Olutarvio: Cantillon Grand Cru Bruocsella

0 kommenttia
 
Grand Cru Bruocsella
  • Panimo: Cantillon
  • Maa: Belgia
  • Alkoholipitoisuus: 5,0% 
  • Saatavuus: Ulkomailta, Olutravintoloista (mm. Pikkulintu)
  • Oluttyyli: Lambic (sekoittamaton)

"The beer is unique in the world. Its fermentation is spontaneous, without the addition of yeast, and is the result of the action of micro-organisms. -Cantillon"

Klikkaa isommaksi
Kesäloman viimeinen perjantai ja Cantillonia tarjolla. Grand Cru Bruocsella on yksi harvoista, ellei peräti ainut, kaupallisesti myytävistä sekoittamattomista lambiceista. Spontaanikäynyt ja 3 vuotta tammitynnyreissä ikäännytetty olut on pulloitettu sellaisenaan. Yleensähän lambicit ovat sekoituksia, joissa on osa ikäännytettyä ja osa nuorta erää. Käsissäni oleva pullo on luomua ja se on pullotettu kuluvan vuoden tammikuussa. Parasta ennen päiväys ulottuu vuoteen 2020, mutta tämä säilyy varmasti pidempäänkin jos olosuhteet ovat kunnossa. Eli nuorna korkkautuu pulloni mun, mutta menköön nyt tämän kerran. Pullo etiketteineen on tyylikäs, jopa romanttinen. Informatiivisessa takaetiketissä kerrotaan oluen valmistuksesta ja annetaan ohjeet sen oikeaoppiseen nauttimiseen. Näin sen pitää ollakin.



Tuttuun Cantillonin tapaan sekä kruunu-, että korkkikorkilla suljettu pullo aukeaa vaivatta. Lasiin kaatuu oranssihtavaa, hieman utuista olutta, joka ei vaahtoa käytännössä ollenkaan. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja hapokas. Ei joistain lambiceista tuttua tallimaisuutta tai nahkasatulaa, vaan raikas, kirpeän hedelmäinen ja sitruksinen tuoksu, jossa toki kosolti happamuutta mukana. Maku on pehmeästi hapokas ja hyvin tuoreen hedelmäinen. Siinä on kirpeää omenankuorimaisuutta ja appelsiinia, sekä sitrushedelmäistä nipistävyyttä. Lopussa hapokkuus tarttuu ikeniin ja kitalakeen. Hieman samankaltaista fiilistä, kuin tuoreista kirpeistä omenoista puristetussa mehussa, joka juodaan tuoreeltaan. Upea pehmeä happamuus ja miellyttävä kuivahko yleisilme. Hiilihappoisuutta ei ole juuri ollenkaan, mutta kirpeä hedelmäisyys takaa sopivan raikkauden ja nautittavuus on huippuluokkaa. Belgialaista maalaisromantiikkaa lasissa!

Yhteenveto: Pehmeän hapokas, valkoviinimäinen ja nautittavan hedelmäinen spontaanikäynyt olut.
Nautintasuositukset: Viilennettynä viinilasista.

ARVOSANA: 9

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.