Saisonkesä 2019: Kotisaisonit Timppa Teorialuento & Kimmolut Kesähuuma

0 kommenttia
 
Sattui tähän heinäkuuhun yksi aurinkoinen iltapäivä ja vielä samalle iltapäivälle niin sopiva hetki, että viiden lapsen isäkin ehti hetkeksi terassille oikein päiväsaikaan nautiskelemaan pari saisonia. Nämä ovat siis molemmat kotioluita ja mukana on pitkälti molempien oluiden koko reseptiikkakin. Kiitos näistä oluiden tekijöille. Timppaa voit seurata instagramissa @timppatimppatimppa kuin myös Kimmolut Kimmo K:ta.

Timppa Teorialuento (Nelson Sauvin Saison)
Kotiolut | n. 6% | Reseptiikkaa kuvassa alla
Kirkas vaaleankultainen olut, jonka vitivalkoinen vaahto on kestävä ja pitsikäs. Lasista nousee mm. Moose On The Loosen saisoneista tutut Belle Saisonin käymisaromit päärynänkuorimaisine ja runsaan mausteisine tuoksuineen. Nelson Sauvinia löytyy myös. Se on itselleni aina edustanut selkeää mustaherukkapuskaista aromikkuutta, jossa on joukossa vaikeammin kuvailtavaa eksoottista hedelmäisyyttä. Oikein pätevä ja ennen kaikkea raikas aidon saisonmainen tuoksu. Suutuntuma on miellyttävän kuiva ja terhakas, vehnän tuodessa myös omaa kuohkeuttaan ja runsauttaan joukkoon. Katkeroakin löytyy sopivasti. Makukin on raikas ja nautittava. Hyvin on kaverien kautta aikoijen toinen olut onnistunut, vaikka tietysti... köh köh... valmistusohjeetkin ovat olleet erittäin pätevät. Reseptiikka on kuitenkin miesten omaa käsialaa ja hyvin onnistunut sekin. Maku on lopulta jonkin verran yksioikoinen, kuten single hop oluet monesti ovat, mutta kokonaisuus toimii ja se on tärkeintä. Runsas Nelson Sauvinin aromipuoli toimii hyvin ja hiivan mausteiset esterit boostaavat lopun rapsakkuuden erittäin miellyttävälle tasolle. Suutuntuma on juuri oikeanlainen hiilihappojenkin suhteen eli runsaasti, mutta ei liikaa ja luulen, että vehnän pyöreyttävä vaikus kaltaiselleni hefeweizen friikille vielä kruunaa kokonaisuuden. Fiilispohjaisen arvioinnin kategoriavalinnan edessä olenkin nyt sangen vaikeassa paikassa. Runsauden puutteesta kärsivä maku periaatteessa ohjaisi keskikastiin, mutta raikas ja kuohkea suutuntuma vie olutta kärkipään suuntaan. Viimeisen kulauksen jälkeen tuntuma on se, että tätä olisi helposti juonut sen 0,75-litraisen lekankin ja hymyillyt päälle, joten luotetaan nyt arviointitavan nimenkin mukaan fiilikseen ja laitetaan kärkipäähän. Kun tuota kategoriaa silmäilen, niin on siellä muitakin vastaavin sanankääntein arvioituja sisällä. Hieno saison, kiitos siitä Timppa & crew.

Kimmolut Kesähuuma
Kotiolut | 5,5% | 24 IBU | Reseptiikkaa ja alla

Eräkoko 20 litraa
Viking Pilsner 80% 
Viking Munich 10% 
Viking Wheat 10% 

10 g kipsi 
30 g Perle 60 min 
10 g East Kent Goldings 15 min 
30 g makea appelsiinin kuori 15 min 
30 g East Kent Goldings 0 min 
Hiivana Lallemand Belle Saison 

Tekijän kommentit:
"Olen kokeillut kolmea eri saisonhiivaa. Pidän Belle Saisonista sen tuoman pienen kirpeyden ja kuivaksi käymisen vuoksi. Tehostan kuivaksi käymistä matalalla mäskäyslämpötilalla (64 C) ja osaltaan myös korkeahkolla käymislämmöllä (24 C), minkä ensisijaisena tavoitteena toki on hiivan esterien kutkuttelu. Aiemmin olen antanut saisonin kanssa käymislämmön nousta niin korkealle kuin on noustakseen (27 C on ollut maksimi), mutta nyt pidin lämmön tasaisesti 24 C tuntumassa, mikä mielestäni riitti tavoiteltavien hiivan aromien saavuttamiseen. Loppupaino oli tälläkin kertaa 1.002, joten kuivaa on, mistä syystä katkerohumalointi on jätetty hyvin maltilliseksi. Ainakin omissa kuvitelmissani makea appelsiinin kuori tasapainottaa tuota kuivuutta. 6% ABV on mielestäni saisonilleni optimi, varsinkin kun nyt tuli testattua tätä hiukan kevyempää 5,5% vahvuutta. Toivottavasti silti maistuu"


Kirkas ja vaalean kultainen tämäkin on, juuri tältä saisonin kuuluu mielestäni näyttää. Tuoksussa tässäkin Belle Saisonin tunnistettava ja raikas ”mausteinen belgihedelmä” toimii veturina, lisänä löytyy hunajaisuutta, hentoa vehnäisyyttä ja hedelmäisyyttä, joka ei nyt suoraan appelsiininkuoriin yhdisty vielä tuoksussa ainakaan. Pehmeä ja raikas tuoksu, eli houkuttelee! Tuntuma on tässäkin korkeasta käymisasteesta johtuen kuiva, mutta maltillisemmin katkeroituna edellistä Timppaa selvästi pehmeämpi. Makukin on Timpan Teorialuentoon verrattuna purennaltaan kesympi, joskin runsaamman ja monipuolisemman hedelmäinen. Suutuntumasta tulee mieleen jopa kolmen viljan Tripel Karmeliet, jossa on samanlainen hurmaava kuohkea pehmeys. Hiivan mausteisuuskin tuntuu jäävän vasta aivan jälkimaun hommiksi ja sellainen iskevyys, jossa itse saisonissa pidän, jää vähän vajaaksi. Hiilihappotasokin on ehkä hieman maltillinen tähän tyyliin ja sellaiseksi se saattaa omassa saisonissakin jäädä, kun en kuutta grammaa enempää jälkikäymissokeria litraa kohden uskaltanut kuohupommien pelossa laittaa. Juotavuus tässä on kuitenkin erinomaisella tasolla ja kategoriavalinta uhkaa jälleen mennä vaikeaksi, koska ei tässäkään juuri valittamista ole ja ne vähätkin valitukset menisivät jo ehkä nillityksen puolelle. Fiilis sanoo, että ylemmässä keskikastissa olisi tätä vastaavia oluita, joten laitetaan siis sinne ”varsin jees” osastolle, vaikka lähellä se ”kärkipäätäkin” on. Joka tapauksessa laadullisesti virheetöntä kotiolutta tältäkin tekijältä, Timpan reseptiikka vaan puri minun makuuni paremmin. 

Fiilispohjainen ranking

Varsin jees:

Vähän kehnommat:

Spesiaalit:  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.