Olutarvio: Mikkeller Black Hole

0 kommenttia
 
Black Hole
 • Panimo: Mikkeller
 • Maa: Tanska
 • Alkoholipitoisuus: 14,0% 
 • Saatavuus: Ulkomailta
 • Oluttyyli: Imperial Stout

Vesi, mallas, paahdettu ohra, kaurahiutaleet, tumma cassonade-sokeri, hunaja, humala, kahvi, vanilja ja ale-hiiva - siinä tämän massiivisen 14% imperial stoutin ainesosat. Näillä aineilla ainoastaan se on varmaan, että extremeä tulee olemaan. Mikkelleriltä on lupa odottaa paljon ja on tämä saanut varsin loistavia arvioita muiltakin. Kruunukorkilla suljettu pullo on 37,5 senttilitrainen ja etuetikettiä koristaa ainoastaan mystisen näköinen musta aukko. Takaetiketistä löytyvät sitten kaikki tutut tiedot tuotemerkistä, panimosta ja alkoholipitoisuudesta ym. Kymmenen kuukauden ikäinen pulloni on Saksasta hankittu, eikä se kuulu Alkon valikoimiin. Pidemmittä alustuksitta "foliot" ketoon kaulalta ja  tavaraa lasiin. Päätin korkata tämän huoneenlämpöisenä, sillä tällaiset oluet hyvin harvoin kaipaavat viilennystä.


Täysin musta olut, jonka mokkainen vaahto suorastaan tarttuu lasin reunoihin korkeasta alkoholipitoisuudesta johtuen. Todella voimakkaassa tuoksussa on hyvin runsaasti espressomaista kahvia ja ruskeaa sokeria. Lisäksi palaneen paahteista maltaisuutta, hieman vaniljaa ja voimakas alkoholin potku. Ei niin pehmeä, mutta voimakas ja iskevä, sekä hyvin kahvinen tuoksu. Tuoksusta poiketen maku alkaa hyvin pehmeänä. Paahteista, hieman liiaksi palanuttakin maltaisuutta, puuta, espressoa ja taustalla hieman sokerista makeutta ja vaniljaa. Pehmeys vaihtuu loppua kohti voimakkaaseen ja karkeaan alkoholimaisuuteen. Outoa, sillä 17,5% vahvuisessa Mikkeller Blackissa en muista tällaista poltetta olleen. Se hieman häiritsee, muttei kuitenkaan missään tapauksessa romuta nautintoa. Maun lopussa ja jälkimaussa on myös runsaasti humaloinnin tuomaa greippistä happamuutta, vaniljaa ja kuivattavaa alkoholin poltetta. Suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja hieman tahmainen - makeus tarttuu ikeniin ja kitalakeen. Erittäin hyvä, muttei erinomainen olut, olisi kaivannut tasapainoisuutta lisää, tällaisenaan maltaisuus on turhan palanut ja alkoholikin voisi olla paremmin piilossa. Kokemuksena kuitenkin erittäin hieno, ovathan nämä näin voimakkaat oluet melko harvinaista herkkua. Harmi ettei tullut hankittua kuin yksi pullo, olisi mukava tietää miten muutama vuosi kellarissa vaikuttaa.

Yhteenveto: Massiivinen, monipuolinen, palaneen paahteinen ja liköörimäisen alkoholinen olut, jossa mausteena käytetty kahvi hienosti korostuu.
Nautintasuositukset: Huoneenlämpöisenä

ARVOSANA: 8½

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.