman suklainen. Lisäksi siitä löytyy normistoutista poiketen hieman happamuutta ja kirsikkaista hedelmäisyyttä. Alkoholikin potkaisee taustalla kuten näissä vahvuuksissa pitääkin. Olut on suussa hyvin pehmeä ja maku herkullinen. Paahteista, palanutta maltaisuutta, kahvia, hienoisesti happamuutta, marjaista belgihedelmäisyyttä ja suolaista lakritsia, joka lisääntyy loppua kohden. Olut hyvin kuiva ja alkoholi lämmittää nielaisun jälkeen mukavasti. Tuoksun tavoin maussakin on selkeästi erottuva belgialainen kirsikkaisen hedelmäinen kosketus, joka sopii tähän mainiosti. Suutuntuma on reilun keskitäyteläinen ja maltillisen hiilihappoinen. Kaadoin noin puoli lasia juotuanu pullosta loput hiivoineen lasiin ja se lisäsi vielä loppuun tuntuvaa yrttistä mausteisuutta, tehden oluesta vieläkin paremman. Erinomainen kuiva stout hitaaseen nautiskeluun.

Hienolta panimolta vaikuttaa tämä Dolle näin kahden maistetun oluen jälkeen. Kaapista löytyy vielä De Dolle Oerbier, joka on vahva belgiale. Siitäkin tulee todennäköisesti arvio blogiin sitten kun maltan sen korkata.

Yhteenveto: Erinomainen kuiva stout belgihedelmäisellä vivahteella.
Nautintasuositukset: Vain hieman jäähdytettynä

ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.