Rinnakkainvertailu: Sinebrychoff Porter vs Sinebrychoff/Brooklyn Two Tree Porter

1 kommenttia
 
Nyt on mielenkiintoisen maistelun aika. Suomalainen olutklassikko Sinebrychoff Porter (mm. Suomen Paras Olut 2011) asettuu vastakkain uuden Sinebrychoffin ja Brooklynin yhteistyönä syntyneen Two Tree Porterin kanssa - veljet vastakkain siis. Two Tree Porterista voit lukea lisää tästä linkistä, mutta lyhyesti tässä sen verran, että siinä on pohjana käytetty normiporterin reseptiä, jota on tuunattu yhdysvaltalaisella vaahterasiirapilla ja suomalaisella kuusenkerkällä. Maistelen oluet rinnakkain ja pisteytän Olutoppaan asteikolla 5-50 pistettä. Porteria saa Alkosta ja Two Tree Porteriakin samaisesta sijainnista luultavasti jo ensi viikolla.



Ulkonäkö:

Pullot sihahtavat auki ja oluet kaatuvat laseihin täysin identtisinä. Molemmat ovat mustia kuin yö ja kauniin beigevaahtoisia. Vaahto laskee samaa tahtia ja lasien reunat täyttyvät pitsikuviosta, jota Two Tree näyttää jättävän hieman enemmän ja hieman tiheämmin. Pisteet tasan 4 ja 4.

Tuoksu:

Porterin tuoksu on tuttu - paahdetta, kahvia, suolaa, lakritsia... kohtalaisen iskevä tuoksu. Two Tree on hieman hunajainen ja kevyen metsäinen, mieleen tulee enemmän mänty kuin kuusi. Ero Porteriin on pieni, mutta selkeä. Ei varmasti erottuisi mitenkään radikaalisti yksinään maisteltuna, mutta rinnakkain ero käy hyvin ilmi. Hyvää aromimaailmaa molemmissa, mutta hieman voisivat olla voimakkaampia - tässä ehkä lisäprosentti tai kaksi olisi tarpeen. Molemmille tuoksusta 7 pistettä.

Maku:

Ahh, Porterin tuttu runsas humalointi ja katkero, joka runsaan paahteen kanssa tekee kokonaisuudesta kuivan. Sitten toisestä kädestä... Two Treen siemaus perään on lempeämpi, hieman makeampi ja pehmeämpi - hedelmäisyyttäkin ja lopussa jotain hunajaista tuntua - vaahterasiirappia kenties. Ero on jälleen selkeä, mutta pohjana on tosiaan selvästi käytetty Porteria, sillä yhtäläisyyksiä on lähes enemmän kuin eroja. Two Treessä humalointi ei ole niin voimakkaasti esillä kuin Porterissa, mutta jälkimaku on miellyttävämpi - siinä on aromikkuutta Porteria enemmän. Toisaalta Porterin suklaisuus ei nouse Two Treessä niinkään esiin. Tällä kertaa Two Tree maistuu paremmin. Pisteet Porter 7, Two Tree 8

Suutuntuma:

Suutuntuma on tässä oluessa ainut joka minulle hieman tökkii - se on oluiden makumaailmaan nähden hieman kevyt. Tässäkin taas se kunnon Russian Imperial Stout tyylin lisäprosentti tai kaksi tekisi terää, jos se tehtäisiin maltailla siis - runsaampi mallas, runsaampi runko. Hiilihappoja on molemmissa aluksi vähän turhan runsaasti, mutta pienen hetken kun istuttaa ja pyörittelee niin kyllä se siitä. Molemmille tästä 3 pistettä, sillä alun turhan kova hiilihappoisuus verottaa yhden pisteen. 

Yleisvaikutelma:

Kokonaisuutena Two Tree maistuu nyt paremmin, ehkä se on vain tämän hetken tuntuma ja johtuu siitä, että Porter on hyvinkin tuttu jo entuudestaan. Two Tree on kiinnostavampi ja sen aromikkuus maistuu nyt paremmin. Kyllä Two Tree kannattaa maistaa, varsinkin jos Porter maistuu - se on hyvä tuunaus klassiseen reseptiin. Samankaltaisia mutta selvästi erilaisia. Hyviä ja tasapainoisia molemmat. Porter 15, Two Tree 16 pistettä.

Kokonaispisteet: 
Two Tree Porter 38 
Porter 36





1 kommentti:

  1. Maistelin itsekin Two Treen baarissa tuossa illalla. En viitsinyt baarin hinnoilla porteria pyytää rinnalle vertailuksi, mutta hyvin samankaltaiseen tunnelmaan päädyin. Katkerointi tuntui miedommin ja sitä myöten koko olut tuntui pehmeämmältä. Pitänee tehdä rinnakkaisvertailu kunhan tulevat Alkoon.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.